Láss még távolabbra!

Kütyü Magazin - 2016. április 7.

A Sony bemutatta a díjnyertes RX Cyber-shot kameracsalád új tagját, az új RX10 III modellt (DSC-RX10M3). Új fejlesztésű, kiterjesztett, 25x szupertele-zoom objektívje elképesztő, 24-600 mm-es tartománnyal és csendes zárműködéssel dolgozik.

Kifejezetten azon fotósok és filmesek számára készült, akik a gyorsan mozgó, távoli alanyokat szeretnék megörökíteni sporteseményeken, koncerteken vagy a vadon élő állatok világában. Kiváló minőségű tartalmakat képes készíteni különböző távolságoknál és beállításokkal még olyan helyzetekben is, ahol a cserélhető objektíves fényképezőgépeknél legalább három, óriási objektívre lenne szükség.

A 20.1MPi 1.0 típusú képérzékelő, a zoomobjektív és a BIONZ X processzor kombinációja a legmagasabb képminőséget biztosítja a teljes zoomtartományon belül, állóképeknél ugyanúgy, mint videóknál, akár 4K minőségben is. Sőt, mindezt egy innovatív, rétegzett CMOS képérzékelővel párosítva az RX10 III olyan új képalkotási élményeket kínál, mint a szuper lassított felvétel akár 1000 képkocka/másodperc sebességgel. Kiélvezhetjük a rendkívül pontos AF előnyeit is, amely 0.09v másodperc alatt képes fókuszálni, és mindezt egy prémium vázban nyújtja, ötvözve a praktikumot és a masszív, megnyerő külsőt.

Az objektív előnyei

Az új fejlesztésű ZEISS Vario-Sonnar T* objektív az RX10 III ékköve. Óriási, 24-600 mm fókusztávolságot lefedve (25x optikai nagyítással)  az RX10 III ideális választás számtalan helyzetben a széles látószögű panoráma felvételektől a távolsági képekig, legyen szó sporteseményről vagy vadon élő madarak megörökítéséről. A nagy blendés objektív (F2.4-4.0) a maximumot hozza ki az 1.0 típusú, nagyméretű képérzékelőből, hogy magas minőséget és gyönyörű bokeh hatást érhessünk el.

Az új tervezésű optika nyolc ED üvegelemmel bír, ezek között található egy szuper és két homorú ED lencsetag. Az elemek együttesen kompenzálják a színelváltozásokat –melyekkel gyakran találkozhatunk távolsági felvételeknél – így kontrasztos és rendkívül éles képeket kapunk a sarkoknál is a zoom teljes tartományában. Találunk a készülékben egy kifinomult, továbbfejlesztett homorú lencsét (AA) is, mellyel kiváló képalkotási teljesítményt érhetünk el, miközben az objektív megőrzi kis méretét. Emellett 72 cm-es maximális fókusztávolságot kapunk a teljesen kiterjesztett 600 mm-es állásban (0.49x maximális nagyítással), aminek köszönhetően az új objektív képes részletes, telemakró felvételek készítésére is. A ZEISS T* bevonat minimálisra csökkenti a fénycsíkok jelenlétét és az elmosódást, melyek gyakran megjelennek ellenfénynél készített képeken.

A kilenc blende majdnem tökéletes kört alkot az F2.4-F11 értékek közt, ami gyönyörű bokeh hatást ad. Az optikai SteadyShot algoritmust az RX10 III objektív dizájnjához igazították, kiváló megoldást nyújt a rázkódással szemben, még szupertele és rossz fényviszonyok között, kézből fényképezve is.

Kiváló gyorsaság és reakcióidő

Az RX10 III-ban 1.0 típusú, hátulról megvilágított, rétegzett CMOS képérzékelő található DRAM chippel, mely még hatékonyabban tudja összegyűjteni a fényt. A BIONZ X képalkotó processzorral az RX10 III széles, ISO64 - ISO 12800 érzékenységi tartománnyal rendelkezik, kevés zajosodással még a nagy érzékenységű beállításoknál is. A rétegzett felépítésben a nagy sebességű jelfeldolgozó áramkör más rétegen helyezkedik el, mint a pixelek, így bámulatos sebességű kiolvasást tesz lehetővé. A DRAM chip az érzékelő hátulján helyezkedik el, ahol átmenetileg eltárolja a jeleket és lehetővé teszi nagy mennyiségű adat egyidejű kiolvasását. Mivel a feldolgozásában nincs késedelem, ezért lehetséges a szuper lassított felvétel akár 1000 képkocka/másodperc sebességgel. Ez leginkább akkor jelent előnyt, ha mozgó felvételt készítünk nagy távolságról, és fontos a kiváló minőség. 

Az 1/32000 másodperces zársebességgel az elektronikus zárszerkezet a mechanikus zárszerkezetekhez hasonlóan teljesít, nem torzítja a képet. Mivel az elektronikus zár csendesen dolgozik, így a jelenet megzavarása nélkül fényképezhetünk előadásokat, vadon élő állatokat és más érzékeny alanyokat. Sorozatfelvételt egészen 14 képkocka/másodperc sebességig készíthetünk, emellett az RX10 III pontos AF követést is lehetővé tesz egészen 5 képkocka/másodperc sebességig.

Az RX10 III prémium teljesítményét a kiterjesztett zoom képességeivel kombinálva egy egészen új világot nyit meg a képalkotás terén.

Magas minőségű 4K videofelvétel

Az RX10 III nagy bitsebességű, magas minőségű 4K videókat képes készíteni XAVC S formátumban, egyidejű pixelkiolvasással, pixbinning nélkül. Körülbelül 1.7x több információt képes megörökíteni, mint amennyire egy 4K videóhoz szükség lenne, mindez nagymértékben minimalizálja a moiré hatást. Az új fejlesztésű objektívvel a fényképezőgép magas minőségű 4K videókat tud készíteni 24-600 mm távolságban

A profi videós munkafolyamat elősegítéséért az RX10 III különféle filmes funkciókat támogat, melyek általában megtalálhatóak egy profi videokamerán: a Picture Profile, S-Gamut/S-Log2, Gamma Display Assits, a tovább fejlesztett Zebra funkció, tiszta HDMI kimenet, TC/UB, REC Control, Dual REC és Marker funkció.

Nagy sebességű autofókusz

Az RX10 III Fast Intelligent AF rendszerrel dolgozik, mely már bizonyított az RX10 II és az RX100 IV használók körében, valamint egy térbeli tárgyfelismerő algoritmussal, melyet az RX10 III-ra szabtak. A fényképezőgép még azelőtt érzékeli az alanyt, mielőtt az exponáló gombot félig lenyomnánk, így képes előre kiszámítani a fókuszpontot. Amint félig lenyomtuk az exponáló gombot, a fényképező azonnal az alanyra fókuszál, rendkívül sima AF teljesítményt nyújt, mindössze 0.09 másodperc alatt.

Újítások

Az RX10 III-ban rengeteg más újítást is találunk a jelenlegi RX10 modellhez képest. A fókuszálást, zoomot és blendét az objektív oldaláról irányíthatjuk, ami megkönnyíti a munkafolyamatot. A kéz helyének formáját az objektívhez igazították, hogy biztosabb fogást nyújtson, különösen szemmagasságban. Az objektíven levő új, Focus Hold gomb beállítja a fókusztávolságot, és személyre szabható gombként is használhatjuk. Az új kamerához elérhető lesz egy puha hordtok, az LCJ-RXJ.

Az RX10 III teljes műszaki leírása angol nyelven itt található. A készülék Európában áprilistól lesz megvásárolható.  

 

Vissza