Hivatalos a Samsung nyolcmagos Exynos 8890 lapkája

Czipperer Dia - 2015. november 12.

A sok előzetes híresztelés után végre hivatalosan is lehullt a lepel a dél-koreai Samsung legújabb Galaxy mobiljába szánt Exynos processzorról. Eddig csak pletykák keringtek arról, hogy megkezdődött a processzor tömeggyártása, és a jövő év elején már ez ketyeghet a soron következő csúcsmobilban.

Most végre hivatalosan is bejelentették az Exynos 8890 érkezését. A 14 nanométeres FinFET eljárással készülő nyolcmagos lapka az ARM Big.Little koncepciója nyomán egyedileg tervezett magokat foglal magában, méghozzá négy darab 64 bites ARMv8 és szintén négy Cortex-A53-as magot. A rendszer képes felismerni mindegyiket, és azt is tudja, hogy ezek különböző képességekkel vannak felruházva.

A vállalat ígérete szerint az új Exynos chipset 30%-kal nagyobb teljesítményt kínál, valamint jobb kapcsolatot a két különálló kalszter között. A lapkáról továbbá az a hír járja, hogy elődjeitől eltérően 10%-kal energiatakarékosabb lesz. Ez azonban nem jelenti egyenesen azt, hogy a telefonokban 10%-kal jobb akkumulátor üzemidőt is biztosít.

A Samsung beépített modeme támogatja a Cat. 12/13 LTE adatkapcsolatot, a letöltési sebesség pedig akár 600 Mbps is lehet. A Huawei Kirin 950 lapkához hasonlóan az Exynos 8890-be egy Mali-T880 GPU-t épített a gyártó, arról azonban egyelőre nem közöltek információt, milyen magok kaptak helyet benne és milyen órajelen is ketyeg. 


A lapkában két 32 bites memóriacsatorna kapott helyet, amelyekhez LPDDR4 szabványú rendszermemória társítható. Az új processzor akár a 4K UHD (4096 x 2160 px) felbontású kijelzőket is támogatja.

Egyelőre csupán az a kérdés, mikor és mely modellben találkozhatunk először az Exynos 8890-nel, azonban nagy valószínűséggel a jövő év elején debütáló Galaxy S7 modell az elsők között lesz.

 

Forrás: GSMArena.com

 

A Samsung hivatalos közleményét a következő oldalon találjátok.

Vissza