Szeptember 16-án érkezik az iOS 9

Czipperer Dia - 2015. szeptember 10.

Az Apple hivatalosan is bejelentette, hogy legújabb mobil operációs rendszere, az iOS 9 szeptember 16-án érkezik.

Az új iPhone-okkal új rendszer is érkezik, méghozzá az iOS 9. A megújult mobil operációs rendszer már a jövő héttől, egészen pontosan szeptember 16-ától lesz hivatalosan is elérhető.

Az iOS 9-cel érkezik a továbbfejlesztett, proaktívabb Siri és új alkalmazások, valamint jobb multitasking is jár az iPadekhez. Az Apple szerint a fejlesztések a teljesítményt, az üzemidőt és a biztonságot is fokozzák.

 

 

Megújult a kereső is. Előre betöltött találatok állnak rendelkezésre, és a rendszer a különféle kontaktokat, alkalmazásokat, közelben lévő helyeket is betölti, valamint egyéb hasznos információkkal látja el a felhasználókat.

A különböző helyeket pedig automatikusan kategóriába rendezi, így nem kell mindent külön keresgélni, ha tudjuk, mit szeretnénk pontosan. A kapcsolatokat pedig aszerint jeleníti meg, kivel beszélünk a legtöbbet, illetve kivel lesz találkozónk a közeljövőben. Ugyanígy jár el az e-maileknél is vagy például a naptári meghívóknál. Elsősorban azokat ajánlja fel, akikkel szorosan kapcsolatban vagyunk, gyakran írunk e-maileket.

A rendszer „okos” funkciói közé tartozik továbbá, hogy a szokásainkat figyelembe véve ad különféle javaslatokat, miket használjunk. Az Apple elmondása szerint „ha például a napodat minden reggel hírolvasással indítod, a News automatikusan megjelenik a keresőképernyőn, ahogy általában felkelsz.” A zenelejátszás szintén ebbe a körbe tartozik. A fülhallgató csatlakoztatásával a megkezdett podcastokat indítja el, ha pedig az autóban aktiváljuk a Bluetooth kapcsolatot, a kedvenc lejátszási listát indítja el.

A vállalat ígérete szerint az új rendszer a készülékek üzemidejét is növeli. A különféle appok és technológiák csökkentik az akkumulátor terhelését, továbbá azt is képes érzékelni az eszköz, ha az asztalon kijelzővel lefelé helyeztük el. Ekkor, ha új értesítés érkezik, nem aktiválja. Van kis fogyasztási üzemmód is, amely egy teljes órával képes növelni a rendelkezésre állást.

A frissítések telepítése is sokkal egyszerűbb lett. A felhasználóknak nem kell külön letölteniük, bármikor frissíthetik készüléküket, amikor éppen nem használják. Ráadásul a vállalat ígérete szerint sokkal kisebb is lesz a méretük.

Az Apple egy ügyes húzással élve azt is lehetővé teszi, hogy aki eddig androidos volt, könnyebben tudjon iOS-re váltani. A Mote to iOS névre keresztelt app letöltésével átmásolhatjuk kontaktjainkat, az üzeneteket, fotókat, videókat, könyvjelzőinket, e-mail fiókunkat, sőt még a telefonunk háttérképét is az új mobilunkra. A korábban használt appokra is letöltési javaslatot ad a rendszer.

 

 

Az új verzió több régi Apple készülékkel is kompatibilis lesz, így például az iPhone 4s-re és az iPad 2-re is elérhető lesz.

 

Forrás: Apple

Vissza