Hordható okoseszközök: nincs megállás a növekedés terén

MTI Sajtóadatbank - 2015. június 23.

Az IDC előrejelzései szerint az idén 72,1 millió különféle viselhető számítástechnikai eszközt értékesítenek a világpiacon, 173,3 százalékkal többet a tavalyi 26,4 milliónál. A növekedés pedig öt év alatt évi átlagban 42,6 százalékos lesz, így 2019-re eléri a 155,7 milliót.

Az első negyedévben is megőrizte bővülő lendületét és újabb piaci szereplők közelgő belépésével további növekedés elé néz a viselhető számítástechnikai eszközök ("wearables") világpiaci forgalma - jelezte elemzésében az amerikai International Data Corporation (IDC) számítástechnikai és informatikai piackutató vállalat.

Jitesh Urbani, az IDC elemzője elmondta, hogy a kifejezetten meghatározott feladatokra gyártott, azaz harmadik fél által készített alkalmazások futtatására nem alkalmas viselhető eszközök forgalma lendületes növekedést mutat. A Fitbit, a Xiaomi és hasonló gyártók hatalmas lökést adtak a 100 dollár alatti árkategóriájú készülékeknek és ez a lendületes növekedés az idén is folytatódik.

Az ilyen készülékekből 2014-ben 22,1 milliót értékesítettek, az idén pedig ennél várhatóan 76,0 százalékkal többet, 39,0 milliót. 2019-re a készülékek forgalma 66,3 millióra emelkedik. Az "okos" viselhető készülékek, azaz mások által készített alkalmazások futtatására is alkalmas készülékek forgalma 2016-ban előzi majd meg az egyszerű készülékekét - mondta Jitesh Urbani.

Viselhető okoseszközökből 4,2 milliót értékesítettek 2014-ben, az idén pedig várhatóan 33,1 milliót, 683,0 százalékkal többet. A forgalom 2019-re 89,4 millió lesz.

Az olyan készülékek, mint az Apple Watch vagy a Microsoft Hololens a számítástechnikai egy teljesen új fejezetét nyitják meg, a felhasználók egyszerű viselhető készülékekről az "okos" készülékekre való átállása pedig az alkalmazásfejlesztők és kiegészítők gyártói előtt nyit majd meg teljesen új piacokat.

Ramon Llamas, az IDC kutatója kifejtette, hogy az ilyen típusú eszközök terjedésével párhuzamosan pedig megindul a küzdelem a domináns szerepért az egyes szoftverplatformok között is. Az Android Wear, a Tizen és a WatchOS egyre jobb kezelőfelületet, felhasználói élményt és alkalmazásokat kínálnak.

Mindez pedig folyamatosan emeli majd a felhasználói elvárásokat is azzal kapcsolatban, hogy a viselhető készülékeknek tulajdonképpen milyen feladatokat kell ellátniuk. Még nem látjuk teljesen tisztán végül milyenek is lesznek ezek a viselhető készülékek, de az építőkockák, amiből összerakjuk őket, már megvannak.

 




 

Vissza