Örökölni lehet majd a Facebook-profilokat

MTI Sajtóadatbank - 2015. február 18.

A jövőben a Facebook-profilok örökölhetők lesznek. A felhasználók maguk dönthetik el, mi legyen oldalukkal haláluk után. Az újításokkal nem fog eltűnni a 2009-ben bevezetett emlékoldal-funkció, amelyet bevezetése óta már több százezren kérvényeztek.

A Facebook a jövőben több lehetőséget biztosít arra, hogy a felhasználók meghatározzák, mi történjen oldalukkal haláluk után. A világ legnagyobb közösségi oldala csütörtökön jelentette be, hogy ezentúl a felhasználók akár ki is választhatnak valakit, aki "megörökli" személyes profiljukat haláluk esetén. Ilyen esetekben eddig vagy senki sem tudott többé belépni az adott profilba, vagy lehetőség volt a profil "emlékoldalként" való továbbélésére. Utóbbi esetben sem lehetett többé bejelentkezni a személyes oldalra, de annak idővonalán meg lehetett jelentetni az elhunyt személlyel kapcsolatos emlékeket.

Két lehetőség közül választhatnak

A Facebook szerint azonban a felhasználók több választási lehetőséget szeretnének maguknak a haláluk esetére, ezért két új funkciót vezetnek be. Mostantól egyrészt kiválaszthatunk egy másik felhasználót, aki kezelheti a profilunkat halálunk után. Az "örökösöknek" lehetőségük lesz újabb posztokat közzétenni, profilképet és háttérképet cserélni, emellett új barátságokat is köthetnek a közösségi oldalon. Másrészt ezentúl lehetőség lesz arra is, hogy a felhasználók még életükben úgy döntsenek, haláluk után töröltetni szeretnék személyes oldalukat. Az új funkciók elsőként az Egyesült Államokban élő felhasználók részére lesznek elérhetőek a "biztonsági beállítások" között.

Továbbra is megmarad a 2009-ben bevezetett emlékoldal-funkció. A személyes profilok emlékoldallá alakítását az elhunyt szerettei kezdeményezhetik, amennyiben bizonyítani tudják a halálozást a közösségi oldalnak, például egy gyászjelentéssel. A Facebook igyekszik elkerülni, hogy az emlékoldallá nyilvánított személyes profilok megjelenjenek a javasolt kapcsolatok között, vagy bármilyen más módon megsértsék az elhunyt hozzátartozóit.

A világszerte 1,4 milliárd felhasználóval rendelkező közösségi oldal nem tette nyilvánossá, mennyi profil vált emlékoldallá az elmúlt években. Vanessa Callison-Burch, a Facebook egyik vezetője ezzel kapcsolatban csak annyit árult el, hogy több százezer emlékoldallá nyilvánítási kérvény érkezett eddig a közösségi oldalhoz az elhunytak szeretteitől.

 

Vissza