Majdnem a Xiaomi lett a Facebook saját telefonjának gyártója

Czipperer Dia - 2015. január 13.

A Facebook a legfrissebb hírek szerint majdnem a kínai Xiaomiba invesztált, hogy megalkossák első okostelefonjukat. A lehetséges együttműködés azonban nem jött létre.

A Reuters információi szerint Mark Zuckerberg és Lei Jun, a Xiaomi feje egy potenciális megállapodásról tárgyaltak, melynek keretében az amerikai cég 1,1 milliárd dollárt fektetett volna a kínai vállalatba. A gyártó alkotta volna meg a vállalat első telefonját. Az együttműködés azonban végül nem valósult meg.

Zuckerberg októberben utazott Pekingbe, ahol egy nagyobb találkozó keretében került elő el a terv, melyről már 2014 közepén szó esett a két vállalat között. Három jelenlévő ember elmondása szerint végül azért nem jött létre a partnerség, mert a két vezérigazgató tartott a politikai és a kereskedelmi hatásoktól, hiszen a Facebook 2009 óta be van tiltva az országban.

Elmondásuk szerint a Xiaomi a Facebookkal való együttműködéstől azért is viszakozott, mert veszélyeztetettnek érezte partneri kapcsolatát a Google-lal. A keresőóriás ugyanis nemcsak egy átlagos üzleti partnere a Xiaominak, a vállalat Android operációs rendszere fut telefonjaikon is.

Mindemellett azonban mindkét vállalat érezte volna együttműködésük hasznát. Míg a Facebook Kínában szeretne terjeszkedni, addig a Xiaomi, amely jelenleg Kína legnagyobb okostelefon gyártójának számít, kifelé szeretne terjeszkedni.

A két vezér más korábbról is ismerték egymást, kapcsolatukat azonban tavaly mélyítették el, amikor Jun meghívta Zuckerberget egy vacsorára Pekingbe, és szóba kerültek a közös tervek.

 

 

Forrás: Reuters.com; Kép: stuff.co.nz, fortune.com

Vissza