Lefékezi a veszélyes járművet az új okosbringás sisak

MTI Sajtóadatbank - 2015. január 2.

Az Ericsson, a Volvo Cars és a POC védőfelszerelés gyártó vállalat sisakba épített aktív balesetvédelmi technológiát fejlesztett ki a kerékpáros-gázolások megelőzésére.

Egy új okossisakot fejlesztettek szakemberek, mely megakadályozza, hogy a járművek egymással karambolozzanak. A beépített aktív védelmi technológia adatkapcsolatot létesít az alkalmazással ellátott Volvo gépkocsi és a kerékpáros sisak között és mindkét felet riasztja, ha túl közel kerülnek egymáshoz.

A technológia olyan széles körben alkalmazott kerékpáros okostelefon-alkalmazás, mint például a Strava, vagy valamely más hasonló alkalmazás pozícióadatait osztja meg a Volvo saját felhő rendszerének közvetítésével a jármű elektronikájával.

Amennyiben a pozícióadatok alapján ütközésveszélyes helyzet alakul ki, a rendszer mindkét felet figyelmezteti. A járművet pedig le is fékezi amellett, hogy a vezetőt a szélvédőre kivetített kijelző, a head-up display (HUD) révén tájékoztatja a kerékpáros helyzetéről. A rendszer előnye, hogy olyan esetben is láthatóvá teszi a kerékpárost a vezető számára, amikor az az út- és fényviszonyok, az időjárás, illetve a jármű holttere miatt nem lenne lehetséges.
 

Vissza