Az Apple még mindig nem figyel dolgozói biztonságára [Videó]

CD - 2014. december 26.

A BBC Panorama csapata egy titkos nyomozás keretében mutatott rá arra, hogy az Apple még mindig nem foglalkozik munkásainak védelmével. A gyári dolgozókat szinte végkimerülésig hajtják.

A BBC Panorama csapata leplezte le, mi folyik az Apple gyáraiban valójában. Bár sokszor felmerült már az a probléma, hogy az Apple túlhajszolja a munkásokat, ám eddig ilyen bizonyítékokra nem bukkantak. 

Azonban most élő videófelvétel bizonyítja, hogy megalapozottak voltak a feltételezések. A BBC tette közzé a felvételt, melyet egy titkos akció keretében sikerült rögzíteniük. 

Az Apple tehát nem tartotta magát ígéreteihez, miszerint jobban odafigyel majd dolgozóira. Ezt azután mondták, miután 2010-ben 40 munkás lett öngyilkos. 

A dolgozókat a Pegatron gyárakban továbbra is arra sarkallják, hogy embertelen óraszámban végezzék munkájukat. Emellett kiskorú dolgozókat is alkalmaznak, és a munkakörülmények is tűrhetetlennek tűnnek.

A vendégmunkásoknak pedig egy külön hálóhelyiség van fenntartva, melynek állapota szintén hagy kivetnivalót maga után. Azonban nem csak az állapotot tarthatatlanok, hanem az is, hogy egy egyszerű hálóteremben 12-en alszanak együtt. 

A videóban egy munkás is megszólal, aki arra figyelmezteti a dolgozókat, ha valaki elalszik, akkor a géppel ellenkező irányba dőljön, hiszen az eszközök áram alatt vannak. Nem ritka ugyanis, hogy valaki elalszik munka közben, hiszen általában 16 órás műszakban dolgoznak. Akadt olyan is, aki 18 napot dolgozott folyamatosan.

 

 

 

 

Forrás: Gizmodo.com; Kép: greenleft.org.au

Kulcsszavak: BBC, Apple, gyár, videó
Vissza