Eltűnhetnek a csúf hatósági jelzések az okostelefonokról

Farkas Norman - 2014. november 28.

Az új E-Label jóvoltából az okostelefonok burkolatáról a szoftverükbe költözhetnek a hatóságok jóváhagyását hirdető feliratok. A törvénytervezetet már elfogadták az Egyesült Államokban, így az FCC logója már biztos nem fog éktelenkedni a készülékek hátoldalán a jövőben

A cserélhető aksival megáldott mobilok esetén a gyártók általában a burkolat alá rejtik az FCC, CE és hasonló jelöléseket, így azok nem sok vizet zavarnak készülékek külsejét tekintve. Napjain viszont egyre elterjedtebbek a piacon a fixen rögzített akkumulátorral és hátlappal szerelt okostelefonok, amelyek a hátlapjukon hordozzák a különböző hatóságok jóváhagyását igazoló feliratokat. A mutatósnak cseppet sem nevezhető elemek eltüntetését, pontosabban a készülékek szoftverébe való átültetését célozza az úgynevezett E-Label törvényjavaslat, amire máris áldását adta Barack Obama.

A döntés értelmében az Egyesült Államokban megjelenő készülékek hátlapján már nem kell feltüntetni az FCC jelölést, ehelyett elegendő azt a szoftverben, például egy külön menüponton belül feltüntetni. A változással nemcsak a mobilok külső megjelenésére, hanem árára is pozitív hatással lehet, ugyanis a gyártók spórolhatnak azáltal, hogy nem kell a hátlapba vésni a hatóság „pecsétjét”.

 

Nem dobják fel a telefonok külsejét a hatósági jelölések

 

Az E-Label értelemszerűen nem terjed ki az európai készülékekre, vagyis a Vén Kontinensen használatos CE jelöléssel továbbra is találkozhatunk. Remélhetőleg az EU követni fogja az amerikai példát, és hamarosan nálunk sem fogják hatósági jelek rondítani a telefonokat.

 

Hatósági jelölések a készülék szoftverében -- egy BlackBerry Z10 fedélzetén

 

 

[Forrás: Techradar, HTC M8 fotó: TechnoBuffalo.com]

Vissza