A Balkánon is csökken a roamingdíj

MTI Sajtóadatbank - 2014. október 1.

Európai uniós mintára a roamingdíj csökkentéséről írt alá szerződés hétfőn a montenegrói Budván négy balkáni ország illetékes minisztere - jelentette a térség médiája.

Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Macedónia abban állapodott meg, hogy januártól kezdve három év alatt az európai uniós szintre csökkentik az aláíró országok területén a mobiltelefonálás roamingdíjait.

Az említett országok lakosai átlagosan tízszer akkora roamingdíjat fizetnek, mint az uniós előfizetéssel rendelkezők. Rasim Ljajic szerb telekommunikációs miniszter újságíróknak kiemelte, hogy a szerbiai szolgáltatóknál roamingban a hívás a belföldi percdíj ötszörösébe kerül, egy sms-t háromszor annyiért lehet elküldeni, mint otthon, az adatbarangolásért pedig 33-szor többet kell fizetni, mint a belföldi internetforgalomért.

Az aláírók felhívták a figyelmet arra, hogy a szolgáltatók - az uniós gyakorlathoz hasonlóan - a megszabott összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, ugyanakkor ennél alacsonyabb árakat alkalmazhatnak. Hozzátették azt is, hogy a megállapodás más országok számára is nyitott, elsősorban Törökország és Albánia csatlakozására számítanak.

A példaként szolgáló uniós roaming-rendeletnek megfelelően júliustól jelentősen csökkentek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, Brüsszel tervei szerint pedig 2016-ra teljesen megszűnhet a roamingdíj az EU területén.

 

 

Vissza