Dél-Korea és Európa együtt dolgozik az 5G hálózatok fejlesztésén

Farkas Norman - 2014. június 17.

Már-már ciki, hogy a Vén Kontinensen milyen későn kezdtek el hódítani a 4G hálózatok. Annak érdekében, hogy ez a csúszás ne ismétlődjön meg az 5G esetében, az EU összefogott Dél-Koreával.

Tegnap jelentették be, hogy az Európai Unió együttműködésbe kezd Dél-Koreával a következő generációs 5G mobilhálózatok közös fejlesztése érdekében. Az EU nem szeretné, hogy az elképesztő adatátvitellel kecsegetető 5G is olyan későn jusson el a kontinensre, mint a 4G, amely sokkal korábban elterjedt az Egyesült Államokban és a Közel-Keleten is. Minden bizonnyal ez az összefogás legfőbb oka. A cél elérése érdekében egyébként a lehető legjobb partnert sikerült kiválasztani, hiszen Dél-Korea élen jár a mobil hálózatok fejlesztésében, az országban az LTE hálózatok lefedettsége eléri a 91 százalékot, ami világszinten is kiemelkedőnek számít.

A kooperáció keretében a felek nem csak tudásukat, hanem pénzüket is megosztják, azaz valóban közös erővel dolgoznak az új szabvány kidolgozásán. Ez azt az előnyt is magában hordozza, hogy az elkészülő 5G hálózatok frekvenciái harmonizálni fognak Európában és Dél-Koreában, így problémamentesen használhatjuk majd őket roaming során is. Persze nem érdemes nagyon előreszaladni, hiszen az 5G hálózatok még csak tervek formájában létezek, s egészen 2020-ig várnunk kell a megjelenésükre. Abban viszont már most okkal reménykedhetünk, hogy nem az utolsók között próbálhatjuk ki.

 

 

[Forrás: Engadget]

Vissza