Robotok segíthetik a mesterséges megtermékenyítést

MTI Sajtóadatbank - 2014. június 4.

Spermiumokhoz hasonló robotok segíthetnek a mesterséges megtermékenyítésben. A hímivarsejtek alakját és mozgását utánozzák azok az apró szerkezetek, amelyeket mágneses erőtérrel mozgatnak holland fejlesztőik.

A MagnetoSpermnek nevezett robotok gyógyszerek célba juttatását, a lombikban történő megtermékenyítését (IVF) vagy az elzáródott erek megtisztítását is segíthetik - tudósított a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál az Applied Physics Letters szaklapban közölt tanulmányról.

Sarthak Misra, a holland Twentei Egyetem mérnöke kifejtette, hogy a természet hatékony eszközöket tervezett a mikroszkopikus léptékű mozgásra.


Misra és kutatócsoportja a természet inspirálta robotokat és élő mikroorganizmusokat használó szerkezeteket fejlesztenek, amelyek igen kis léptékben hajtanak végre összetett feladatokat. Frissen megjelent tanulmányukban akkora robotokat terveztek, mint az emberi hajszál szélességének tízszerese. Elülső részüket "vastag" kobalt-nikkel borítás fedi, "farkuk" azonban fedetlen.

Ha egy hűtőmágnesnél kisebb erejű mágneses mezőnek tették ki őket, a robotok feje forogni kezdett, farkuk előre-hátra mozgott, hogy előre hajtsa a szerkezeteket. A kutatók úgy kormányozták őket, hogy a cél felé irányították a mágnest.

A mágneses úszó mikrorobotok a kutatók szerint egy sor biomechanikai célra lehetnek alkalmasak: többek közt gyógyszereket lehet velük beadni és segítségükkel megtisztíthatják az elzáródott ereket.

 

 

Forrás: Livescience.com; Nyitókép: deccanchronicle.com
    
   

Vissza