Minden, ami eddig kiderült az Amazon első mobiljáról

Farkas Norman - 2014. május 5.

Felbukkant egy sajtófotó az Amazon első, régóta pletykák kereszttüzében álló okostelefonjáról, mely az eddigi hírek szerint egyedi, gesztus-alapú vezérléssel, 3D effektekkel és a Kindle Fire tabletekéhez hasonló, átalakított Android rendszerrel érkezik.

A BGR forrásai rengeteg dologról lerántották a leplet az Amazon első okostelefonja kapcsán, például kiderült, hogy a készülék körülbelül mikor, milyen hardverrel érkezik, illetve milyen innovatív megoldásokat vonultat fel. A napokban egy sajtófotó is megjelent a jövevényről, tehát már külső megjelenése sem titok többé.

Mit tud?

Ha hihetünk a BGR forrásainak, a készülék nem a felsőkategóriát célozza meg, sokkal inkább egy erős középkategóriás mobilnak ígérkezik – ahogy anno a BlackBerry újjászületését hirdető Z10. Előlapján egy 4,7 hüvelykes, 1280 x 720 pixel (HD) felbontású érintőkijelző terül el, működéséért pedig egy négymagos Qualcomm processzor felel, amit 2GB RAM és hat különálló kamera modul egészít ki. A kütyü fedélzetén az Android jelentős mértékben átalakított, az Amazon szolgáltatásit előtérbe helyező változata teljesít szolgálatot. Valami olyasmire kell gondolni, mint amivel a Kindle Fire táblagépek esetében találkozhattunk. A rendszer a Google Play Store helyett az Amazon saját alkalmazásboltjához biztosít elérést.

A készülék néhány izgalmas megoldást is tartogat számunkra. Talán a legérdekesebbek a térhatású effektek, amiket mindig megfelelően láthatunk a négy előlapi infra kamera jóvoltából, melyek követik a fejünk kijelzőhöz viszonyított helyzetét. Néhány egyéb szenzorral kiegészülve ugyanezen kamerák segítik a telefon egyedi, gesztus-alapú vezérlésének működését is. Ez újszerűvé és egyben rendkívül könnyűvé teszi a készülék kezelését. (Alig várjuk, hogy kipróbálhassuk!:))

Hogy néz ki?

A készülék nemrég napvilágra került látványterve – amit egyébként az Amazon grafikus tervezői készítettek belső használatra – letisztult, egyszerű dizájnról árulkodik. Első ránézésre az Amazon mobil leginkább az iPhone-okra hasonlít, de külső megjelenése sok párhuzamot mutat a legtöbb érintőképernyős okostelefonéval. Az előlap finoman csiszolt kerete eleganciát kölcsönöz a telefonnak, az előlapi „Home” gomb egy kis samsungos beütést hoz a képbe, a sima, egyszerű hátlap és a forma pedig az Apple mobiljait idézi.

 

 

A gombok és csatlakozók elrendezése a következő: bal oldalra kerültek a hangerőszabályzó gombok, a ki/bekapcsoló gomb és a SIM kártya fiókja, alulra a microUSB csatlakozó, a készülék tetején pedig a 3,5mm-es jack kimenet kapott helyet. A jobb oldal üres maradt, a kijelző alatt pedig – ahogy már említettük – a „Home” gomb árválkodik.

Mikor érkezik?

Sajnos még teljesen világos, hogy az Amazon pontosan mikor dobja piacra a készüléket. Hivatalos bemutatóra május végén vagy június elején számíthatunk, és néhány megbízható forrás, illetve a The Wall Street Journal jelentése szerint az év harmadik negyedévére (tehát legjobb esetben is csak júliusban) várható a megjelenése.

Csak az AT&T kínálatában?

Az Amazon mobil sikerének egyik zálogaként tekinthetünk az AT@T „Prime Data” szolgáltatására. Egyelőre rejtély, hogy ez pontosan mit takar, de a források szerint egy speciális adatcsomagról van szó, amit az amerikai szolgáltató kifejezetten az Amazon készülékét választó ügyfeleinek nyújt majd. Elképzelhető, hogy a „Data Prime” miatt a jövevény az operátorok körében kizárólag at AT&T kínálatában lesz elérhető.


 

[Forrás: BGR]

Vissza