JiaYu F1 – korrekt okostelefon tízezer forintért

Farkas Norman - 2014. január 17.

Nem meglepő módon Kínában került piacra az első androidos okostelefon, amely még a hagyományos mobilok zöménél is kedvezőbb árcédulával csalogatja magához a vásárlókat, miközben elfogadható hardveres tudással is büszkélkedhet.

Mindössze 299 jüant, azaz cirka 10 500 forintot kell kicsengetni a JiaYu F1 mobilért, ami azért érdekes, mert nem egy mezei butamobilról van szó, hanem egy kétmagos processzorral és Android rendszerrel felvértezett okostelefonról. A Kínában bemutatott készülék új mérföldkövet hozhat az olcsó okostelefonok hódító útjára, hiszen eddig egyetlen olyan ajánlattal sem találkoztunk, ami ilyen jó ár/érték arányt hordozott volna magában.

Mit is kapunk pontosan a fent említett összegért? Nos, a JiaYu F1 meghajtásáról egy kétmagos, 1,3GHz-es MediaTek (MT6572) processzor felel, amit 512MB RAM, 4GB tárhely, microSD kártyafoglalat, 3G modem, Wi-Fi, Bluetooth és GPS modul, valamint FM rádió és 2400mAh kapacitású akkumulátor egészít ki. A 124 x 62,5 x 10,5 milliméteres mobil előlapján egy 4 hüvelykes, 800 x 480 pixel felbontású érintőkijelző kapott helyet, fedélzetén pedig az Android 4.2 Jelly Bean teljesít szolgálatot. Természetesen multimédiás fronton is hozza a telefon a kategóriában elvártakat (vagyis még annál is többet): előre egy VGA, hátra pedig egy 5 megapixeles, LED villanóval segített kamerát építettek a mérnökök.

 

 

Érdemes kiemelni, hogy a RAM mérete egy kicsit kevésnek tűnik a folyamatos, zökkenőmentes működéshez és több alkalmazás párhuzamos futtatásához, de ennyi kompromisszum talán belefér ilyen árért cserébe. Említés érdemel, hogy az F1 akkumulátora izmosabb, mint a HTC One-ban dolgozó telep, ami azt sugallja, hogy a JiaYu üdvöskéjével valószínűleg nem nagyon lesznek üzemidő problémák.

A mobil most bejelentett verziója biztosan nem kerül forgalomba Kínán kívül, mert két SIM foglalata csak a GSM és a TD-SCDMA 3G hálózatokat támogatja, s az utóbbi típust kizárólag a China Mobile használja. Szomorkodásra azonban semmi ok, hiszen már készül az F1 új, nemzetközi kiadása, melyet a WCDMA hálózatok kezelésére is felkészítenek.

 

 

[Forrás: Unwired View]

Vissza