CES 2014: szemmel vezérlés, 3D nyomtatás és appok

Kütyü Magazin - 2013. december 2.

A hi-tech világ gőzerővel készül a legfrissebb digitális trendeket bemutató szupershow-ra, a CES-re. Óriáscégek startupokkal karöltve január elején mutatják be a világnak innovációikat. A Las Vegas-i elektronikai csúcsrendezvényen az egyik legforróbb téma a mozgásérzékelés, de izgalmas újdonságok várhatók még a 3D nyomtatás és az appok világában is.

Január elején hagyományosan Las Vegasra szegeződik a tech társadalom figyelme: itt rendezik meg a világ legjelentősebb fogyasztói elektronikai kiállítását, a Nemzetközi CES-t. 2014. január 7-10 között a legnagyobb cégek képviselői, üzletemberek és újságírók özönlik el a black jack és rulettasztal fővárosát, hogy megismerjék a legfrissebb digitális trendeket.

A kiállítás 20 TechZónája ad otthont a különböző kategóriáknak: 3200 technológiai cég rántja le a leplet közel 20.000 új fejlesztésről. A TechZónákban helyet kap többek között az autóipar, a fitnesz technológia, vagy éppen a robotika. A mozgásérzékelés, a 3D nyomtatás és az appok pedig főszerepet játszanak majd a show-n. 

Email olvasás egy kacsintásra?

A mikroméretű mozgásérzékelők – azaz szenzorok – teljesen újraírhatják digitális eszközeink használatát. Képzeljük el, hogy a jövőben akár a szemünk mozgásával is kezelhetjük digitális eszközeinket. A CES egyik legforróbb témája is a szenzortechnológia. A MotionTech TechZónában a terület vezető fejlesztőműhelyei mutatják be a mimikafelismerés, a kiterjesztett valóság, a szemmozgás- és a mozgásérzékelés terén elért legújabb eredményeiket. 

3D nyomtatást minden háztartásba!

A 3D nyomtatás új terület a fogyasztói elektronikában és a CES-en is. A kategória néhány évvel ezelőtt még nem is létezett, mára viszont a tech ipar egyik legnagyobb jövő előtt álló szegmense. A CES saját TechZónát szentel a témának: a top gyártók itt állnak ki a nagyközönség elé a technológia jövőjét meghatározó fejlesztéseikkel.

App stand-up

Az applikációk elárasztják mindennapjainkat: az alkalmazásfejlesztés a tech ipar egy másik robbanásszerűen fejlődő területe. A CES-en a legjelentősebb fejlesztők, gyártók és szoftverszolgáltatók vonulnak fel, hogy megmérettessék magukat, melyre több programelem is lehetőséget ad. „A CES 2014-ben a világ elsőszámú app seregszemléjévé avanzsál, ami kiváló lehetőséget kínál fejlesztők, gyártók és szoftverszolgáltatók számára a kapcsolatépítésre, fejlesztéseik bemutatására és a szakmai megmérettetésre” - mondta Gary Shapiro, a Nemzetközi CES-t szervező CEA (Fogyasztói Elektronikai Szövetség) elnök-vezérigazgatója.

Az egyik programelem a Wall of Apps, ami az év legjobbnak ítélt iOS, Android, Blackberry és Windows Phone alkalmazásait mutatja be. A Mobile Apps Showdown pedig egy pörgős fejlesztői verseny: az app készítők négyperces „stand-up” előadás keretében ismertethetik meg leginnovatívabb alkalmazásaikat a közönséggel. A győztest egy tapsmérő készülék segítségével választják ki. Üzleti ötletverseny is lesz, 100 díjnyertes appkészítő szállhat versenybe 100.000 dollárért: a nevezők nyolc órát kapnak egy alkalmazás lefejlesztésére meghatározott témakörben.

A 2014-es CES-re több mint 150 országból mintegy 150 ezer látogatót várnak.

 

 

Vissza