Elhunyt az IBM első PC-jének megálmodója

Czipperer Dia - 2013. október 30.

Hetvenkét éves korában hunyt el William C. Lowe, aki az IBM első személyi számítógépének megalkotója. Lowe halálát szívroham okozta.

William Lowe szakmáját tekintve fizikus volt, ám az IBM-es karrierje tette igazán híressé. 1962-ben kezdte meg a munkát termékfejlesztő mérnökként, majd neki köszönhette a vállalat, hogy sikerült betörnie a személyi számítógépek piacára. 

 

 

Lowe később már fejlesztési és gyártási igazgatóvá lépett elő, és 1980-ban támadt az áttörő ötlete, a személyi számítógép megalkotása. Ekkor már az Apple megalkotta saját PC-jét, de az IBM számára ez szintén nagy áttörésnek számított, hiszen ekkor még csak a nagyvállalati informatika területén jeleskedett.

Az első IBM PC, az 5150-es modell 1981-ben jelent meg, nem is akármilyen felszereltséggel. Az akkor szinte még ismeretlennek számító kis cég, a Microsoft biztosította a gép operációs rendszerét (MS-DOS), a processzort (8088 mikroprocesszor) pedig a mai egyik legnagyobb chipgyártó, az Intel.

A gép ára ellenére (1565 dollár, azaz akkori árán átszámítva több mint 850 ezer forint) olyan sikeres volt, hogy több mint hat évig a piacon maradt, és egy év alatt több mint 250 ezer darabot adtak el belőle. 

 

  

Nem sokkal ezután, 1988-ban Lowe távozott a vállalattól, majd a Xeroxnál folytatta pályafutását a vállalat alelnökeként. 1991-ben ismét váltott, ekkor a magánrepülőket gyártó Gulfstream Aerospace Corporation vezérigazgatója lett. Később még a New England Business Servicesnél és a Moor Corporationnél dolgozott.

 

 

 

Forrás: Techspot.com

 

Vissza