Mielőtt új gazdát keresnél régi laptopodnak

Kütyü Magazin, 2022. április 27. 07:39

Egyre ritkább, hogy valaki régi, már nem használt laptopot őrizget az otthonában. Ha már lecseréltük valamilyen okból a gépünket, akkor inkább megválunk tőle. Bárhogyan is keresünk új gazdát a régi kütyünknek, mindenképpen célszerű előbb alaposan megtisztogatni kívül és belül is. A Dell szakértői összegyűjtötték, mit érdemes megtenni és ellenőrizni, mielőtt elajándékoznánk vagy eladnánk a kiszolgált eszközt.

 

Új élet vár

A legtöbben néhány évente lecseréljük laptopjainkat, hogy gondtalanul élvezhessük a legújabb technológiák előnyeit. Általában a régi gépeink továbbra is használhatók bizonyos kompromisszumok mellett még pár évig. Ezért praktikus, ha keresünk nekik olyan tulajdonost, akik még így is jó hasznát veszi. Ezzel támogatjuk a fenntarthatóságot, és vissza is kaphatunk valamennyit az új eszköz árából, vagy jót tehetünk rászorulókkal. 

Számos lehetőségünk van, ha úgy döntünk, nem tartogatjuk a régi eszközt. Akadnak például olyan szakboltok, ahol beszámítják a régi számítógépeket, ha újat veszünk. Emellett apróhirdetésben is kereshetünk vevőt a kiszolgált, de még jól működő laptopunknak. Ha pedig nem ragaszkodunk az anyagi haszonhoz, akkor el is ajándékozhatjuk valamilyen jótékonysági szervezetnek. Esetleg rábízhatjuk a feladatot olyan szakértőkre is, mint például a Dell. A gyártó ugyanis partnerein keresztül működtet egy olyan újrahasznosítási programot, amelyben az elektronikai hulladékként érkező számítógépeket felújítják, és eljuttatják rászoruló intézményekhez, például nehéz helyzetben lévő iskolákhoz. 

 

Felejts el mindent

Rengeteg fontos adatot és érzékeny információt tárolunk a számítógépeinken. Munkához, ügyintézéshez és hobbiprojektekhez szükséges anyagokat tartunk rajta, és jó esetben a fotóinkról és videóinkról is készítünk ide is biztonsági másolatot. Elmentjük a jelszavainkat és hozzáféréseinket a böngészőben, és a böngészési előzményeink is bizalmas információkat rejthetnek. Érdemes gondoskodni róla, hogy ezek ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe.

Először ajánlott átmásolni a fontos fájljainkat egy külső meghajtóra, amiről majd az új laptopra is könnyedén átköltöztethetjük őket. A régiről ezután törölhetjük őket manuálisan is, ez esetben ne felejtsük el kiüríteni a Lomtárat a végén. Gyorsabb és alaposabb azonban, ha ezt a feladatot a rendszerre bízzuk. Az újabb windowsos eszközökön elérhető a „gép alaphelyzetbe állítása” funkció, amely eltávolítja a fájlokat, alkalmazásokat és beállításokat, majd újratelepíti az operációs rendszert. Így az új tulajdonos azonnal használatba veheti, de nem fér hozzá a korábban rajta tárolt anyagokhoz.

A törölt fájlokat azonban még később is visszaállíthatja a megfelelő technológia segítségével egy olyan illető, aki mélyebb technikai tudással bír. Ezért aki igazán biztosra akar menni, az az eladás vagy elajándékozás előtt még egy olyan dedikált szoftvert is elindít a gépen, amely többször is felülírja a meghajtó teljes felületét, hogy semmiképpen se lehessen helyreállítani a korábbi adatokat. Ez körülbelül ahhoz hasonlítható, mintha iratmegsemmisítőbe küldené a digitális dokumentumokat. Minél többször írja felül a meghajtót a program, annál biztosabb az eredmény, de annál hosszabb időbe is telik a folyamat. Ezért ezt a feladatot nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mielőtt indulnánk az eszközzel az adománygyűjtő pontra vagy a vevővel megbeszélt találkozóra. 

 

Jövőd fényesebb

Ajánlott kívülről is megtisztítani a laptopot, mielőtt megválunk tőle, hiszen mindenki szívesebben vesz birtokba egy tiszta berendezést. Ehhez előbb kapcsoljuk ki, és húzzunk ki belőle minden kábelt és USB eszközt. A művelethez használjunk eldobható kesztyűt, mikroszálas törlőkendőt és 70-30 arányú izopropil alkohol-víz oldatot. Csak ilyen felszereléssel érdemes nekiállni a feladatnak, károkat okozhatnak ugyanis az eszközön az egyéb törlőkendők és a hagyományos háztartási tisztítószerek, például a klóralapú, ammóniát, peroxidokat tartalmazó oldatok, oldószerek (pl. aceton) és az etilalkohol. A monitorra ragadt, apróbb szennyeződések ellen kizárólag speciális monitortisztító kendőt vagy spray-t vessünk be, így nem okozunk karcolásokat a kijelzőn 

A tisztító folyadékot ne spricceljük közvetlenül a gépre vagy a kiegészítőkre, csak a kendőre. Óvatosan töröljük át a felületeket, ügyelve arra, hogy nedvesség ne juthasson be az eszközbe a nyílásokon keresztül. Túl erősen sem szabad törölni, mert megsérülhet a felület. A képernyőt balról jobbra egy mozdulattal töröljük le, így haladjunk fentről lefelé. Miután végeztünk, hagyjuk, hogy a levegőn megszáradjon a gép, mielőtt bekapcsoljuk. Ha igazán biztosra akarunk menni, akkor egy sűrített levegős spray segítségével a billentyűk közé szorult apró morzsákat, porszemeket, szöszöket és állatszőröket is eltávolíthatjuk. 

Arról is érdemes meggyőződni, hogy minden csatlakozó és funkció megfelelően működik a gépen, például gond nélkül tud csatlakozni wifin és Bluetooth-on keresztül az eszköz. Használt kütyük esetében fontos kérdés, hogy mennyit bír az akkumulátor. Ha eladásra szánjuk a használt laptopot, akkor ezt tesztelhetjük előzetesen. Egy jó eredménnyel több vevőt vonzhatunk, és magasabb árat is kérhetünk.