Használt mobiltelefon, e-kütyü és elemgyűjtő verseny indult fiataloknak

Kütyü Magazin, 2021. május 17. 09:45

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Telenor Magyarország támogatásával indult el a „GYŰJTSVELEM” használt mobiltelefon, e-kütyü és elemgyűjtő bajnokság, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. A Fenntarthatósági Témahét keretében indult országos versenyre általános iskolák és diákok jelentkezését várják. A május végéig tartó megmérettetés legaktívabb diákjai értékes nyereményeket zsebelhetnek be.

A Fenntarthatósági Témahét keretében indult időszaki gyűjtőversenyt az előző években is nagy érdeklődés fogadta: 2020-ban a résztvevő diákok összesen több mint 12 ezer használt mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtöttek be, és több mint 33 tonna – azaz tizenegy felnőtt nőstény elefánt súlyának megfelelő – elem újrahasznosítását tették lehetővé a verseny során összegyűjtött hulladék révén. A szervezők szándéka évről-évre túlszárnyalni az előző évben gyűjtött -mennyiséget, és egyre több fiatal figyelmét felhívni - és egyre többeket mozgósítani is - a környezet megóvására. A mobilkészülékek olyan értékes fémeket és egyéb anyagokat tartalmaznak, amelyek az új készülékek gyártásához nélkülözhetetlenek, de csak drágán és környezetszennyező módon lehet őket újra kitermelni. A használt készülékek begyűjtésével még van rá esély, hogy további használhatóság esetén a telefon élettartama meghosszabbodjon, vagy részeit megfelelő feldolgozás útján újra hasznosíthassák és elkerüljük a nem kívánt környezetkárosító hatást.

 

Az idei verseny már az első időszakában erős kezdéssel indult: jelenleg az iskolák versenyében egy békéscsabai általános iskola vezet: ott máig mintegy 700 darab használt mobilt gyűjtöttek a diákok. Az egyéni toplistát jelenleg szintén egy békéscsabai diák vezeti, aki egymaga már több mint 680 darab mobiltelefont gyűjtött. A május 31-i határidőig még új versenyzőknek is lehetősége van nevezni és gyűjtésbe kezdeni az értékes nyereményekért.

A tíz legtöbb mobiltelefont és e-kütyüt, valamint a tíz legtöbb használt elemet gyűjtő általános iskolás diák értékes mobiltelefont, tabletet, hordozható hangszórót és fejhallgatót nyer. Minden megye legtöbb használt mobiltelefont és e-kütyüt, valamint minden megye legtöbb használt elemet gyűjtő iskolája 35 ezer forint alapítványi támogatásban részesül.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően, a legaktívabb, tehát a legtöbb használt elemet és használt mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtő iskola egy osztálya 2021 őszére üzemlátogatást nyer egy elem újrahasznosító telepre.

A Telenor a verseny kiemelt támogatójaként fontos alapértéknek tarja a környezet tiszteletét, ezért felelős gazdasági szereplőként arra törekszik, hogy a nagyvállalati létből fakadó káros környezeti hatásokat vagy megelőzze, vagy innovatív környezetvédelmi megoldásokkal minimalizálja.

A verseny részletei és a részvételi feltételek az alábbi oldalon olvashatók: https://www.pontvelem.hu/szelektiv-hulladekgyujtes/gyujtoverseny