Gyerekszoba álmok - álomszép gyerekszobák

Kütyü Magazin, 2021. március 1. 15:33

A 2020-as és a 2021-es év is nagy változásokat hozott az emberek életébe. Az otthonunkban eddig is sok időt töltöttünk, de a Covid-19 világjárvány megsokszorozta azoknak a helyzeteknek és időszakoknak a számát és a hosszát, amelyeket a lakásba akár teljesen bezárva kell megoldanunk, túlélnünk. 

A pszichológián belül egy külön terület foglalkozik azzal, hogy a körülöttünk lévő környezet hogyan befolyásol minket, a hangulatunkat, a mentális jóllétünket. Ez természetesen nem véletlen. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a környezetünk hatással van ránk. A túl kevés fény például depressziós hangulatba sodorhat, míg a lágy hangulatvilágítás a romantikus énünket ébreszti fel. A vidám, világosra vagy sárgára festett falak javítják a hangulatunkat és a kreativitásunkat. A zöld nyugalmat és harmóniát idéz. A vöröstől megnő az étvágyunk és felébred a szenvedélyünk. A kék ellazít és megnyugtat. 

Persze nem csak a fények és a színek vannak ránk hatással. A legfontosabb, amit mindenki szeretne megvalósítani saját otthonában, az a harmónia és az otthonosság érzete. Ezt szeretnénk érezni az egész lakásban, a konyhában, a nappaliban, a hálóban és természetesen a gyerekszobában is.

Gyerekszoba trendek 2021-ben

A gyerekszobák stílusa éppoly változékony, mint a lakberendezés általában, ugyanakkor itt különösen fontos, hogy az alapvető harmónia megvalósuljon, szinte kézzelfoghatóvá váljon. A harmóniát egységes stílussal, harmonikus színekkel lehet könnyedén elérni. Nem véletlen, hogy már eddig is nagy teret nyertek a gyerekszobák berendezésében a minimalista irányok, mint például a skandináv lakberendezési stílus. Ez volt eddig az egyik fő irány a gyermekszobák berendezésében is. A mindennapjaink zsúfoltsága után egy kis friss lélegzetvétel egy olyan térben, ahol a fantáziának is marad elegendő hely a szárnyalásra.

A másik nagy népszerűségnek örvendő irány tavaly a “botanikus kert” volt, ami a bezártságban még inkább felerősödő természetvágyunkból fakadt. E két irány mellett gendersemleges törekvések is megjelennek a modern gyerekszobákban, amit elsősorban a színvilágban és a választott játékokban érhetünk tetten.

És milyen gyerekszoba trendek várhatóak idén? Egyrészt a minimalista irány kap egy kis játékos bohóságot vagy retro, esetleg vintage hangulatot, hogy a puritánság kevésbé legyen erőteljes a gyerekszoba hangulatában. Az egyszerűség és a harmónia megmarad, de a hangulat lakályosabbá, játékosabbá válik, ami értékes vonás minden gyerekszobában.

Tapéták és falimatricák idézik meg a természet hangulatát, világtérképek mutatják az utazás és kalandozás jelentőségét és természetesen az ezek utáni vágyat, aminek jelentőségét a pandémia felerősíti. A földszínek, a bézs és a természet további színei barátságos, hivogató milliőt hoznak létre. 

A felkelő nap és a szivárvány szimbólumai akár a színeket, akár a harmóniát is képesek megidézni, hiszen színeikben igazán változatosak lehetnek. A nap sárga színe, a már eddig is rendkívül népszerű szürkével ötvözve az idei színtrendeket is a gyerekszobába varázsolhatják.