Jó választás a Nikon két új telefotó zoom objektívje

Kütyü Magazin, 2020. január 9. 07:29

A Nikon két új, professzionális telefotó zoom objektívet mutat be. Az AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8E FL ED SR VR objektívet D-SLR-fényképezőgépekhez, illetve a NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S objektívet a Nikon Z tükör nélküli fényképezőgépekhez. Ezek a strapabíró, telefotó zoom objektívek a fix objektívvel egyenértékű optikai teljesítményt biztosítva új magasságokba emelik a lécet az objektívtervezésben. 

Akár egy sportrendezvényen fotózik, akár éjszaka a szabad ég alatt, az AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8E FL ED SR VR kiemelkedő felbontóképességével és AF-teljesítményével lenyűgözően teljesít. Ez a figyelemre méltó objektív a régóta várt gyújtótávolság-tartomány bevezetését is elhozta. Mostantól a 300 mm-rel fényképezni kívánó fotósokat már nem köti egyetlen gyújtótávolság. Emellett az optikai teljesítményt sem kell kockára tenniük telekonverterrel felszerelt zoom objektív használatával.

A nagy fényerejű, teljes képes NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S a Nikon tükör nélküli objektívhármasának második tagja. Akár sportot, eseményt vagy riportot rögzít, ez az S sorozatú telefotó zoom objektív az állóképektől a videókig mindenhol kitűnően teljesít. Az élességállítás gyors, gördülékeny és hangtalan. Az élesség a kép teljes területén kivételes – még akkor is, ha a legnagyobb rekeszérték mellett készít felvételeket. Amikor videót rögzít, az élességállítás közbeni látószög-instabilitás (az ún. „fókuszlégzés”) szinte teljesen megszűnik. 

További előrelépést jelent az optikai teljesítményben, mindkét professzionális minőségű objektív a Nikon új SR, illetve ED üvegelemeit használja a színeltérés leküzdésére. Ennek eredményeként az elszíneződés nagy mértékben csökken, és a nehezebben kezelhető kék fény (rövid hullámhosszú spektrum) ellensúlyozása is hatékony. Így minden eddiginél élesebb, kivételes kontrasztú képeket készíthet.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „A Nikon zoom objektívjei közül eddig legfejlettebb optikai kialakítással rendelkező új telefotó zoom objektívek új mércét állítanak a professzionális objektívek teljesítménye terén. A Nikon átgondolt ergonómiai megoldásai és kiváló időjárásálló tömítőrendszere teszik teljessé a képet: bármit is fényképez, készen áll a távolság áthidalására.”  

AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8E FL ED SR VR 

 

NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S