Itt a világ első 10 nanométeres FinFET technológiával készült Exynos 9 prémium processzora

Kütyü Magazin, 2017. február 25. 11:41

A félvezetőgyártó technológiában világelső Samsung Electronics bemutatta a legújabb, prémium alkalmazásprocesszorát (AP), az Exynos 9-es sorozathoz tartozó 8895-öt. 

Ez az első Samsung processzor lapkakészlet, amely a legfejlettebb, iparágvezető 10 nanométeres (nm) FinFET technológiával készült. A továbbfejlesztett 3D tranzisztor struktúrának köszönhetően a processzor a 14 nm technológiához képest 27 százalékkal jobb teljesítményre képes, miközben 40 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt.

Az új Exynos 9 széria 8895 chipsetjében elsőként található meg olyan LTE modem, amely egyszerre öt összevont frekvencián képes kommunikálni (5CA). Az új SoC gyorsabb és biztonságosabb adatátvitelt tesz lehetővé, az 5CA-nak köszönhetően maximum 1Gbps letöltési (Cat.16), míg a 2CA-nak köszönhetően 150 Mbps feltöltési (Cat.13) sebesség érhető el.

Az Exynos 8895 egy nyolcmagos processzor, amely a még nagyobb teljesítmény érdekében négy darab második generációs saját fejlesztésű Samsung magból és négy darab Cortex-A53 magból áll.  

A Samsung Coherent Interconnect (SCI) technológiát alkalmazó legújabb processzor egy heterogén rendszerarchitektúrát is magába foglal, amely applikációk széles választékának -  így a mesterséges intelligenciához vagy a mély tanuláshoz kapcsolódóknak – a gyorsabb futtatását teszi lehetővé.

Az Exynos 8895 erős grafikus feldolgozó egységének (Graphics Processing Unit, GPU) és a multi-formátumú kodeknek (multi-format codec, MFC) köszönhetően egyedülálló multimédiás élményt nyújt. Ehhez nagyban hozzájárul a következő szintre emelt 3D grafikus teljesítmény is, amely az ARM legújabb Mali-G71 GPU-jával minimalizálja a 4K UHD virtuális valóság és játékélmény során jelentkező késleltetést.

A fejlett MFC-nek köszönhetően a processzor támogatja a videófelvételt és -lejátszást a 4K UHD maximális képfelbontása mellett 120 képkockasebességnél (frames per second, fps). A processzor olyan videofeldolgozó technológiával érkezik, amely javítja a képminőséget, ennek köszönhetően például a VR (virtuális valóság) applikációk sokkal élvezetesebbé válnak, az Exynos 8895 realisztikus és magával ragadó VR-élményt nyújt 4K-s felbontás mellett.

Az Exynos 8895 különálló feldolgozó egységgel rendelkezik, így az írisz- és ujjlenyomat-felismerő rendszereket alkalmazó mobilfizetési megoldások maximális biztonsággal használhatók. A processzor részét képezi egy beépített képfeldolgozó egység (Vision Processing Unit) is, amely képes felismerni és elemezni a mozgást, illetve a tárgyakat, így fejlett videófelvételt, panoráma képfeldolgozást, valamint korszerű gépi látást tesz lehetővé.  

„Amellett, hogy az Exynos 8895 processzor megalkotásakor a legkorszerűbb 10 nanométeres FinFET technológiát alkalmaztuk, a chipben egy második generációs, egyedi processzor és az új gigabites LTE modem is helyet kapott” – mondta el Ben Hur, a Samsung Electronics System LSI marketingrészlegének elnökhelyettese. – „Az olyan piacvezető technológiáknak köszönhetően, mint a VPU alkalmazás, az Exynos 8895 innovatív módon támogatja a következő generációs VR szemüvegek és az autóiparban használt infotainment rendszerek fejlesztését.”

Az Exynos széria első tagja, az Exynos 8895 processzor tömeggyártása már megkezdődött.