Egy legenda visszatér

Kütyü Magazin, 2017. február 6. 13:27

Figyelemreméltó, modernizált formában kel újra életre a Technics klasszikus lemezjátszó-rendszere, amely az analóg és digitális technológia egyedülálló ötvözésének innovációját is jelenti.

Szombaton a Technics bemutatta új Grand Class SL-1210GR (fekete) közvetlen meghajtású lemezjátszó-rendszerét, amely a szintén idén bemutatott SL1200GR (ezüst) kiadását követi. Mindkét modell azt a csúcstechnológiát használja, amelyet a gyártó új generációs, referencia értékű közvetlen meghajtású lemezjátszójához, az SL-1200G-hez fejlesztettek ki.  Ennek legendás tulajdonságain túl a legújabb modelleket új anyagok és új műszaki tervezés jellemzi, amely lenyűgöző hangminőséggel örvendezteti meg a zenerajongók széles táborát. 

Az ikonikus Technics SL-1200G lemezjátszót a hanglemezek híveinek generációi tartották a legjobb választásnak. Nemcsak a hangminőségét, hanem rugalmasságát és robusztusságát is nagyra tartották. Ez a legendás lemezjátszó kel újra életre a 2017 májusától elérhető SL-1200GR (ezüst) és SL-1210GR (fekete) modellekben. Ahogy azt a vásárlók a Technicstől megszokhatták, az SL-1200GR és SL-1210GR modellek a hangminőség terén nem ismernek kompromisszumot. Ugyanakkor ezekben az új modellekben is megvannak mindazok a funkciók, amelyek a DJ-k körében olyan népszerűvé tették legendás elődjüket: tartósság, ütésállóság, megbízható közvetlen hajtás, szabályozható forgási sebesség. A legújabb modellekre új anyagok és egészen újszerű műszaki tervezés jellemző. „Az SL-1200GR és az SL-1210GR modellekben a két világ legjobb tulajdonságai egyesülnek″ - mondta Michiko Ogawa, a Panasonic Technics márkaigazgatója. „Biztosak vagyunk abban, hogy mindkét modell megfelel majd a Technics-hívek elvárásainak az egész világon.  Az volt a célunk, hogy bővítsük a zenerajongóknak és a profi DJ-knek szánt kiváló minőségű termékeink kínálatát″. 

A Technics ötvözte hagyományos analóg technológiáját az élvonalbeli digitális megoldásokkal 

A 2016-ban piacra dobott SL-1200G ötvözte a Technics hagyományos analóg technológiáját a fejlett digitális megoldásokkal. Kiemelkedő teljesítménye szó szerint megrázta a hi-fi piacot, és felülírta a közvetlen hajtású lemezjátszók referenciáit.

Az SL-1200GR és az SL-1210GR modellek megalkotása során újragondolták az SL-1200G egyes részeit, többek között a mag nélküli közvetlen hajtású motort és a precíziós motorvezérlő technológiát, továbbá a masszív tányért és az érzékeny hangkart. Ez biztosítja, hogy az SL-1200GR/SL-1210GR használatával a hangok szerelmesei az analóg felvételeket gazdag, robusztus hangon élvezhetik.

Mag nélküli közvetlen hajtású motor a stabil forgásért

A szíjhajtásos és egyéb rendszerektől eltérően a közvetlen hajtású rendszerek lassan forgatják a motort, és közvetlenül hajtják a tányért. Ez az elgondolás számos előnyt nyújt. Így például a motor vibrációjának és a lassítási mechanizmusnak köszönhetően szinte megszűnik a jel-zaj arány okozta torzulás és nő a hosszú távú megbízhatóság, mivel az eszköz nem igényel alkatrészcserét. 

2016-ban a Technics kifejlesztette az ikerrotoros, megmunkált felületű, mag nélküli közvetlen hajtású motort mindkét oldalon forgó mágnesekkel, megszüntetve a motor fordulatszámbeli szabálytalanságait, a „fogazást”, ami egyedi probléma volt a közvetlen hajtású rendszereknél.  Ezt a motort használták fel az SL-1200G-hez, amely jelentősen megreformálta a hi-fi piacot. Az SL-1200GR/SL-1210GR ugyanezt a dizájnfilozófiát örökölte az egy rotoros, megmunkált felületű, mag nélküli közvetlen hajtású motor kifejlesztésével, amelynek használatával megszűnt a fogazás.

Az SL-1200GR/SL-1210GR fordulatszám-szabályozása, amely a motor precizitását ellenőrzi és javítja, a legújabb motorvezérlési technológiát alkalmazza. Ezeket a Blu-ray eszközök megalkotásakor fejlesztették ki, és már az SL-1200G modellben is alkalmazták. Ezen kívül egy külön áramkör is biztosítja az SL-1200GR/SL-1210GR új fejlesztésű motorjának maximális teljesítményét.

Lemeztányér - masszív és rezgéscsillapító  

A tányér masszivitását és rezgéscsillapítását a kétrétegű szerkezet garantálja, a készülék teljes mértékben öntött alumíniumból készült hátoldalán pedig gumicsillapítás kapott helyet. Ennek hiányában a felsleges rezgés átterjedne a lemezre , a rendszer azonban mindezt kiiktatja, így tiszta hangot alkot. 

A tehetetlen tömeg növelése és a rezgés csökkentése érdekében az öntött alumínium test alakját szimulációval tökéletesítették. A maga 2,5 kilomgrammjával (a gumilapot beleértve) az SL-1200GR/SL-1210GR tányérja 0,8 kilogrammal nehezebb az előző SL-1200MK5 modell tányérjánál. A tányér fekete felületét erősítő bordákkal látták el, javítva ezzel annak masszívságát. Megnövelték a gumicsillapítással ellátott érintkezési felületet, így több mint kétszer olyan jó tompító hatást értek el, mint az SL-1200MK5 modellnél.

Mozgásérzékeny lejátszókar 

A lejátszókar követi a lemez forgását és magas precizitású lejátszást tesz lehetővé. A Technics a bevált, hagyományosan használt statikus egyensúlyú univerzális S-alakú lejátszókart használja ezekben a modellekben is, pipával ellátva, pehelykönnyű és masszív anyagból.

Az SL-1200G modellnél már megszokott gimbal felfüggesztés beépítésével az SL-1200GR/SL-1210GR lejátszókar esetében is precíziós csapágyazást alkalmaztak. Az 5 milligrammos vagy annál kisebb mozgásérzékenységet kézi összeszereléssel és kézi beállítással érték el a japán szakemberek. Ez lehetővé teszi a lemezek barázdáinak tökéletes követését.

A lejátszókar alatt aranyozott csatlakozókat találunk, amelyek többféle kábel csatlakoztaását teszik lehetővé. A szerkezet belső fémbevonata csökkenti a külső zajok hatását.

Masszív test és tompító szilikon szigetelés a gyönyörű hangzásért és a különböző rezgések kiszűréséért

Az SL-1200GR/SL-1210GR masszivitását kétrétegű test biztosítja, amely szilárdan fogja össze a BMC műanyagból (Bulk Moulding Compound) és öntött alumíniumból álló házat. 

A házat borító szigeteléshez az SL-1200GR/SL-1210GR-nél az SL-1200G modellhez hasonlóan különleges szilikongumit használtak, amely biztosítja a rezgéscsillapítást és a hosszú távú megbízhatóságot. A függőleges irányú rezgést a mikrocellás polimerekkel ellátott hengeres csövekkel megoldott erősítés nyeli el. Az SL-1200G technológiáját megtartva a szigetelőket kifejezetten az SL-1200GR/SL-1210GR tulajdonságaira szabva módosították. 

SL-1200GR/SL-1210GR specifikációk:

Meghajtásstabilizálási technológia

A rezgéscsillapítás szerkezete

Magas minőségű alkatrészek

Technics Definitive Design

Továbbfejlesztett SL-1200 széria

Lemezjátszó

Lemezjátszókar 

Portok

Általános