Samsung Galaxy J3 (2016) teszt – közepes középkategóriás

Kuklics Jani, 2016. augusztus 16. 13:20

Jobbnál jobb csúcsmobilok versenyeznek a felhasználók kegyeiért, de vajon a középkategóriában is vannak esélyes jelöltek? A Samsung nagy hangsúlyt fektet erre a szegmensre, kérdés, hogy megtalálja-e az arany középutat a gyártó. A Galaxy J3-mat (2016) vettük górcső alá.

Bár a verseny tovább folytatódik a két telefonóriás, a Samsung és az Apple között, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Samsung nem feledkezik a középkategóriás eszközeiről sem. Szerkesztőségünkbe most egy ilyen készülék érkezett, amelyet alaposan megkínoztunk, megnyúztunk. Ezt a cikket azoknak ajánlom, akik inkább a középkategóriás készülékeket részesítik előnyben a csúcsmobilok helyett. Most a Galaxy J3 készüléket vethettük oda a kínpadra. 

Többféle terméksorozattal találkozhatunk a Samsung palettáján, amelyben a Galaxy S és Note a csúcs-, az A-Család pedig a középkategória felső szegmensét célozza. A mostani modell azonban egyik tábor sem erősíti, az J-sorozat egyik legfrissebb tagjáról van szó, amely J3 (2016) néven látott napvilágot, illetve ehhez a családhoz tartozik még a Galaxy J1, Galaxy J5 és a nemrég megjelent Galaxy J7-is. A Samsung Galaxy J széria alapvetően egy „pénztárcabarát” termékcsaládnak készült, amely a középkategória minden szintjén kínál választási lehetőséget. Lássuk, melyik szintet is képviseli a J3.

Külső, tartozékok

A Galaxy J3 hozzánk fehér színben, tesztelői kiadásban érkezett, ezért a csomagolás csak néhány kiegészítőt tartogatott: a készüléket egy microUSB kábellel, egy töltőfejjel, illetve egy headsettel együtt kaptuk meg. A headset nekem kellemes csalódás volt, ugyanis nem a megszokott „agybadugós” fülhallgatót kaptuk, hanem egy lekerekített formatervezésű példányt.
 


A készülék kategóriája nem igazán érződik fogásán és összeszerelésén. Az illesztések észrevehetetlenek, a leszedhető műanyag hátlap vékony ugyan, de szinte összeolvad az alumíniumnak álcázott műanyag kerettel, amely a készülék oldalain fut végig, ezzel nagyon kényelmes fogást biztosít.

A készülék bal oldalán a bekapcsológombot, jobb oldalon pedig a hangerőszabályzókat találjuk. A készülék tetején csupán egy jack foglalatot, míg az alján egy micro-USB portot helyeztek el a mérnökök. Ha szembe tarjuk magunkkal a telefont, akkor alul a szokásos három kapacitív gombot láthatjuk: az alkalmazáskezelőt, kezdőképernyőt és a vissza gombot. A felirat mellett jobbra egy távolságérzékelő szenzor és az előlapi kamera kapott helyet, felette pedig a másodlagos, telefonáláshoz használt hangszóró.

Számomra elég meglepő volt, hogy az eszköz repetoárjából hiányzik az értesítő led világítást, hiszen kialakításban még bőven elfért volna, és szerintem ma már a nem nélkülözhető elemek közé tartozik.

Elsőnek kézben tartva feltűnik, hogy a telefon kétféle keretet kapott. A HD felbontású, 5 hüvelykes kijelzőt egy belső, fekete káva veszi körül, azt pedig egy másik, a telefon színének megfelelő árnyalatú keret öleli át. A fehér változatban ez nem mondható esztétikusnak, mivel a megjelenítő mellett ez egy vékony csíkban mutatkozik meg, a készülék alján pedig teljesen kitölti a helyet a kijelzőig.

Az kétségtelen, hogy a kijelző technológia terén a Samsung élen jár, és ez a J3 készüléken is meglátszik. A színek élénkek, a kijelző fénye erős, a tartalom napfényben is jól látható, amelyet jogosan el is várhatunk egy Super-AMOLED paneltől. Ha ez mégsem lenne elég, lehetőségünk van az „utcai” mód bekapcsolására, amely 15 percre még erősebbé teszi a világítást.

A kijelző maga egy karcálló üveg mögé rejtett, 5 hüvelykes, 720 x 1280 pixelt kirajzoló képernyő. Felette a kamera foglal helyet, melytől balra egy LED villanó található, jobbra pedig a készülék fő hangszórója. Vagyis ha a készüléket lerakva akarjuk hallgatni, elég tompán halható.
 

Hardver, szoftver

A plasztik borítással megáldott mobil külsőre nem sok újdonságot tartogat, ebből a szempontból a Samsung követi a jól bevált szokásos formatervezést. A kijelzőt egy 142,3 x 71 x 7.9 mm-es házban találjuk meg, amely egy 16 millió színárnyalatú Super-AMOLED kijelző, összsúlya pedig 138 gramm. Hozzánk tesztelésre az európai modell érkezett, amely egy 28 nanométeres – azt kell mondanom –, viszonylag visszafogott teljesítményű, négymagos, Cortex-A7 processzor 1,5 GHz-es órajelen üzemelő (Spreadtrum SC9830) rendszerchippel felszerelt példány. E mellé sajnos csak 1,5 GB RAM jutott, a belső tárhely 8 és 16 GB-os modell közül választható, amely tovább bővíthető microSD kártyával 128GB-ig.

Az előlapi kamera 5 MP-es, ami 4:3-as képarányban rögzít, a hátlapi kamera pedig egy 8 MP-es, de ha 16:9-es képarányban szeretnénk fényképet készíteni, akkor csak 6 MP-re képes. Mind a két kamera HD felbontásban képes videót rögzíteni. A készülék egyik nagy erőssége az akkumulátor kapacitása, amely 2600 mAh-es, és ez észre is vehető az egész napos használat során: végig bírta a strapát. Számomra picit érthetetlen volt, hogy a készülék fedélzetén korántsem a legújabb Android operációs rendszer található, (és ez alatt most nem a Nougatra céloztam) ugyanis a Galaxy J3 (2016) fedélzeténaz Android 5.1.1-es verziója teljesít szolgálatot a Samsung TouchWiz felületével, a közelgő Marshallow frissítésről csak pletyka szinten olvastam.

A telefon alapvetően nem lassú, viszont ha összetettebb, komolyabb háttérfolyamatokat futtatunk egymás mellett, akkor gyakorlatilag az összes műveletnél gondolkodnia kell, ezért előfordult, hogy egy egyszerűbb, menüből való visszalépés is okozott lassabb működést.

A tesztelés alatt többször is előfordult, hogy megakadt a kezemben, illetve egy egy-egy egyszerűbb visszalépés is megfagyasztotta a készüléket. Ezek olyan problémák, amelyek inkább a szoftver működésének tudhatók be, és egy frissítéssel orvosolhatók lennének. Hogy pontosabb képet kapjak a készülék mindennapi működéséről, bevetettem a legelterjedtebb alkalmazásokat is. A Facebook, Messenger, Spotify, Waze, Instagram alkalmazások együttes ereje pedig megtette a hatását. Pár nap alatt jelentősen lassult a készülék, de ezeket leszámítva a megfelelően működött, illetve ha hihetünk a híreszteléseknek, akkor hamarosan az Android 6.0 is elérhetővé válik az eszközre. Ami azonban jó hír, hogy a mobil képes egy időben 2 SIM kártyát is kezelni, bár fontos kiemelni, hogy a szolgáltatóknál csak az egy SIM-es verzió lesz elérhető. Mindenképpen pozitívumként értékelhetjük, hogy gyárilag megtalálható rajta az Office csomag, illetve a Samsung Intelligens kezelő applikációja.
 

Multimédia

A Samsung J3 modelljének hátoldalára egy 8 megapixeles, LED villanóval felszerelt kamera került, amellyel 3264×2448 felbontású fotókat tudunk készíteni. Az egység nappali fényviszonyok között viszonylag jól teljesít, a részletek és a színmélységeket is rendben találtam. Még szebb képek készítése érdekében választhatunk az Automatikus, Professzionális, Panoráma, Sorozatfelvétel, Szép arc, Hangos kép, Sport és HDR módok közül, ráadásul sötétben segít nekünk a LED villanó vaku, amely inkább a sötétben készített közeli képekhez javasolt. Aki az utóbbi másfél évben látott Samsung okostelefont, annak a kamera felhasználói felületét illetően nem lesz része nagy meglepetésben.

A videó készítése már egy érdekes téma, a rendszerchip visszafogott teljesítménye miatt csupán 720p HD felbontásban rögzíthetünk, ami elég kevés, viszont létezik a készülékből olyan verzió is, amely képes a 1080p Full HD mozgókép készítésére is.
 


Összegezve azért az eredmények nem vészesek, de az is elmondható hogy ebben a kategóriában azért jobb is van. A felvételek természetesen visszanézhetők, a szoftver a ma használt formátumok többségével, így az MKV-val is elboldogul. Pozitívumként szintén kiemelhető, hogy zene szerelmesei sem panaszkodhatnak, a J3-ban ugyanis a manapság egyre nagyobb ritkaságnak számító FM-rádió is megtalálható.

Kevésbé volt szimpatikus, hogy a hangszóró a Galaxy S4-hez hasonlóan a J3 hátlapján található, így ha zenét szeretnénk hallgatni vagy a kihangosítani a telefonunkat, akkor a készüléket nem tehetjük le háttal az asztalra, különben eltompul a hang. Ez már 2013-ban is akadály volt, furcsa tehát látni, hogy a 2016-os modellek is ugyanezzel a gonddal küzdenek. A hangszóró egyébként hangosan és recsegésektől mentesen szól.

Üzemidő

A készüléket egy 2600 mAh-es akkumulátor látták el, ezzel kb 3,5-4,5 órányi aktív kijelzőidőt képes produkálni. Ez egyáltalán nem rossz eredmény, viszont aktív használat során, például a Facebook és a Spotify egyidejű használata jelentősen csökkentette az üzemidőt. Egyébként képesek vagyunk 2G, 3G vagy akár 4G-re is csatlakozni, ez által 150 Mbps feltöltési és 50 Mbps letöltési sebességet érhetünk el. Aki a dupla SIM kártyás verziót választotta, beállíthatja, melyik SIM mobilinternet kapcsolatát és hálózatát szeretné használni. Az is megoldható, hogy az 1-es SIM-et használjuk hívásra, a 2-eset pedig mobilinternetre.

Ítélet

Összességében elmondható, hogy ár-érték arányban (a modell ára 45 ezer és 55 ezer Ft között mozog) egy jó telefont kapunk, bár a mezőnyben akadnak jobb modellek is, és tény, hogy a szoftverfrissítés nem ártana, hiszen így nagyon erősen romlik a felhasználói élmény. Viszont ha igazak a híresztelésnek, akkor ez hamarosan meg is történhet, ami nagyban javítja a készülék megítélését.

 

Kijelző:

9 pont

Dizájn:

6 pont

Ergonómia

7 pont

Szoftver

5 pont

Hardver

5 pont

Kamera

5 pont

Ár/érték

7 pont

Teljes

6,2 pont