A világ legkönnyebb binokuláris OLED okosszemüvege az Epsontól

Kütyü Magazin, 2016. március 2. 18:36

Az Epson a Mobile World Congress kiállításon, Barcelonában jelentette be harmadik generációs, kiterjesztett valóság (AR) technológiát alkalmazó Moverio okosszemüvegét. A várhatóan 2016 októberétől elérhető Moverio BT-300 az Epson saját, szilikon-alapú OLED (organikus fénykibocsátó dióda) digitális kijelző technológiáját használja.

A készülék jelenleg a legkönnyebb binokuláris átlátszó okosszemüveg a piacon. A 2011-ben útjára indított termékcsalád első darabja, amely a kiterjesztett valóság alkalmazásokat futtató okosszemüvegek terén szintén korszakalkotónak bizonyult, 72%-kal volt nehezebb a mostaninál.

A Moverio sorozatot kereskedelmi és egyéb felhasználási lehetőségei különböztetik meg a piac többi szereplőjétől.  A korábbi modellek üzleti felhasználók és független szoftvergyártók körében szerzett népszerűségét funkcionalitásának köszönheti, amire a fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítottak. Az Epson továbbra is elkötelezett a binokuláris okosszemüvegek iránt, ezért az átlátszó lencsékkel és megnövelt teljesítménnyel érkező Moverio BT-300 megfelelő platformot kínál a professzionális alkalmazások és az új fogyasztói felhasználási lehetőségek számára egyaránt.  

Valerie Riffaud‐Cangelosi, az Epson hordható eszközökért felelős piacfejlesztési menedzsere szerint: „Az Epson stratégiájában kiemelt szerepe van a technológiai megoldások üzleti alkalmazásának. 2011 óta több mint 2000 független szoftvergyártó partnerrel dolgozunk együtt, és az évek során a Moverio sorozat az ipar, az oktatás, az egészségügy a kereskedelem, valamint a turisztika és a kultúra területén is bizonyított. Az okosszemüvegek fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatainknak köszönhetően a BT-300 kiemelkedő technológiai megoldásokat kínál a fejlesztők és a végfelhasználók számára egyaránt.”

A négymagos Intel Atom processzornak és az Android 5.1 operációs rendszernek köszönhetően a BT-300, nagyobb teljesítményével lehetővé teszi 3D tartalmak megjelenítését és akkumulátorával akár 6 órán át használható. A készülék 5 megapixeles, elülső HD kamerája és érzékelői észlelik és értelmezik a felhasználó környezetét, és az okosszemüveg a látott képhez igazítva jeleníti meg a tartalmat. Csakúgy, mint a korábbi modelleknél, ennél a készüléknél is ügyeltek az adatvédelmi előírásokra: a szemüvegen egy LED fény világít, ha a kamera “Felvétel” üzemmódban van.  

„A Moverio különbözik az okosszemüveg-piac többi szereplőjétől, amelyekre gyakran jellemző, hogy a dizájn felülírja a funkcionalitást” – mondta Atsunari Tsuda, az Epson Moverio készülékért felelős menedzsere. „Minden tervezési döntés során központi szerepe van a termék használhatóságának, és a Si-OLED technológia számunkra is új világot nyitott meg a binokuláris okosszemüvegek fejlesztését illetően. Az OLED alkalmazásának köszönhetően csökkentettük a készülék súlyát, az energiafelhasználását és a reakcióidejét, valamint a HD felbontásra, a fényerősségre és kontrasztarányra vonatkozó fejlesztéseket végeztünk. Alapanyagként üveg helyett szilikont használunk, ami még precízebb pixel megjelenítést biztosít." 

Az Epson Moverio BT-300 várhatóan 2016 októberétől lesz elérhető 800 eurós becsült kiskereskedelmi áron.