Megjelent a Cisco előrejelzése a mobil adatforgalom alakulásáról

Kütyü Magazin, 2016. február 19. 11:55

A Cisco Visual Networking Index globális mobil adatforgalomra vonatkozó 2015-2020-as előrejelzése szerint a mobil adatforgalom növekedésének fő tényezői a mobilfelhasználók, az okoseszközök, a mobilvideók és a 4G hálózatok ugrásszerű növekedése lesznek.

2000 óta, amikor az első kamerás telefont bemutatták, a mobilfelhasználók száma ötszörösére növekedett. 2020-ra 5,5 milliárd mobilfelhasználóval számolnak, ami a föld népességének 70%-át jelenti. A fejlett számítástechnikai- és multimédiás képességű, legalább 3G-s „okos” kapcsolatok és okoseszközök aránya 2015-ben 36% volt. Ezek aránya 2020-ra várhatóan eléri a 72 százalékot. 2015-ben a mobil adatforgalom 76%-át generálták az okostelefonok, ez a szám 2020-ra eléri a 81%-ot. Így 2020-ra több ember rendelkezik majd mobiltelefonnal (5,4 milliárd), mint elektromossággal (5,3 milliárd), folyóvízzel (3,5 milliárd), és autóval (2,8 milliárd).

A globális mobilhálózatok területén a 4G kapcsolatok 2018-ra a 2G kapcsolatoktól, 2020-ra pedig a 3G kapcsolatoktól is átveszik a vezető szerepet. 2020-ra a 4G kapcsolatok fogják kitenni a globális mobil adatforgalom 70%-át, és közel hatszor akkora forgalmat generálnak majd, mint a nem 4G kapcsolatok összesen.

A tanulmány szerint a világ mobil adatforgalma a következő öt évben közel 8-szorosára nő, ezzel eléri a 366 exabájtot, amely megfelel:

Kelet-közép európai regionális trendek 

 

További globális trendek

 

Az M2M, vagy gép-gép kapcsolatok, valamint a testen viselhető eszközök részesedése a mobil adatforgalomból

A gépek közötti (M2M) kommunikáció azokat az alkalmazásokat jelenti, amelyek lehetővé teszik a vezeték nélküli rendszereknek, hogy hasonló eszközökkel kommunikáljanak. Ilyenek például a globális helymeghatározó rendszerek (global positioning satellite – GPS), a vagyontárgyak nyomonkövetését segítő biztonsági rendszerek, vagy a közműszolgáltatók és mérőóráik közötti kommunikáció. Az M2M kapcsolatok alszegmense, a testen viselhető eszközök (pl. okosórák, és orvosi megfigyelő eszközök). Ezek beépített mobilkapcsolat, vagy más mobileszközök segítségével kommunikálnak a hálózatokkal. 

 

A Wi-Fi hotspotok növekedése 

A Cisco VNI mobil adatforgalomra vonatkozó előrejelzésének módszertana 

A Cisco VNI mobil adatforgalomra vonatkozó 2015-2020-as tanulmánya független elemzők előrejelzésein, valamint a tényleges mobil adatforgalmat felmérő vizsgálatok eredményein alapul. Erre épülnek a Cisco saját becslései többek között a mobil alkalmazások terjedésére és az átviteli sebességre vonatkozóan. A Cisco VNI előrejelzései és eredményei olyan fontos tényezőket is figyelembe vesznek, mint a mobil szélessávú hálózatok sebessége és az eszközök számítási teljesítménye.