Fejlesztőknek szánt eszközök, felhőmegoldások, szolgáltatások a Microsoft Build konferencián

Kütyü Magazin, 2015. május 1. 09:20

A Microsoft éves fejlesztői Build konferenciáján a Windows 10 új funkcióit, a szoftverfejlesztést segítő megoldást (SDK) mutatott be a fejlesztőknek, akik Web, .NET, Win32, Android és iOS szofttvereiket szeretnék Windows 10-es környezetben futtatni. Továbbá az intelligens alkalmazások igényeire szabott Microsoft Azure adatszolgáltató megoldásokat is bemutattak.

Windows 10 az eszközök közötti átjárhatóság szolgálatában

 A Microsoft a Windows 10 számos új funkcióját mutatta be kezdve az applikációk eszköz-semlegességétől, azokig a módszerekig, amelyekkel a fejlesztők alkalmazásokat írhatnak Windows 10-re. A lehetőségek széles tárházára építve a Microsoft ambiciózus célkitűzést jelentett be: tervei szerint 2018-ra egy milliárd olyan eszköz lesz a világon, amelyek Windows 10 operációs rendszer futtatnak majd.

A vállalat szakértői előadásokon ismertették részletesen, hogy a fejlesztők hogyan hozhatnak létre egyetlen alkalmazást, amely a Windows 10 operációs rendszert futtató eszközök széles skáláján működik mindig az adott eszköz képernyőméretéhez igazodva. Az Univerzális Windows Platform segítségével a fejlesztők bármilyen eszköz sajátos igényeihez hozzáigazíthatják az alkalmazásaikat a Cortana és az Xbox Live integrációjával együtt, akár hologramokat is létrehozhatnak. Mindezek révén az alkalmazásaik széles felhasználói körhöz juthatnak el, és bekerülhetnek a Windows Áruházba.


A fejlesztőknek bemutatták azt is, hogy az Univerzális Windows Platform miként használható fel arra, hogy az applikációk – a Continuum használatával – a telefonokon is jól működjenek. Így tulajdonképpen a felhasználó a telefonját PC-ként is használhatja munkához és szórakozáshoz egyaránt.

A Windows Áruház is egységes élményt nyújt majd a Windows 10 felhasználók számára függetlenül attól, hogy milyen eszközt használnak. A keresett tartalmakat, alkalmazásokat, játékokat, zenéket, videókat könnyebben megtalálják majd. A tranzakciók lebonyolítására a népszerű fizetési módok széles választéka áll majd rendelkezésre, beleértve 90 mobil operátori szolgáltatói számlázást. Az előadások során csak néhányat említettek azon nagyvállalati partnerek közül, amelyek már jelezték, hogy alkalmazásokat fejlesztenek Windows 10-re, így például a USA Today, a WeChat, a Disney és a Netflix Inc.

A Microsoft a fejlesztőket azzal is igyekezett az Univerzális Windows Platform számára megnyerni, hogy négy új fejlesztői eszköztárat (toolkit) mutatott be a konferencián, amelyek megkönnyítik számukra, hogy a Web, .NET, Win32, iOS és Android platformokon megírt alkalmazásaikat – minimális változtatással – a Windows 10-es környezetben is futtatni tudják, így azok bekerülhetnek a Windows Áruházba. Így megtarthatják a már meglévő, androidos vagy iOS-en megírt kódjaikat, ezeket átemelhetik az univerzális Windows platformra, majd az appot a Windows Áruházban értékesíthetik. 

Mint ahogy arról már mi is beszámoltunk, a rendezvényen bemutatták a Windows 10 új böngészőjét, a Microsoft Edge új funkcióit is, amely nagyobb láthatóságot biztosít a fejlesztők alkalmazásai számára, amelyeket JavaScript és HTML környezetbe is bevezethetnek.

A Windows 10 újdonságai azt is jól demonstrálták, hogy mekkora utat tett meg a Microsoft kevesebb, mint 100 nap alatt, a Microsoft HoloLens, a világ első, kábel nélküli, holografikus, Windows 10 operációs rendszert futtató számítógépének bemutatása óta. Példákon keresztül illusztrálták azt is, hogy az új, innovatív technológiát a cég partnerei, a Trimple, a Case Western Reserve University és a Clevelandi Klinika hogyan használják a mindennapokban. 


 

Az Azure-ral és a Visual Studióval intelligens alkalmazások készíthetők

A Microsoft bemutatta az Azure SQL Database technikai előzetesét is a konferencián. Ennek révén az ISV és saas (software-as-a-service) fejlesztők sok ezernyi szerver számítási kapacitásához juthatnak hozzá a publikus felhőben a legjobb ár-teljesítmény arányban, így hatékonyabbá tehetik az erőforrás-gazdálkodásukat. A Microsoft által most elindított Azure SQL Data Warehouse még a korábbiaknál is többet nyújt a masszív adatbázisokkal dolgozó fejlesztőknek. Ez az iparág első ipari méretű felhő adatközpontja, amely szempillantás alatt képes megnövelni, lecsökkenteni vagy épp szüneteltetni szerver-szolgáltatásait.

A Microsoft bejelentette az Azure Data Lake elindulását is, amely egy nyitott és egyedülállóan jól skálázható adattár, amely a petabyte méretű fájlok kezelésére szolgál. Ez nagy sebességgel integrálható az Azure HDInsight-hoz, az Azure Machine Learninghez, a Clouderához és a Hortonworkshöz, így az óriás adathalmazokból is rövid idő alatt kinyerhetőek a fontos információk. 


Azért, hogy minden fejlesztő munkáját hatékonyabbá tegye, a Microsoft kiváló új toolkiteket, a bármilyen platformon és eszközön való működést lehetővé tévő futtató programokat ad a fejlesztők kezébe. A Windows technikai előzetesében a Visual Studio Code egy ingyenes, kódra fókuszált szerkesztő program, amelyet Webre és felhő alkalmazásokra optimalizáltak.

Az open source és .NET fejlesztői közösséggel való együttműködésének továbbfejlesztése érdekében a Microsoft megjelentette a .NET Core for Windows, Linux and Mac OS X technikai előzetesét. A Microsoft szintén most jelentette meg a Visual Studio 2015 Release Candidate alkalmazást, amelynek a segítségével a fejlesztők még könnyebben tudják megírni és futtatni az alkalmazásaikat Windows, Linux, iOS és Android platformokon. 

Megújult Office

A Microsoft további olyan lehetőségekkel ismertette meg a fejlesztőket, amelyek révén az Office felhasználók 1,2 milliárdos táborát szólíthatják meg. Ilyenek például az új Office Graph API, iPad és Outlook új kiegészítői, és a Unified API-k. Az Office Graph API segítségével az ügyfelek és a fejlesztők hozzáférhetnek az Office Graph-hoz (amely tulajdonképpen az Office 365 felhasználók adatainak, kapcsolatainak, az általuk igénybe vett szolgáltatásoknak az intelligens tárhelye) kiegészítőket kínálhatnak hozzá és alkalmazásokat fejleszthetnek a használatával.


A OneNote-ban, Outlookban és OneDrive-ban futó Unified API-k az Office Graphfal kiegészülve olyan eszközt adnak a fejlesztők kezébe, amellyel a felhasználókat és szervezeteket hozzásegíthetik ahhoz, hogy igazán hasznát vegyék a legértékesebb és leghasznosabb adatinformációiknak.

 

 

 

Képek: softpedia.com, theverge.com, lifehacker.com, indianexpress.com, microsoft.com