Lumia 535 Dual-SIM teszt – nagyra nőtt szelfimobil

Czipperer Dia, 2015. március 13. 11:24

Kipróbáltuk, mit tud a Microsoft Lumia 535-ös mobilja, melyet szelfimobilként is emlegetnek. A Dual-SIM támogatással rendelkező, első Microsoft Lumia logós telefon kapott tőlünk hideget és meleget egyaránt.

Sikerült egészen összebarátkoznunk a Microsoft Lumia 535-ös szelfitelefonjával. Bár még most sem szívesen írom le azt a szót, hogy „szelfimobil”, mert szerintem csupán marketingfogás ez alapján pozícionálni egy telefont. Ez a funkció hasznosság szempontjából egyenlő a nullával, viszont annál viccesebb dolgokat lehet kihozni belőle. No, de erről később. Lássuk először a telefont közelebbről.

A felszín és, ami mögötte van

Már az elején érdemes leszögezni, hogy nem egy prémium készülékkel van dolgunk. A középkategóriás versenyzőről már első ránézésre is megállapítható, hogy nem a csúcsmodellek sorát erősíti. Bár nem alapkövetelmény, hogy egy felsőkategóriás képviselőt fém köntösbe öltöztessenek, a hatás, illetve fém(es) elemek akkor is hiányoznak. Helyette élénk színű, csúszós műanyagot kapunk.

Ha már plasztik, szívem szerint jobban örültem volna a matt hatású változatnak a csúszósság miatt, főleg egy ekkora telefonnál. Az 5 hüvelyk már akárhogy is nézzük, nem a kényelmesen kézben tartható modell, főleg női felhasználóként.

A Lumiáknál megszokott élénk színekben kapható az eszköz, hozzánk egy zöld színű példány érkezett (lásd a képen). Emellett még narancssárga, fekete, szürke, kék és fehér színekben juthattok hozzá.

Ami a felszereltséget illeti, jó ár-érték arányú mobillal van dolgunk. Nem is túl drága, és nem is csúcsmodell, de egy átlagos felhasználó számára ideális választás lehet.

Bár a készülék belső tárhelye 8 gigabájt, amelyről tudjuk, hogy egy részét az operációs rendszer és az előre telepített alkalmazások teszik ki, szerencsére tovább turbózható microSD kártyával, akár 128 gigabájtig. Ha pedig nincs memóriakártyánk, akkor sincs túl nagy probléma, a OneDrive tárhelyünkre ugyanis automatikusan menti a telefon a fájlokat. A Microsoft ingyen kínál 15 gigabájtot a felhasználóknak, a leleményesek viszont 100 gigára is szert tehetnek.
 

A SIM kártya

Örültünk, hogy a Microsoft nem ragaszkodik a végletekig a nano-SIM kártyához. A Lumia 1520-asnál és az 1320-asnál nem díjaztuk a nano-SIM foglalatot. Szerencsére az 535-ös micro-SIM-mel üzemel. A hátlapot könnyű leszedni és visszahelyezni, a microSD kártya behelyezéséhez pedig még az akkumulátort sem kell eltávolítani.

Negatívum viszont, hogy a kártyán lévő névjegyeket külön kell szinkronizálni a telefonnal. Ez nem lenne feltétlenül hátrány, ha erre előre figyelmeztetne a telefon, de nem teszi. A felhasználó azt hiszi, minden rendben van, beírta a PIN-kódot, viszont olyan, mintha nem is a saját SIM-kártyáját használná.

Amíg nem szinkronizáljuk a névjegyeket, addig lehet telefonálni és SMS-t küldeni, csak éppen tudnunk kell fejből a telefonszámokat, amiket tárcsázni szeretnénk.

Kijelző problémák

Ami zavaró volt a telefon kezelésénél, hogy az érintőképernyő túl érzékeny volt. Vagyis talán nem ez a megfelelő szó rá, mert sokszor pedig egyáltalán nem reagált az érintésre. Ez a kezeléssel kapcsolatos hiba nem újkeletű jelenség, viszont a Microsoft által a telefonra kiadott frissítés csak a tesztidőszakunk végén érkezett meg, így nem tapasztaltuk meg, milyen változásokat eszközölt pontosan a gyártó.

Vagyis végig kijelző gondokkal tarkítva használtuk a telefont, ami meglehetősen idegesítő volt. Egy percig sem csodálom, hogy sokan panaszkodtak a Microsoftnak. Egy érintőképernyős telefonnál ez az egyik legzavaróbb hiba, ami csak előjöhet. Cserébe viszont gyors reakcióidővel rendelkezett a mobil, így nem kellett várnunk a programok betöltődésére, nem voltak fáziskésések.

A Microsoft érzékelve a probléma súlyát, a Cortanát is elérhetővé tette az eszközökön, igaz, csak Német-, Olasz-, Francia- és Spanyolországban.

A dobozhang sem akadály

A Lumia 535-nél nem tapasztaltam hangerő problémákat, kivéve annyit, hogy a maximális hangerő közelében már recsegett kicsit. Sok telefonnál viszont azt érzem, hogy nem pakoltak bele elég szuflát, és a maximális hangerőt valahol középtájon lőtték be. Itt azonban nem volt ilyen gond, inkább csak a hangszórót tették volna máshova. A készülék hátoldalán kapott helyet, így, ha letesszük a telefont, a zenehallgatásnak lőttek. Olyannyira, hogy például egy takaróra letéve nagyjából felére csökken a hangerő, a nyílást ujjunkkal befogva pedig akár DJ-nek is felcsaphatnánk, olyannyira el tudjuk fojtani.

Szoftverek

A telefon fedélzetén a legfrissebb WindowsPhone 8.1-es operációs rendszer teljesít szolgálatot, amely a Microsoft ígérete szerint többi társával együtt idővel a Windows 10-es verziót kapja meg fedélzetére.

A Microsoft háza táján viszonylag újnak számító értesítési sávot is élvezhetik a felhasználók. Itt minden fontos levélről, közösségi média értesítésről, szoftverfrissítésről egy helyen tájékozódhatnak.

Jó dolog az is, hogy a csempés felületre háttérképet illeszthetünk, főleg azok számára, akik megszokták korábban, hogy van háttérkép a mobiljukon. Viszont egy hátulütője azonban akad a dolognak: nem mindegyik csempe támogatja az áttetszőséget, így a végeredmény nem feltétlenül az lesz, amire számítunk.

A virtuális vezérlőgombok nálam személy szerint nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt, főleg telefon érintésre való érzékenysége miatt. A szoftveres hibát leszámítva pedig csak megszokás kérdése azoknak, akik eddig a kereten ülő vagy fizikai gombokhoz szoktak. A vissza, kezdőképernyő és a keresés gombok funkciója nagyjából egyértelműnek tűnik, viszont egy kis kulisszatitok az új felhasználóknak, hogy a „vissza” gombot hosszan nyomva tartva egy alkalmazástörténeti felületet érünk el. Itt a megnyitott appokról jelenik meg egy képernyőkép, amelyre rákattintva az adott felületre navigál. 

Az alábbi képen a Lumia Beamert láthatjátok működés közben. Ez az app alkalmas arra, hogy a telefon képernyőjét élőben, bármely internethez csatlakozó kijelzőn megjelenítse. Képek és munkamenet kivetítésére is van lehetőségünk: az első esetben a manuális frissítést kell beállítanunk (megrázás), a második lehetőségnél pedig az automatikus frissítés opciót.
 

 

Lumia Beamer

Navigáció

A navigációs szoftverek terén a különféle HERE alkalmazások állnak a felhasználók rendelkezésére. Először úgy véltem, nem baj, hogy a különböző appok különféle igények kiszolgálására alkalmasak (lásd: HERE Drive+, HERE Traffic), azonban némileg zavaró volt, hogy a Traffic nincs előre telepítve az eszközön, csak a Drive+. Persze a HERE Mapsen belül is lehet tömegközlekedéssel útvonalat tervezni, nem kell külön belépni a másik appba, hanem átirányít – ez valóban pozitív volt. Az viszont már kevésbé, hogy a legoptimálisabbnak vélt útvonal a lakhelyemtől a munkahelyemig annyira sem volt kézenfekvő, hogy nekem bármikor is eszembe jutott volna (nem ez az útvonal szerepel a példában).

Persze, számos megoldást felkínál a rendszer, és az is nagyon tetszett (androidosként), hogy a különféle idősávokat áttekinthető, oszlopdiagramos formában mutatta, ahol kiválaszthattam, mikor is szeretnék indulni, amikor az adott tömegközlekedési eszköz is indul (lásd a képen).
 

 

Facebook

A Facebook alkalmazás vagy a Messenger ugyanolyan, mintha egy androidos eszközön használnám. Ez fejlődést mutat a korábbi verziókhoz képest, ahol még jócskán érezni lehetett a platformok közti különbségeket.

A telefonnal összekötni a Facebook fiókot azonban nem olyan egyszerű. Nem elég csupán a bejelentkezési adatokat megadni, hanem egy biztonsági kóddal kell igazolni az illetőnek a személyazonosságát, ami viszont biztonsági szempontból lényeges és dicséretes.

Fényképezés

A telefon kijelzőjének a felbontása nem túl nagy, így olyan érzésem volt fényképezés közben, mintha rossz minőségű képeket készítenék a LED vakuval megtámogatott 5 megapixeles kamerával. Valójában azonban nem is lő olyan rossz fotókat a telefon, a készülékhez mérten meg voltam elégedve az elkészült fényképek minőségével, még számítógépen is.

Ha valaki többre vágyik, a Lumia Creative Studióval tovább javíthatók, effektezhetők, forgathatók a képek, mintha az Instagramon szerkesztenénk a fotókat.
 



Lumia Selfie – önégetés felsőfokon

A szelfimánia begyűrűzése már hazánkban sem újkeletű jelenség. A szelfitelefonok egymással versenyezve kínálnak jobbnál jobb alternatívát önarckép fronton. A Lumia 535-öt is ilyen mobilként pozícionálta a Microsoft.

Nem elég, hogy egy 5 megapixeles előlapi kamerával szerelték a mobilt, készüléken külön Lumia Selfie névre keresztelt appot is találunk. Itt pedig csak a fantáziánkra van bízva, mit hozunk ki az adott képből.

Elég merész alkotásokat lehet készíteni vele. Kicsit már túlzásba hajló módosításokat eszközölhetünk a fotókon. Az effektek nagyon jók, nem kell külön applikációval bajlódni, ha szűrőkkel szeretnénk ellátni a képeinket, azonban a szemek növelése, az arc vékonyítása stb. funkciók a Photoshopot megszégyenítő módon kozmetikázzák át arcunkat már-már ijesztő mértékben.

Én is kipróbáltam, méghozzá a legszélsőségesebb beállításokat alkalmazva, hogy Ti is lássátok, mire képes a Lumia Selfie. Nos, az eredmény magáért beszél…
 


Meddig bírja a strapát?

Ezen a fronton semmi kiemelkedő képességet nem tapasztaltunk a telefonnál, sőt. Az 1950 mAh-es akkumulátor nem kimondottan a combosabb változatok közé tartozik, és hát a nagy méretű kijelző is zabálja az energiát.

A telefon aktív igénybevétel mellett nagyjából egy napig bírja a gyűrődést, viszont SIM-kártya nélkül, Wifivel, normál használat mellett több napig is helytáll. Az aksi továbbá cserélhető is: nagyon könnyen leszedhető (és cserélhető) a hátlapja a mobilnak, így tehetünk bele plusz szuflát is, ha a szükség úgy kívánja.

Összegzés

Az első Microsoft logós telefon két hétig vendégeskedett nálunk. Ezalatt jó és rossz tulajdonságait egyaránt megtapasztalhattuk, de mondhatjuk azt, hogy jó viszonyban váltunk el egymástól. A kijelzőhiba megbocsátható, sőt, a Microsoft már frissítette a szoftvert, így aki most vásárolja meg a telefont, nem lesz ilyen gondja remélhetőleg. Ha pedig mégis, érdemes reklamálni, hiszen ez az update is a felhasználói visszajelzések nyomán készült el.

A nagyságát illetően úgy vélem, egy kicsit túlméretezte a Microsoft a telefont, főleg, ha a képernyőfelbontással összevetjük. Ráadásul a műanyag, csúszós hátlap is inkább kedvezett volna egy kisebb, könnyebben kézben tartható modellnek. Egy 4,5 hüvelykes kijelző is megtette volna, nem feltétlenül kell egyszerre phabletnek és szelfimobilnak is lennie az első Microsoft logós telefonnak.

A készülék árához mérten összességében hozza a kategóriájában elvárt szintet, bár az LTE adatkapcsolat hiányzott nekem. Cserébe viszont sok felesleges „dizájnalkalmazást” kapunk, melyek közül a Lumia Selfie az egyik leghaszontalanabb marketingfogás.

A telefon a hazai szolgáltatók közül elsőként a Telenor kínálatában érhető el, de számos független kiskereskedőnél megvásárolható, nagyjából 35-40 ezer forintos áron.

A telefon specifikációról bővebben korábbi cikkünkben vagy a Microsoft oldalán olvashattok.