Az Apple okosórája a színen

Czipperer Dia, 2015. március 10. 11:55

Tegnap az Apple sajtóbemutatóján hivatalosan is kiderültek a részletek a vállalat sokat emlegetett okosórájáról, a Watchról. Végre elárulták, mikor és milyen áron lesznek megvásárolhatók a különféle modellek.

Már tavaly szeptember óta tudjuk, hogy az Apple is szerencsét próbál az okosóra piacon, ám eddig csak azt tudtuk, hogy jön valamikor az Apple Watch, de hogy mikor és milyen áron lesz majd elérhető, azt nem árulta el a vállalat. Sőt mi több, a szeptemberi bemutatón magáról az óráról sem tudtunk meg minden részletet, egyes dolgokat ez idáig homály fedett.

Másfél hónap múlva

Mint kiderült, egy kicsit várni kell még az eszközre. Egészen pontosan fél év telt el a két bejelentés között, azonban a Watch még most sem vásárolható meg, csak április 24-étől lesz kapható, a vállalat bejelentése szerint egyelőre kilenc országban: Ausztráliában, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Hong Kongban, Japánban, az Egyesület Királyságban és az Egyesült Államokban.

Viszont jó hír azoknak, akik már tűkön ülnek, hogy április 10-étől már megrendelhetők a különféle modellek az Apple online áruházán keresztül, valamint az Apple boltokban kipróbákhatók lesznek az egyes modellek. Összesen három kollekció lesz kapható: az Apple Watch Sport, az Apple Watch és az Apple Watch Edition.
 


A legolcsóbb, 38 milliméteres modell 349 dollártól lesz kapható, a 42 milliméteres változat pedig 399 dollárért és öt színben szerezhető be.

Az Apple Watch számos szíjjal beszerezhető, többek között bőr, rozsdamentes acél vagy fekete borítással. Az árak a szíjválasztéktól függően változnak: 649-től egészen 1049 dollárig. A legolcsóbb változat rozsdamentes acélházzal és szíjjal rendelkező változat, amely 38 és 42 milliméteres méretben is elérhető.

A legdrágább modell a sorban az Apple Watch Edition a maga 10 ezer dollárjával. A 18 karátos arany eszköz egyedi tervezésű szíjakkal érkezik, és csak korlátozott számban lesz kapható.

A funkciókról dióhéjban

Tim Cook az Apple Watch funkcióiról is beszélt, többek között a Glance-ról, amellyel a különféle appokról kapunk információt: akár  ellenőrizhető az időjárás és a naptárba is belenézhetünk. Lényege, hogy a megjelent információkat egy pillanat alatt le tudjuk olvasni. A fejlesztőknek az alkalmazásuk mellé lehetőségük van Glance kinézetet is készíteni, amellyel minden fontos információ az adott dologgal kapcsolatban megjelenik az óra kijelzőjén, anélkül, hogy görgetni kellene. Ha pedig megérintjük, rögtön az alkalmazást nyitja meg nekünk.

A Digital Touch funkció pedig két Apple Watch közti kommunikációt biztosítja. Ennek révén küldhetünk érintéseket, amely azt jelenti, ha az óra kijelzőjéhez érünk, a másik fél karórája is elkezd rezegni ugyanazon a ponton. Küldhetünk emellett rajzokat is, melyeket mi magunk készítünk el az óra megjelenítőjén, illetve szívverésünket is továbbíthatjuk a hozzánk közel álló Watch tulajdonsoknak.
 


A szakember az eszközbe épített hangszórókat és mikrofont is kiemelte, amely lehetővé teszi, hogy hívásokat fogadjanak és indítsanak a felhasználók.

A több vetélytárs termékhez hasonlóan pedig az egészség és wellness funkciók is kiemelt jelentőséggel bírnak. A különféle mozgások követésén túl a szívritmusról is informál az eszköz, valamint heti összegzést nyújt az illető aktivitásáról.

Az Apple Watchról kiderült, hogy cseppálló, de sajnos nem vízálló. Kézmosás közben és esőben nem lesz baja, de vízbe merülni vele nem ajánlatos. Az IEC 60529 szabvány szerint IPX7 tanúsítvánnyal rendelkezik, azonban a bőrszíjakra ez nem vonatkozik.

Az üzemidő

A sokakat foglalkoztató akkumulátor kapacitás is szóba került. Nos, az egynapos üzemidőt sikerült tartania az Apple-nek. A Watch átlagos használat mellett 18 órán keresztül bírja majda strapát, vagyis ajánlatos lesz minden este tölteni.

 

 

Forrás: Mobileworldlive.com, Apple