Februárban debütál Európa első Ubuntu Touch mobilja

Farkas Norman, 2014. december 19. 16:20

Február második hetétől lesz elérhető Európában az első Ubuntu Touch rendszerű okostelefon. A készülék a spanyol Bq gyártósoráról, középkategóriás hardverrel érkezik, így árcédulája is visszafogottnak ígérkezik.

A brit OMGUbuntu oldal értesülései szerint a Vén Kontinens lakóinak már nem sokat kell várniuk az első Ubuntu Touch alapú okostelefonra, a Bq ugyanis 2015 februárjában piacra fogja dobni azt. A mobilokkal is foglalkozó spanyol gyártó nem egy ízig-vérig friss modellel készül, hanem a már piacon lévő Aquaris E4.5 nevű, Android 4.4 KitKat köré épülő készülékét fogja kiadni a Canonical rendszerével. A mobilon debütáló Ubuntu Touch OS merőben eltér majd a jelenleg elérhető fejlesztői változatoktól, többek között már a fizetős tartalmakat is támogatni fogja.

Ami a telefon hardveres tudását illeti, középkategóriára jellemző elemek kerültek bele, íme a specifikáció:

- 4.5 hüvelykes qHD (960 x 540 pixel) kijelző

 1.3 GHz Quad Core ARM Cortex-A7 (MediaTek) processzor

- Mali 400 GPU 500 MHz (MediaTek)

- 8GB eMMC tárhely

- 1GB RAM

- 2150 mAh kapacitású akkumulátor

- Dual SIM

Az Aquaris E4.5 megfelelő társ lehet a mindennapok során, de az adottságait tekintve nem nyújt kiemelkedőt, így valószínű, hogy a technokrata nép gyorsan átsiklana felette, ha nem készülne belőle ubuntus változat. A telefon ára 149 euró körül mozog Android rendszerrel, vélhetően nem lesz drágább az úttörő Ubuntu Touch kiadás sem.

Jó ötlet a Canonical részéről, hogy nem egy prémium készülék fedélzetén próbálja bevezetni a mobilpiacra az Ubuntut, hiszen sokkal kapósabb lehet a felhasználók és a fejlesztők körében is egy használható, de nem túl drága eszköz.

 

 

[Forrás: omgubuntu]