Érintés nélkül vezérelhető telefon segíthet a mozgássérülteken [Videó]

Czipperer Dia, 2014. november 12. 12:10

A fej mozgatásával vezérelhető telefont dolgoztak ki, mely valójában egy módosított Nexus 5. Az indiegogón megjelent eszköz a fej mozgásán kívül a hangutasításokat is felismeri.

Úttörő lehet a mozgáskorlátozottak számára az a telefon, mely az Indiegogón keresi a támogatókat. Az eszköz vezérléséhez nemcsak hogy érintésre, de még kézmozdulatokra sincsen szükség, mindössze a fej mozgatásával irányítható a készülék.

A Sesame találmánya az első érintés nélkül vezérelhető eszköz, melyet kimondottan mozgásukban korlátozott emberek számára fejlesztettek ki, azoknak, akik egyáltalán nem tudják használni a kezüket, így mobiltelefonjukat sem. A rendszer tehát a különféle fejmozgásokat fordítja le parancsra, és továbbítja a készüléknek.
 


Tény, hogy számos hasznos okoseszköz van már forgalomban, de a mozgássérültek számára még nem született igazán átütő találmány. A Sesame telefonja lehet az első a sorban, amely nekik is segíthet, hogy mobileszközt használjanak, ráadásul egy okostelefont, hiszen a készülék valójában egy módosított Nexus 5.
 


A Sesame és Android rendszerrel telepített készülék minden Google alkalmazást támogat, melyek ugyanúgy, mint más telefonok esetében, a Google Play áruházból letölthetők.

Az eszköz hangparancsokkal is vezérelhető, ehhez pedig semmilyen különösebb hardverre nincsen szükség. A megoldás jelenleg a Google Nexus 5 készülékkel kompatibilis, ám a jövőben tervezik, hogy más, a Sesame egyedi követelményeinek megfelelő Android telefonokkal is képes legyen együttműködni.

A telefon az Indiegogón keresi a támogatókat. A kampány népszerűségét is jelzi, hogy a legolcsóbb verzió már el is fogyott, de többféle módon is támogatható a projekt, például egy érintés nélkül vezérelhető játékot is lehet támogatni, akár már 100 dollárért.

 

 

Forrás: Engadget.com, Indidegogo