Nikon D610: újabb Full-frame fényképező a Nikontól

forrás: Prím Online, 2013. október 8. 11:40

A Nikon ma bejelentette nagy teljesítményű, FX-formátumú D-SLR fényképezőgép-családjának legújabb tagját, a Nikon D610 nevű modellt.

Teljes kép, teljes részletesség, teljes szabadság: a 24,3 megapixeles, FX-formátumú képérzékelő a legapróbb részleteket is élethű képélességgel rögzíti, a sorozatfelvétel sebessége pedig 6 kép/mp-re nőtt (a modell elődjéhez, a Nikon D600-hoz viszonyítva). A Nikon új Halk sorozatfelvétel módja révén szinte teljes csöndben fényképezhet, a robusztus, mégis könnyű kialakítás pedig lehetővé teszi, hogy a fotós bármely környezetben kipróbálhassa a teljes képes („full frame”) fényképezés lehetőségeit. A Nikon D610 a NIKKOR objektívek optikai teljesítményét kihasználva a kreatív lehetőségek új világát hozza el olyan képminőséggel, amelyre kizárólag az FX-formátum képes.



A teljes perspektíva: kivételes mélység és részletgazdagság

A Nikon D610 24,3 megapixeles, FX-formátumú CMOS-érzékelője a mélység és részletgazdagság új világát hozza el azon haladó fotósok számára, akik készen állnak arra, hogy fotós tudásukat magasabb szintre emeljék. Az érzékelő az igazi nagy látószögtől a szupertelefotóig a legapróbb részleteket is élethű képélességben, akár 6 kép/mp sebességgel rögzíti. A Nikon D610 lenyűgöző részletgazdagságot és kiváló tónusátmeneteket kínál, és még gyenge fényben is elsőrangú felvételeket készít; a fényképek élesek és tiszták, a videók minősége pedig magasabb ISO-beállítások esetén is meggyőző. A gép érzékenységtartománya ISO 100–6400, amely kiterjeszthető 25 600 vagy 50 egyenértékig; ez maximális rugalmasságot biztosít minden megvilágítási helyzetben, fényképek és videók készítésekor egyaránt.

Mindig gyors, és halk, ha arra van szükség

A Nikon D610-et úgy tervezték, hogy bármely fényképezési helyzetben megcsillanthassa a Full-frame fényképezés előnyeit. Könnyedén rögzíti a történéseket, és szükség esetén szinte csendben lehet vele fotózni. A Nikon D610 gyorsabb, mint az elődje volt: legfeljebb 6 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes FX- és DX-formátumban egyaránt, így minden eddiginél jobb lehetőséget kínál a gyorsan mozgó téma megörökítésére. Amikor pedig feltétlenül csendre van szükség, a Nikon új Halk sorozatfelvétel módja csökkenti a fényképezőgép működési zaját a tükör visszatérésekor, így könnyebb megörökíteni a félénk, rejtőzködő témákat, például a vadvilágot, akár 3 kép/mp-es sebességű sorozatfelvételen.

Profi Nikon képalkotási technológia

A Nikon D610 a Nikon professzionális D-SLR gépeitől megörökölt technológiákkal van felszerelve, így minden eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy az élet csodáit a Full-frame formátum nyújtotta szépséggel ragadja meg. Az új modell ugyanazzal az EXPEED 3 képfeldolgozó rendszerrel és AF-érzékenységgel rendelkezik, mint a Nikon csúcsmodellje, a D4, így sebessége és precizitása verhetetlen.

Rendkívül érzékeny automatikus élességállítási rendszer

A Nikon D610 Multi-CAM 4800 39 pontos AF rendszere rendkívüli AF-érzékenységét a Nikon csúcsmodelljétől, a D4-től örökölte, így bármilyen fényben kivételes témabemérésre képes. Az AF-rendszer akár kombinált f/8 rekeszértékű objektívekkel is kompatibilis, és -2 Fé-ig állítható érzékenységet kínál (ISO 100, 20 °C), ezért még a telihold fénye mellett is éles felvételeket készít. Az AF-lefedettség egyedileg választható vagy konfigurálható a 9, 21 és 39 pontos opciók segítségével. Egyes AF-módok (például a dinamikus AF-mező és a 3D követés) még a legkisebb témán is megtartják az élességet, bármennyire kiszámíthatatlan annak mozgása. Az egyszerűsített AF-módválasztás (például AF-A, AF-S és AF-C) használata mostantól anélkül is lehetséges, hogy elvenné a szemét a keresőről.

Fejlett fényképezési helyzetfelismerés a 2016 képpontos RGB-érzékelővel: a Nikon D610 fejlett fényképezési helyzetfelismerő rendszere a Nikon elismert, 2016 képpontos RGB fénymérő érzékelőjét használja, amely alaposan és kimagasló pontossággal elemzi az egyes helyzeteket. Képes lenyűgöző pontossággal felismerni az emberi arcokat az optikai keresőn keresztül, és páratlan precizitással azonosítja be a helyzet színeit és fényerejét. A magas szintű helyzetelemzés segít a még pontosabb automatikus élességállításban is, így az automatikus expozíció és az i-TTL vakus expozíció a kompozíciós és világítási helyzetek széles tartományában remekel.

EXPEED 3 képfeldolgozás: A Nikon D610 a Nikon zászlóshajójának számító D4 képfeldolgozó rendszerét alkalmazza, így az adatigényes feladatok a sebesség és a minőség feláldozása nélkül hajthatók végre. A 16 bites képfeldolgozás minden korábbinál gazdagabb színeket és tónusokat kínál. Részletekben és tónusokban gazdag, sima átmenetet biztosít egészen a tiszta fehérig, még akkor is, amikor JPEG formátumban fényképez.

Full-frame D-videók: közvetítésre alkalmas minőségű videó

A Nikon D610-et úgy tervezték, hogy a nagy formátumú videók készítése a lehető legjobb legyen; a gép ugyanazzal a többterületű, teljes HD D-videó funkcióval büszkélkedik, mint a Nikon híres D800-as modellje. A fényképezőgép egy sor videoalkalmazást, sokféle képkockasebességet és kényelmes, egyéni vezérlőket kínál, amelyekkel videó élő nézetben is kézben tartható a teljes irányítás. Így a fotósok könnyűszerrel léphetnek tovább az ihletett állóképektől a közvetítésre alkalmas minőségű videók készítésére.

Képkockasebességek: a teljes HD (1080p) videók 30p, 25p és 24p sebességgel, a 720p formátumú videók pedig 60p, 50p és 25p sebességgel rögzíthetők. A teljes HD videók maximális hossza kb. 29 perc 59 másodperc.

Többterületű mód: a teljes HD (1080p) felbontású felvétel mind FX-, mind DX-formátumban lehetséges, így a kifejezőkészség szabadon szárnyalhat.

Hi-fi hangvezérlés: a Nikon D610-zel készített videóknak nemcsak a képe, hanem a hangja is nagyszerű. A mikrofoncsatlakozó segítségével külső sztereó mikrofon használható a kristálytiszta hangrögzítéshez, sőt külső fejhallgató is csatlakoztatható a géphez.

Tömörítetlen HDMI-kimenet: a Nikon D610 képes tömörítetlen élő videojelet küldeni 1080p felbontásban külső rögzítőeszközre. Külső monitor észlelése esetén a kimenet automatikusan 1080i felbontásra csökken. A fényképezőgép a tömörítetlen adatokat a megadott képméretben és képkockasebességgel küldi. Az átfedő információk azonos időben megjeleníthetők a fényképezőgép TFT-monitorán.

Beépített kreatív eszközök

Számos kreatív és praktikus beépített eszköz segít kihozni a legtöbbet a fényképezési lehetőségekből, illetve kihasználni a teljes képes FX-formátumú fényképezés által kínált kreatív szabadságot. Ilyenek például a következők:

Időzített felvételkészítés: egyszerű menüműveletekkel, bonyolult számítások nélkül beállítható időzített fényképezést tesz lehetővé. A képeket videofájlként mentheti, így a történéseket a valóságosnál 24–36 000-szer gyorsabban játszhatja vissza.  Az időzített felvételkészítés funkció segítségével előre meghatározott időközönként oldhatja ki a zárat.

HDR (széles dinamikatartomány) mód: a gép egy alul- és egy túlexponált képet készít egyetlen zárkioldás alatt. A tartomány bővíthető ±3 Fé-ig a különböző színtelítettségű és tónusátmenetű változatok eléréséhez, míg a két expozíció találkozásakor létrejövő csúcsok simasága beállítható a természetesebb megjelenéshez.

Picture Control beállítások: személyre szabhatja fotói és videói megjelenését a különféle paraméterek, például az élesség, a színtelítettség és a színárnyalat finomhangolásával. Ez a funkció egy külön gombbal közvetlenül elérhető.

Motívumprogram módok: a 19 motívumprogram minden alkalomhoz optimalizálja a záridőt, az ISO érzékenységet és a rekeszértéket, így kiváló eredményt biztosít. Ideális módja a tökéletes felvételek könnyed elkészítésének.

Beépített szerkesztés: a menük egy sor hasznos funkciót kínálnak, többek között a vörösszemhatás és a színegyensúly javítását, valamint a D-Lighting funkciót, a RAW-feldolgozást és az átméretezést. A szűrőeffektusok között megtalálható a Skylight, a Csillagfény, a Miniatűr hatás, a Vonalrajz, a Színes vázlat és a Kiválasztott szín. A gyors retusálási lehetőségek között szerepel a Torzításvezérlés, a Perspektívakorrekció, a Kiegyenesítés és a Halszemoptika. A készülék ezenfelül videoszerkesztő funkcióval is rendelkezik, amellyel megadhatók a videoklipek kezdő- és végpontjai a gazdaságosabb mentéshez.

Full-frame szabadság

A Nikon D610 bármilyen perspektívából teljes szabadságot kínál a képek felvételéhez és megosztásához. A Nikon vezeték nélküli mobiladaptere vezeték nélküli képátvitelt tesz lehetővé, a két SD kártyanyílás pedig különféle opciókat kínál a nagyméretű fájlok rögzítéséhez és tárolásához. Külön kártyára menthetők a RAW és a JPEG adatok, az adatok a kártyák között másolhatók, illetve videofelvétel közben a rendelkezésre álló kapacitás függvényében választhatja ki a megfelelő foglalatot.

Wi-Fi: a Nikon külön megvásárolható WU-1b vezeték nélküli mobiladapterével a képek közvetlenül átvihetők okostelefonra vagy táblagépre, és a fényképezőgép távolról, az intelligens eszközről vezérelhető. Így könnyedén megoszthatók a kiemelkedő minőségű képek, a fotók előzetesen megtekinthetők nagy képernyőn, illetve önarcképekkel is bátran kísérletezhet.

Hatékony energiakezelés: a D800 áramköreinek átdolgozásával most már kb. 900 felvétel készíthető állóképek esetén, illetve kb. 60 perces anyag készíthető élő nézet videó módban. Mindezt az EN-EL15 Li-ion akkumulátor egyetlen feltöltésével.
Adattároló: a két nagy sebességű SD kártyanyílás az SDXC- és UHS-I-memóriakártyákat támogatja.

Full-frame erő

A szélsőséges időjárási körülmények magabiztos kezelésére tervezett, kis tömegű Nikon D610 az elődjéhez hasonló, robusztus kialakítással és gyors kezelhetőséggel büszkélkedik. A fényképezőgép felső és hátsó része tartós magnéziumötvözetből készült, és a gép a Nikon D800 profi D-SLR gépével megegyező, időjárás-állóságot biztosító szigetelést kapott, tehát jól ellenáll a nedvességnek és a pornak. A fényképezőgép rövid válaszideje, megbízható működése és a praktikusan elhelyezett gombok és vezérlők zökkenőmentes, kényelmes kezelést biztosítanak, és gondoskodnak a gyors reagáláshoz szükséges rugalmasságról még a legváratlanabb helyzetekben is.

Gyors reagálás: az indítási idő körülbelül 0,13 másodperc, a kioldási késedelem körülbelül 0,052 másodpercre csökkent3, a sorozatfelvétel sebessége pedig körülbelül 6 kép/mp FX- és DX-formátumban egyaránt.

Precíziós, strapabíró zár: a gép zárszerkezetét 150 000 kioldási cikluson át teszteltük, hogy biztosítsuk a lehető legmagasabb szintű tartósságot és pontosságot. A záridő 1/4000 és 30 másodperc közötti tartományban állítható; a zár része egy intelligens, önellenőrző zárfigyelő, illetve olyan meghajtóegységet tartalmaz, mely csökkenti a fogyasztást, ha a zár hosszabb ideig van nyitva a videofelvétel során.

Precíziós, 8 cm-es, kb. 921 000 képpontos, széles megtekintési szögű LCD-monitor automatikus monitor fényerővezérléssel: világos, éles visszajátszást kínál, remek színvisszaadással. Az LCD fényereje automatikusan igazodik a környezetéhez.

Üvegprizmás optikai kereső: kb. 100%-os képfedéssel és 0,7x nagyítással (50 mm, f/1,4 objektív a végtelenre állítva, -1,0 m-1).
Kéttengelyes elektronikus virtuális horizont: segítségével a kép mind a horizontvonal, mind a függőleges dőlés tekintetében pontosan beállítható az LCD-monitoron vagy a keresőn keresztül.

Külön megvásárolható tartozékok

MB-D14 multi power elemtartó markolat: többféle elem is használható benne, például különféle típusú AA-méretű elemek és a Nikon EN-EL15 újratölthető lítium-ion akkumulátora (lásd a műszaki adatokat). Az MB-D14 külön kioldógombbal és vezérlőtárcsákkal rendelkezik az álló tájolású, kényelmes képkészítéshez.

Kreatív Megvilágítási Rendszer: a Nikon D610 kompatibilis a Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszerével, és támogatja a nagy teljesítményű és sokoldalú i-TTL vakuegységeket, mint például a professzionális SB-910 vagy a könnyen használható SB-700 modellt.
Capture NX 2 – gyors, nagy teljesítményű és kreatív képfeldolgozás: a legújabb Capture NX 2 még gyorsabb, mint az elődei, és teljesen kompatibilis a 64 bites rendszerekkel, így képes kihasználni a D610 24,3 megapixeles érzékelőjének lehetőségeit.
Camera Control Pro 2 – sokoldalú távvezérlési eszközök a fényképezőgéphez: a szoftver számos olyan fejlesztést tartalmaz, amelyektől a Nikon D610 élő nézeti működése kivételesen zökkenőmentes. Az expozíciós mód, a záridő és a rekesz vezérlésén kívül a kreatív vezérlők között megtalálható a videofelvétel távoli indítása és leállítása, valamint a fotó és videó élő nézet közötti váltás.

Ha a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, látogass el a Nikon oldalára.