Mennyibe kerül a 0 forintos mobil?

Kütyü Magazin - 2016. március 21.

Telefonvásárláskor úgy tűnik, hogy a szolgáltatók versengenek a kegyeinkért, és jobbnál-jobb ajánlatokkal kecsegtetnek, hogy náluk vásároljunk, de a havidíjakkal, részletekkel és hűségidővel együtt a nulla forintos mobil akár tízezrekkel drágább is lehet, ha nem a legkedvezőbb konstrukciót választjuk.

A különböző szolgáltatók csomagjait nagyon nehéz összehasonlítani: ezen segít egy új magyar startup, a TarifaExpert.hu ami 4 kattintásból megmondja, hogy hol éri meg telefont venni. 

A készülékek egyre okosabbak, és ezzel együtt egyre drágábbak is, ezért a legtöbben nem tudják egy összegben kifizetni. A szolgáltatók örömmel ajánlanak fel részletfizetéses megoldásokat, de ezek között nagy eltérés lehet: érdemes összehasonlítani az ajánlatokat, hogy megtudjuk, melyik csomaggal járunk legjobban a hosszú hűségidő alatt. 

Miért született a TarifaExpert.hu?

„Érdekes kérdés, hogy a szolgáltató által óriásplakáton vagy TV-ben hirdetett ajánlat mennyibe is kerül, ha minden költséggel számolunk, és nem csábulunk el a 0 forintos indulórészlet láttán. Azért hoztuk létre a keresőgépünket, mert régen mi is napokat töltöttünk azzal, hogy kiszámoljuk melyik szolgáltatónál mennyibe kerül a készülék – és még így sem voltunk biztosak benne, hogy a piacon levő összes opciót figyelembe vettük. Az ajánlatok ráadásul állandóan változnak. Amikor elkészült a TarifaExpert.hu oldala, és elkezdtük összehasonlítani az egyes csomagokat, meglepett, hogy mekkora különbségek lehetnek az egyes szolgáltatók és csomagajánlataik között” – mondta Kállai Barnabás, a TarifaExpert.hu alapítója.

Az egyes tarifacsomagok között hosszabb távon akár 50 000 forint eltérés is lehet, viszont ahhoz, hogy ennyit spóroljon az ember, órákon át kell böngészni a netet, és matematikusokat megszégyenítő kalkulációkat kell végezni. A telekommunikációs cégek ugyanis úgy fogalmazzák meg ajánlataikat,   hogy azt lehetőleg minél kevésbé lehessen összehasonlítani a konkurencia ajánlataival. Ezért viszonylag ritka az igazán tudatos vásárló, akinek van ideje és türelme minden paramétert figyelembe venni telefonvásárláskor. 

„A TarifaExpert csapatának az a célja, hogy a bonyolult szolgáltatásokat átláthatóvá és összehasonlíthatóvá tegye, és ezzel egy kicsit felpezsdítse a versenyt a telekommunikációs piacon. Hasonló áttörést szeretnénk elérni, mint ami a bankok, vagy az utazási irodák piacán történt.” – mesélte Barnabás.

Az oldal 4 kattintásból megmondja, hogy melyik szolgáltatónál, melyik díjcsomagban érdemes megvásárolni az adott telefont – sőt azt is, hogy a hűségidő végéig előfizetéssel, részletekkel, egyéb járulékos költségekkel együtt mennyibe fog kerülni a választás.

Ajánlatok a pénztárcádra szabva

Ami azonban igazán felhasználóbaráttá teszi az oldalt, az az igények felmérése: nem csak azt nézhetjük meg, hogy a megadott tarifacsomagok mennyibe kerülnének nekünk, hanem azt is, hogy a meglévő telefonálási szokásaink mellett melyik csomag lenne a legolcsóbb választás. 

A keresés egyszerű: megmondjuk, hogy mennyit szoktunk beszélni, netezni, SMS-ezni, bejelöljük, milyen telefont szeretnénk, és az oldal máris megtalálja a legjobb ajánlatokat. Itt már akár 100 000 forintot is megtakaríthatunk a 2 év hűségidő alatt. A tarifaexpert.hu célja, hogy a felhasználó csak annyit fizessen a telefonért és az előfizetésért, amennyit feltétlenül szükséges: ne vásároljon lebeszélhetetlen perceket, vagy horror adatforgalmat, amit egy év alatt sem tudna elhasználni. 

„Ezzel a projekttel az igazságos piaci versenyt támogatjuk, és azt reméljük, hogy a verseny hatására a szolgáltatók egyre kedvezőbb ajánlatokat fognak kialakítani az ügyfeleinek.” – mondta Barnabás.

Bár a startup még csak novemberben indult el, de már több ezer felhasználónak segítettek megtalálni az ideális csomagot, ezzel összességében milliókat spórolva a lakosságnak. „Ha jó áron akarunk okostelefonhoz jutni, akkor szinte mindenhol 1-2 éves hűségnyilatkozatot kell aláírnunk, és fontos, hogy a megfelelő információk birtokában hozzunk meg egy ilyen hosszú távú döntést.” – vallják az oldal készítői.

Vissza