Már elérhető a Samsung nyílt forráskódú HbbTV Media Playere

Kütyü Magazin - 2016. szeptember 21.

A Samsung Electronics bejelentette, hogy a HbbTV (Hybrid broadcast broadband TV) szabványhoz készült médialejátszója nyílt forráskódú projekt formájában elérhető lesz a github nyíltforráskód-fejlesztő közösségi oldalon, HbbPlayer néven. A lejátszó segítségével a műsorszolgáltatók és alkalmazásfejlesztők egy olyan platformon tesztelhetik és érvényesíthetik a HbbTV alkalmazásokat, amely bármely, a HbbTV 1.5-ös szabvánnyal kompatibilis tévén alkalmazható.

A HbbTV „egy globális kezdeményezés, amelynek a célja az összekapcsolt tévékészülékek, set‐top boxok és többképernyős eszközök segítségével a szórakoztató szolgáltatások sugárzásának és szélessávú közvetítésének összehangolása.” Az új projekteket indító műsorszolgáltatók és alkalmazásfejlesztők gyakran ütköznek abba a nehézségbe, hogy az általuk használt eredeti kód nehezen feleltethető meg a HbbTV szabvány követelményeinek. Egyes fejlesztők számára a teljesen átjárható HbbTV médialejátszó alkalmazások fejlesztése is problémát jelenthet. A HbbPlayer mindkét problémára megoldást kínál.

Ezzel a kezdeti kiadással a HbbPlayer támogatja a HbbTV 1.5-ös szabvány szolgáltatásait, és alapot biztosít a HbbTV 2.0.1-es szabvány követelményeinek megfelelő további fejlesztésekhez. A HbbPlayer az élő és igény szerinti tartalmak folyamatos közvetítésére szolgáló DVB-DASH formátumot, valamint a HTTP-alapú progresszív letöltést is támogatja, amely olyan speciális funkciókat tartalmaz, mint a trükkös lejátszás vezérlése vagy az időeltolódás. 

A HbbPlayer még az idén tervezi kiterjeszteni a támogatást a DASH-alapú tartalmak HbbTV szabványnak megfelelő feliratozására is, ami a kisegítő lehetőségek és szolgáltatások korszerű és hatékony támogatása által lehetővé teszi majd a fejlesztők számára az általuk kezelt tartalmak körének és funkcióinak kibővítését.

„A Samsung felismerte az új HbbTV alkalmazások piaci bevezetésében rejlő komoly kihívásokat. Reméljük, hogy a most kibocsátott, nyílt forráskódú médialejátszónk segít csökkenteni a műsorszolgáltatók és alkalmazásfejlesztők által munkával töltött időt és az új alkalmazásokkal kapcsolatos problémák számát” ­ mondta Miyoung Yoo, a Samsung Electronics Vizuális Kijelzők üzletágának alelnöke. ­ „Reményeink szerint a HbbTV-vel foglalkozó közösség az általunk fejlesztett HbbPlayer lejátszót további HbbTV alkalmazások létrehozására és tesztelésére használja majd, és együttműködik velünk egy hatékonyabban integrált, magasabb teljesítményű HbbTV rendszer kifejlesztésében.”

A HbbPlayer a https://github.com/Samsung/HbbPlayer weboldalon érhető el. 

Vissza