Kitüntették a Samsungot a televíziós akadálymentesség terén elért eredményeiért

Kütyü Magazin - 2016. március 20.

Az Egyesült Királyság Vakok Állami Intézete (Royal National Institute of Blind People, RNIB) kitüntette a Samsung Electronics-ot a 2015-ös televíziókészülékeiben az akadálymentesség terén elért kiemelkedő eredményeiért.

Az RNIB által adományozott rangos „Inclusive Society Award” díjjal azokat a partnereket ismerik el, akik technológiai újításaik révén önállóbb életvitelt tesznek lehetővé a vakok számára. A Samsung 2012 óta szorosan együttműködik az RNIB-vel: főként a gyengénlátók vizuális élményének javítása érdekében itt tesztelik és véleményezik a gyártó termékeinek felhasználóbarát jellegét és akadálymentességét. 

A Samsung folyamatosan korszerű, mégis ösztönösen használható funkciókat és új, akadálymentesített technológiákat fejleszt a televízióihoz, ezáltal javítva a tévénézési élményt minden felhasználó számára. A Samsung kínál kifejezetten a vakok és gyengénlátók számára fejlesztett funkciókat is – ilyen a szövegfelolvasó hangvezérlés vagy a nagy kontrasztarányú felhasználói felület. Ezek a szolgáltatások Magyarországon jelenleg nem elérhetők.

A Samsung hangvezérlés szolgáltatása leegyszerűsíti a vakok számára a tévéfunkciók nagy részének használatát. A szolgáltatás képes ellátni a leggyakrabban végzett műveleteket: csatornát vált, felolvassa a digitális tévéújságban (Electronic Program Guide, EPG) megjelenő programokat, beállítja a készüléket, böngész az interneten és elvégzi a korábban jellemzően csak a képernyőn megjelenő feladatokat. A gyengénlátók és a vakok mostantól könnyebben kommunikálhatnak tévékészülékeikkel – normál beszédhangjuk segítségével irányíthatják az alkalmazásokat, rögzíthetik a tévéműsorokat, és lekérdezhetik a következő programok időpontját. Ezzel egyidőben a Samsung tévékészülékek grafikus felhasználói felülete összességében is jobban olvashatóvá vált: nagyobb a kontraszt és a képminőség is javult.

„Intézetünk erőforrásokat és információt biztosít a vakok számára, ezáltal jobbá tesszük a mindennapjaikat” – mondta Neil Heslop, az RNIB Solutions igazgatója. – „A Samsung azért működik velünk együtt, hogy évről évre javítsa a tévénézés élményét. Ezt az erőfeszítését szerettük volna most ezzel a díjjal megköszönni.”

„A Samsung felismerte, mennyire fontos a felhasználóbarát, akadálymentes felhasználói élmény megteremtése minden felhasználó számára, függetlenül a testi képességeiktől” – nyilatkozta Steve Park, a Samsung Electronics Research Institute UK (SRUK) ügyvezető igazgatója. – „Termékeinkkel a piacon jelenleg elérhető legfejlettebb akadálymentesség hozzáférhetővé tételére törekszünk, ezért is hatalmas megtiszteltetés számunkra az RNIB elismerése. A jövőben is együttműködünk partnereinkkel, hogy tovább javítsuk termékeink és szolgáltatásaink technológiai színvonalát és akadálymentességét.”

A Samsung a hangvezérlés szolgáltatás és a nagy kontrasztaránnyal bíró felhasználói felület első verzióinak megjelenése óta folyamatosan fejleszti azokat. A Samsung Smart TV akadálymentes tulajdonságai legutóbb az idei Szórakoztató Elektronikai Kiállításon (CES) részesültek elismerésben. A vállalat 2016-os modellje a CES Best of Innovation Award díját nyerte el az Akadálymentes technológiai megoldások (Accessible Tech) kategóriában, ezzel a Samsung készülékei két éven belül immár másodszor vívták ki ezt az elismerést.

A Samsung a közelmúltban indította el kifejezetten az akadálymentességgel kapcsolatos weboldalát (www.samsung.com/uk/accessibility/main.html), ahol a felhasználók megismerhetik az egyes Samsung termékek akadálymentes szolgáltatásait.

Vissza