Négy év, negyvenmillió MobilParkolás

Kütyü Magazin - 2013. július 25.

Az Ad-hoc mobilparkolás indítása óta országszerte 34 városban már több mint negyvenmillió parkolójegyet vásároltak meg mobiltelefonnal, jelentette be az EME Zrt., a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország. A közterületek mellett egyre több olyan sorompós terület és garázs is csatlakozik a rendszerhez, mint például Budavár védett övezete vagy Debrecen város három mélygarázsa.

A szolgáltatást – SMS és telefonhívás mellett – már egyre többen használják okostelefon alkalmazással is, amivel még egyszerűbbé válik a MobilParkolás. Egyik nagy előnye, hogy a parkolási pozíciónk meghatározása nem csak a zónaszám megadásával történhet, hanem akár a telefonunk GPS koordinátái alapján is.

A Telekom és a Vodafone Android és iOS készülékekre saját applikációt biztosít ügyfelei számára, Mobilvásárlás illetve Mobilparkolás néven.  Míg az EME Zrt. saját, díjnyertes alkalmazása (Parkolás & E-matrica) az EME mellett a Telenor és a Vodafone ügyfeleit, továbbá a Telekom mobil szolgáltatás előfizetőit is kiszolgálja. Az applikáció a MasterCard által meghirdetett Mobile Shopping Application Awards 2013 versenyen II. helyezést ért el a magyar jelöltek között. Az alkalmazásokat eddig már több tízezren letöltötték és használják országszerte.

 

 

A MobilParkolás előnyei

A MobilParkolás népszerűségét az egyszerű és kényelmes ügyintézésnek, valamint a szolgáltatás folyamatos bővítésének köszönheti. A MobilParkolás segítségével készpénz- és időkímélő módon indítható a parkolás, amelynek ellenértéke (továbbá a tranzakciós vagy kommunikációs díját, az ügyfél által választott módon) a mobilszolgáltatónál vezetett egyenlegről, feltöltött EME egyenlegről vagy bankszámláról közvetlenül kerül levonásra. Az MobilParkolást választó autósok - a percalapú rendszernek köszönhetően- biztosak lehetnek abban, hogy ténylegesen annyi idő után fizetnek, amennyit valójában parkolással töltöttek.

A MobilParkolás indítható SMS küldéssel és telefonhívással is

Mobil telefonszámla terhére parkolóknak – előzetes regisztráció nélkül - mindössze annyit kell tenniük a parkolás elindításához, hogy a rendszámukat elküldik SMS-ben a parkoló automatán található (06-20-30-70/810 és négyjegyű zónakód) telefonszámra, amit egy ugyanarra a számra küldött STOP szó elküldésével ugyanilyen egyszerűen, bármikor leállítható. Amennyiben az ügyfél előre tudja, hogy mennyi időt szándékozik az adott helyen parkolni, az elküldött SMS-ben a parkolás időtartamát is feltüntetheti percben megadva – figyelembe véve a parkolási zónában meghatározott maximális időtartamot. Mindegyik esetben a visszaigazoló SMS megérkezte jelzi a parkolás elindítását. Tranzakciónként a parkolási díjon felül 75 Ft tranzakciós díj és az ügyfél tarifacsomagja szerinti két SMS díja kerül felszámításra.

Azok az ügyfelek, akik előzetesen regisztráltak az EME Zrt-nél, a parkolást legegyszerűbben egy telefonhívással indíthatják el. A telefonszám a parkoló automatán (06-80-98 és a négyjegyű zónakódok) a sárga mezőben található. A leállításhoz pedig csak újra kell hívni az indításhoz használt számot.

Elérhető parkolási alkalmazások:

 

Vissza