Intel alapokon a Milky Way 2 – a leggyorsabb szuperszámítógép

Kütyü Magazin - 2013. június 21.

A Top500 szuperszámítógépek listájának 41. kiadásában a legerősebb számítógépnek kiáltották ki a „Milky Way 2” -t, melyben több ezer Intel processzor végzi a munkát. A 48 000 darab Intel Xeon Phi, illetve 32 000 darab Intel Xeon processzor 54,9 PFlops-os teljesítménnyel üzemel, ami több mint a kétszerese az 500-as lista előző, 2012 novemberi kiadásának győzteséhez képest. A lista elején 1997 óta ez az első gép, mely kizárólag Intel-alapú.

Az Intel ezen felül bejelentette az Intel Xeon Phi család bővítését is, illetve a második generációs Intel Xeon Phi termékeket, „Knights Landing” kódnéven. Az új megoldások folytatják az eddigi hagyományokat, és radikálisan jobb energiafogyasztási és teljesítménybeli mutatókkal fog jelentkezni.

A következő négy évben a HPC szegmens világszinten 36 százalékos bevétel növekedésre számít, 11 milliárdról 15 milliárd dollárra. Az előrejelzés a megnövekedett igényekre alapszik, mivel egyre több terület követeli meg ekkora számítási teljesítmény megmozgatását.

Az Intel Xeon Phi hat hónappal ezelőtti bemutatása óta az Intel Xeon és az Intel Xeon Phi számtalan szuperszámítógépben kapott helyet. Az Intel Many Integrated Core (Intel MIC) architektúrára épülő Intel Xeon Phi társprocesszorok rámutatnak az igényre, miszerint a magasabb teljesítményű, de energiatakarékosabb megoldásoké a jövő.

 

„Milky Way 2” – a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

A Kínában található Guanghzou-i Nemzeti Szuperszámítógép Központ részére épített gépet 32 000 darab, 12-magos, Ivy Bridge alapú Intel Xeon E5-2500 v2, valamint 48 000 darab Intel Xeon Phi társprocesszor hajtja, 17,8 MW-os fogyasztással. Ezzel nem csak az a legerősebb, de az egyik legenergiatakarékosabb szuperszámítógép lett a Milky Way 2, a 22nm-es gyártástechnológiának hála. 

A „Milky Way 2” mellett a Top500-as lista két másik szereplőjében meg megtalálhatók ezen alkatrészek; az 54. (557 TFlops), és a 329. helyezettet (139 TFlops). Az említett termékek általánosan a következő negyedévben lesznek elérhetők, akár 12 magos, 2,7 GHz-es variánsként is, 259 GFlops/socket teljesítménnyel – ez 56 százalékos növekedést jelent az elődhöz képest. 

Új Intel Xeon Phi 3000 és 7000 társprocesszor-családok

Az Intel bejelentette a jelenlegi Intel Xeon Phi család bővítését is, 5 új termékkel, melyek különböző teljesítménnyel, memória kapacitással, és kiszereléssel rendelkeznek. A 7100-as család a lehető legnagyobb teljesítményre lett optimalizálva, a legtöbb szolgáltatással kiegészítve; 61 mag 1,23GHz-re állítva, 16 gigabájtnyi memória támogatással, és több mint 1.2 TFlops dupla pontosságú teljesítménnyel. A 3100-as család egy költséghatékony megoldás, mely magas 1 dollárra levetíthető teljesítménnyel bír. A család tagjai 57 darab, 1,1GHz-re belőtt magot tartalma, 1TFlops teljesítménnyel. 

„Knights Landing”

A vállalat részletezte a következő generációs Intel Xeon Phi termékeket is. A „Knights Landing” kódnéven futó új, az Intel MIC architektúrára épülő termékei társprocesszorként (PCIe) és host processzorként (socket) is használhatók lesznek. Az új megoldások immáron 14nm-es gyártástechnológiával készülnek, a 3D tri-gate tranzisztorok második generációjával kiegészítve.

A további gyorsulás érdekében a „Knights Landing” termékek esetében jóvla magasabb memória sávszélességgel kell számolnunk, hála az integrált on-package memóriának. Ez által a felhasználók ki tudják használni a processzor teljes kapacitását anélkül, hogy memória sávszélességbeli gondokba ütközzenek.

 

Intel_TOP500-Supercomputers_Infographics

 

Vissza