Valentin napon is ügyeljünk számítógépeink biztonságára!

forrás: Prím Online - 2013. február 14.

A Valentin nap közeledtével általában mindenki a szerelemre gondol, az online fenyegetésekre viszont az internetezők többsége a legkevésbé sincsen felkészülve. A rosszindulatú támadások nagy része ugyan biztonsági szoftverekkel kivédhető, de ahhoz, hogy ki tudják cselezni az emberi érzelmekre és a bizalomra alapozó fogásokat, a felhasználóknak legfőképpen józan észre van szüksége.

A Valentin napi vásárlás veszélyei

A Symantec munkatársai már tavaly is sok, kifejezetten a Valentin naphoz kapcsolódó támadást regisztráltak, de ebben az évben számos új variációt találtak. Ezek leginkább a „hihetetlenül jó áron” kapható ékszerekre, órákra, vacsorákra és más drága ajándékokra vonatkozó ajánlatok és spamek voltak.

Vannak olyan spamek is, melyek precízen listázott termékekhez kínálnak hamis kuponkódokat, Valentin napi leárazásokra hivatkozva. Ezekben az esetekben a spamben található linkre kattintva egy olyan oldalra jutnak a felhasználók, ahol a személyes és fizetési információk megadására kérik őket.

A Valentin napi spamek száma a következőképpen alakult az utóbbi időszakban:
Az online vásárlás általában biztonságos, feltéve ha jó hírű és biztonságos oldalakat használunk. Fontos viszont, hogy óvatosak legyünk kéretlen e-mailekkel szemben és érdemes rendszeresen frissíteni a spamszűrőket.



Óvintézkedések randevúk előtt

Egyre több egyedülálló számára jelentenek vonzó lehetőséget a párkereső site-ok – a match.com adatai szerint például közel 40 millió amerikai regisztrált ilyen jellegű oldalakon. Marian Merritt, a Norton online biztonsági szakértője a következőkre hívja fel a figyelmet annak érdekében, hogy a Valentin nap valódi ismerkedésről, és ne átverésekről szóljon:

1. Amíg nem épült ki a bizalom, védekezz – Soha ne adj ki személyes adatokat olyan embereknek, akikkel még nem találkoztál személyesen, és nem bizonyosodtál meg arról, hogy megbízhatóak. Ne adj meg teljes lakcímet, ha elég megnevezned a várost, és ugyanez igaz a családnevedre, ha elegendő megadnod a keresztnevedet.

2. Végezd el a szorgalmi feladatokat a randi előtt – Használd a keresőprogramokat a potenciális randipartner megismerésére. Akár az is árulkodó jel lehet, ha valaki egyáltalán nem bukkan fel a keresési eredmények között, vagy a közösségi oldalakon.

3. Csak színvonalas site-okat használj – Ahogyan a randevúkra, úgy a párkereső site-okra is igaz, hogy fontos, hogy megtartsd a színvonalat. Jó hírű helyekre regisztrálj, melyeknek biztonságosságáról a címsorban látható “pipa” jel, és a “https” tanúsítvány ad bizonyságot.

4. Nagyon vigyázz a szerelmi témájú appokkal és más mobil támadásokkal – Az ingyenes online ajánlatok, mint például az „illetek egymáshoz?” típusú tesztek vagy napi horoszkópot küldő SMS-ek jó szórakozásnak tűnhetnek, azonban ezek a szolgáltatások gyakran agresszív hirdetési hálózatokat lepleznek, melyek a személyes adataidat értékesítik tovább és kéretlen ajánlatokkal, promóciókkal bombáznak.

5. Fegyverkezz fel – A védelem első vonalaként használj olyan szoftvereket, melyek minden eszközödet meg tudják védeni az online támadásokról. Ilyen számítógépek esetében a Norton 360, vagy mobilok és tabletek esetében a Norton Mobile Security is, mely segítséget nyújthat az egyre kifinomultabb módszerekkel támadó kiberbűnözőkkel szemben, akik minden közösségi trendet kihasználnak.

 

Vissza