Nokia Asha 308 teszt – Kétkártyás okoskodás

Erőss Csaba - 2013. február 11.

Megnéztük, hogy a finn gyártó okos funkciókkal és EA játékokkal felturbózott kétkártyás mobilja hogy teljesít a mindennapokban. Tesztünkből kiderül, hogy az Asha 308 jó vételnek számít-e, s mennyire tűnik fel a használata során, hogy kapacitív kijelzője és rengeteg "okossága" ellenére nem tartozik az okostelefonok táborába.

Bevezető – Dupla SIM-es, Nokia háttér

Mikor felmerült, hogy ki tesztelje a Nokia Asha 308-at, én kisfiús lelkesedéssel csaptam le a finn gyártó mobiljára, hiszen korábban még nem volt szerencsém az elvárásaimat kielégítő két simes készülékhez. A gondom elsősorban a két kártya közötti intelligens, jól automatizálható váltással volt és a bejáratott Symbian rendszertől azt vártam, hogy képes lesz ezt az elvárást megugrani.

Rendszer a lelke mindennek

Tehát a telefon lelkét a Nokia S40-es jelzésű rendszere adja, megtámogatva a teljes érintőképernyős vezérléssel. Gombból csak a felvétellel és lerakással szólhatunk bele a működésbe, utóbbival a kezdőképernyőre lépést is megvalósíthatjuk. Emellett csak a billentyűzár és a hangerővezérlés kapott külön gombokat, így a kamerát például csak a képernyőn keresztül vezérelhetjük.

 

 

Ahogy elkezdtem használni az Asha 308-at, úgy kristályosodott ki egyre jobban bennem, hogy a Nokia nem feltétlenül az okostelefon kategóriába szánta a készüléket. Az érintőképernyő nálam erre predesztinálta volna, ugyanakkor a WiFi hiánya gyorsan visszarántott a földre. Úgy gondolom, hogy aki elegendő adatforgalommal rendelkezik, hogy egy okostelefon internetigényét maximálisan kielégítse, az nem a Nokia Asha 308-as mellett teszi le a voksát, így a továbbiakban nem is ilyen szemüvegen keresztül vizsgálom a készüléket.

A telefon kezelése három képernyőre oszlik, a kezdőképernyőn egy óra mellett shortcutok segítik az egyes funkciók gyorsabb elérését, melyeket természetesen magunk is bővíthetünk. Jobbra mozdulva innen érjük el az alkalmazásainkat, míg balra a tárcsázó kapott helyett, melyet igény szerint lecserélhetjük a rádió vagy egyéb eszközök vezérlőjére is. A képernyő tetején az értesítési mező kapott helyett, ahol a szokásos elemeken túl azt is láthatjuk, hogy mely SIM-kártyánk aktív.

 


 

 

Folytatás a következő oldalon!

 

 

Vissza