Tintazselé és 3D érzékelő szabadalom a Xeroxtól

forrás: Prím Online - 2013. január 19.

2012-ben, a bejegyzett szabadalmaik száma alapján a világ legaktívabb feltalálói közé került a Xerox tizenkét mérnöke, akik többek közt a nyomtatók színhelyességével, a térhálósítható tintazselével, és a közlekedési video- és képfeldolgozási projektekkel is foglalkoznak.

Tavaly tizenkét Xerox mérnök kimagasló eredményt mutatott fel szabadalmaival, amelyek révén jelentős személyes mérföldkövekhez értek el pályafutásukban. Ketten a 250., ketten a 150., hárman a 125., míg öten a 75. szabadalmukat jelentették be a múlt évben a Xerox vállalat égisze alatt.

Brent Jones
Személyes szabadalmi mérföldköveinek száma: 250
Az oregoni Wilsonville-ben dolgozó Jones, a Xerox Globális Fejlesztési Csoport (XGDG) egyik főmérnöke. A kétszázötvenedik szabadalma egy olyan tinta-állapotot jelző rendszer volt, amely alkalmazkodni tud felhasználójához.
2012-ben Jones elnyerte az éves Szabadalmi Díjátadó elismerését azzal, hogy 2011 folyamán összesen 63 új szabadalmát fogadták el.

Jin Wu
Személyes szabadalmi mérföldköveinek száma: 250
Wu, a Xerox projektvezetőjének már 255 szabadalmát jegyzik, amelyek közül az egyik a Xerox nyomtatókban használt, új köztes hordozó kifejlesztéséről szóló szabadalom.

Nan-Xing Hu
Személyes szabadalmi mérföldköveinek száma: 150
Hu 1994 óta dolgozik a Xerox kanadai kutatóközpontjában (XRCC), és azóta számos anyagkutatási - és fejlesztési projektben vett részt.

Robert Loce
Személyes szabadalmi mérföldköveinek száma: 150
Loce a new yorki Xerox Webster Kutatóközpont (XRCW) vezető tudósa és műszaki vezetője. Jelenlegi kutatási tevékenysége a közlekedéssel és az egészségüggyel kapcsolatos videó-dokumentáció kihívásaira koncentrál.
Eddig 159 szabadalmát fogadták el a digitális képfeldolgozás, a képjavítás, a képalkotó rendszerek, az optikák és a féltónusozás kapcsán.

Marcel Breton
Személyes szabadalmi mérföldköveinek száma: 125
Breton az XRCC kiemelkedő tudósa és projektvezetője. Jelentős tapasztalata van az anyagok tervezésében, szintézisében, kialakításában és kiértékelésében.

Zhigang Fan
Személyes szabadalmi mérföldköveinek száma: 125
Zhigang (Zeke) a new yorki XRCW kiemelkedő tudósa, jelenleg közlekedési videó -és képfeldolgozási, valamint mobilalapú tárgyfelismeréssel összefüggő projektekben vesz részt.

Lalit K Mestha
Személyes szabadalmi mérföldköveinek száma: 125
Mestha az XRCW egyik vezető tudósa és 132 szabadalom birtokosa. Százhuszonötödiknek bejegyzett szabadalma a színhelyesség javítására vonatkozó módszer, amit a Xerox digitális nyomtatóiban fognak használni, hogy a toner fogyasztását akár 15 százalékkal csökkenthessék.
Másik projektje a képalkotási és jelfeldolgozási technológiák használatáról szólt, amelyekkel a páciensek egészségügyi eredményei dolgozhatóak fel, és azok alapján orvosi diagnózisok készíthetők.

Brian Aznoe
Személyes szabadalmi mérföldköveinek száma: 75
Aznoe gépészeti szakértő és jelenleg már 78 szabadalom tulajdonosa. A hetvenötödik egy olyan rendszer és módszer leírása, amely a nyomtató berendezésekben a vezetékeken keresztüli folyadékszállításról szól.

Naveen Chopra
Személyes szabadalmi mérföldköveinek száma: 75
Chopra az XRCC egyik vezető kutatója, és nemrégiben bejegyezték hetvenötödik szabadalmát, amely egy sugárzással térhálósítható tintazselé keverék előállításáról szól.

Gabriel Iftime
Személyes szabadalmi mérföldköveinek száma: 75
Iftime az XRCC egyik vezető kutatója, aki az intelligens anyagok felhasználási lehetőségeit kutatja. A szakember szenvedélye a prototípusok készítése, illetve az új anyag-technológiák szellemi tulajdon stratégiájának kidolgozása.

Karen Moffat
Személyes szabadalmi mérföldköveinek száma: 75
Moffat az XRCC analitikai szolgáltatások és karakterizációs csoportjának területi vezetője. Eddig 94 szabadalmát jegyezték be, amelyből a hetvenötödik egy kiváló színhűségű világos bíbor emulzióaggregációs toner leírása.
Jelenlegi az emulzióaggregációs (EA) toner tervezésén és kivitelezésén dolgozik.

Bob Street
Személyes szabadalmi mérföldköveinek száma: 75
Street a Palo Alto Kutatóközpont (PARC) egyik vezető kutatója. Friss szabadalma olyan három dimenzióban hajlított érzékelőt ír le, amit speciális formát igénylő készülékekben lehet használni. A módszer olyan pixeltömböt alkalmaz, amit sík hordozón munkálnak meg, majd kivágják és meghajlítják háromdimenziós formára, így különleges alakú elektronikai alkatrészeket lehet előállítani többek közt autók műszerfalához.

A Xerox (beleértve a Xerox-Fuji japán vállaltot is) tavaly összesen mintegy 1900 szabadalmat jelentett be az USA-ban, amely köszönhető annak is, hogy a cég éves szinten 1,5 milliárd amerikai dollárt kutatás-fejlesztésre. A Xerox kutatói a legrangosabb tudományos elismerések birtokosai, így többek közt a National Medal of Technology kitüntetést is megkapta a Xerox, amelyet a Thomson Reuters a Világ 100 leginnovatívabb vállalata közé sorolt 2012-ben.
 

Kulcsszavak: Xerox, szabadalom
Vissza