Bemutatkozott az Nvidia Tegra 4

Kütyü Magazin - 2013. január 7.

Az Nvidia hivatalosan lerántotta a leplet a legújabb mobil processzoráról, mely a Tegra 4 nevet viseli. A bivalyerős chip körülbelül feleannyit fogyaszt, mint elődje, mégis több mint kétszer gyorsabb nála.

Az Nvidia a világ leggyorsabb mobil chipseteként harangozta be a Tegra 4-et, s ez a technikai paramétereket látva nem is tűnik üres marketingszövegnek.

A négy ARM Cortex-A15 processzormagból, plusz egy ultra alacsony fogyasztású LP (low-power) magból álló CPU 2,6-szor fürgébb, mint elődje, a hozzá tartozó 72 magos GPU pedig hatszor akkora grafikus teljesítménnyel kecsegtet, mint amekkorát a Tegra 3 esetében tapasztalhattunk.  Ez a teljesítménynövekedés rengeteg gyakorlati előnyt hordoz, például már nem csak a Full HD, hanem a 4K felbontású videók is lejátszhatóvá válnak az okostelefonokon, ráadásul a legizmosabb hardverigényű mobilos játékok gördülékeny futtatása sem lesz probléma. Hála a Computational Photography Architecture technológiának a kamera is szélsebes működésre lesz képes, s a HDR (High-Dynamic Range) funkciókról sem kell lemondanunk. Érdemes megemlíteni, hogy a Tegra 4-ben egy 4G/LTE modem is helyet kapott, ami egy Icera 500 chip képében manifesztálódott.

Felmerül a kérdés, hogy a brutális teljesítmény mekkora fogyasztással párosul. Nos, hatalmas szufla ide- vagy oda, a Tegra 4 45 százalékkal kevesebb energiát eszik, mint a Tegra 3. Az Nvidia tehát remek munkát végzett, hiszen az új processzorral érkező okostelefonok ugyan jóval erősebbek lesznek, mint a most forgalomban lévő társaik, mégsem kell majd izmosabb akkumulátort rejteni a hátlapjuk alá.

 

 

[Forrás: Übergizmo]

Vissza