Jelszó helyett használd a szemed

Czipperer Dia - 2012. december 5.

Sokan lezárják okostelefonjukat valamilyen jelszóval, hogy ezzel megvédjék adataikat. De van ennek egy könnyen és biztonságosabb módja is, legalábbis EyeVerify szerint. Csak a szemünket kell használnunk.

Egyszerű és gyors telefonfeloldás a szemünkkel. Nem kell mást tennünk, mint belenézni a kamera lencséjébe, és szemünket oldalra fordítani. Ezután a telefonunk felold. A program a „szemnyomatunk” után azonosít, így csak mi tudjuk feloldani a zárat.


Kép: Mashable.com

 

Az EyeVerify szerint ez a módszer sokkal biztonságosabb, mint a jelszavas védelem, és valóban igazuk lehet. A jelszót könnyen ki lehet találni (mondjuk születési dátum), főleg az érintőképernyős telefonoknál, hiszen látszik, hol nyomkodjuk a legtöbbet a telefont, ami akár a jelszavunkat is elárulhatja. Itt viszont próbálkozhatnak mások, hogy feloldják a készüléket, maximum a szemük zsibbad el a sok oldalra mozgatástól.
 

A cég állítása szerint a program olyan pontos, mint egy ujjlenyomat-olvasó, és semmilyen különleges hardvert nem igényel. És nem könnyű átverni sem, bár lehet próbálkozni. Különbséget tesz a hús-vér ember és a kép között különböző kamerabeállításokat használva hozzá, ami elárulja, ha valamilyen tárgyat tartanak elé.
 

Nem kell attól sem tartani, hogy ha szemünk véreres lesz, a program így is képes azonosítani, hogy a mi szemünkről van szó. A szem hosszú távú változásai pedig nem egyik napról a másikra mennek végbe, így a program ezeket a képes „kiigazítani”. A szoftvert várhatóan a jövő év elején dobják piacra.

 

Forrás: Mashable.com

 

Vissza