alfa 99: full frame-es SLT fényképezőgép a Sonytól

forrás Prim Online - 2012. szeptember 25.

A féligáteresztő tükrös technológia újabb fordulóponthoz érkezett a Sony új csúcsmodelljének bemutatásával. A 24 megapixeles alfa 99 kettős autofókusz-rendszerrel és professzionális videózási képességekkel rendelkezik.

Az új Sony alfa 99 a japán gyártó első teljes képkockás (full frame-es) féligáteresztő tükrös fényképezőgépe, melyet a professzionális és a komoly amatőr fotósoknak szán. A régóta várt új zászlóshajó lelke egy újonnan fejlesztett, 24,3 megapixeles Exmor CMOS szenzor, mely a BIONZ képfeldolgozó processzorral együttműködve biztosítja a magas szintű képalkotást álló- és mozgóképek esetében is.



Az alfa 99-ben a full frame szenzor felbontóképességét egy szintén új, különálló, multiszegmens felépítésű, alacsony áteresztésű optikai szűrővel növelték meg. Az új fogadóoldali LSI áramkörökkel ellátott BIONZ processzor különösen nagy sebességgel képes feldolgozni a szenzorból érkező adatokat. A szintén új, területspecifikus zajcsökkentő algoritmussal együtt ez lehetővé teszi a részletgazdag, kevés zajjal rendelkező 14 bites tömörítetlen (RAW) képek előállítását.

A fejlett BIONZ processzor a maximális érzékenységet 9 ugrással ISO 50-ről egészen az ISO 25600-as értékig képes feltornászni kiterjesztett érzékenységi módban. Az alfa 99 másodpercenként 6 teljes felbontású képet képes készíteni, úgynevezett Tele-zoom módban pedig a sebesség 10 kép/másodpercre növelhető.

Full frame kettős autofókusszal


A bejelentés idejében a Sony alfa 99 a világ első teljes képkockás fényképezőgépe, mely kettős autofókusz-rendszerrel felszerelt. A 11 kereszt típusú érzékelővel ellátott 19 pontos autofókusz-rendszert multi-fókuszpontos fázisérzékelős rendszer egészíti ki, mely nem kevesebb, mint 102 fókuszponttal teljesen beborítja a képérzékelő szenzort. A féligáteresztő tükrös technológiával együtt ez a kettős autofókusz-rendszer nagyon gyors és pontos élességállítást tesz lehetővé, mely még akkor is fenntartja a követő fókuszt, ha a tárgy elhagyja a 19 pontos AF keretet.

A gépet ellátták egy új AF-D folyamatos autofókuszmóddal is, amely mozgó tárgyaknál különösen hatékony.
Az AF-D mód már megjelenéstől támogatott a SAL2470Z, SAL2875, SAL50F14, SAL300F28G2, SAL70400G és SAL500F4G objektívekkel, de firmware-frissítéssel több objektívvel is elérhető lesz.

Tovább finomították a fókuszálást, az új fókusztartomány-kontroll funkcióval a felhasználó állíthatja be az AF rendszer által felismert távolsági tartományt. A kamera ilyenkor egy megadott tartományon belül állít élességet, ami jól jöhet, ha például egy drótkerítésen keresztül készítünk fotókat egy sporteseményről.



Videó megállás nélkül

Mozgókép rögzítése esetén a kamera támogatja a teljes képkockás Full HD 50p/25p progresszív videofelvételt, amely megfelel az AVCHD Version 2.0 specifikációknak, és ami átkapcsolható 60p/24p-re. A Full-Time Continuous AF Movie mód lehetővé teszi, hogy videofelvételek közben a fókusz folyamatosan kövesse a mozgó tárgyakat. A felvételek készítése közben pedig lehetséges a valós idejű Full HD videolejátszás a HDMI kimeneten keresztül, valamint a megszakításmentes „dual-card” felvétel a kamera mindkét kártyanyílását használva.

A mozgóképfelvételt külön támogatja a váz elején elhelyezett multi-kontroller tárcsa is, amely lehetővé teszi az expozíció, az ISO érzékenység, a mérési metódus, a zársebesség, a rekesz és a hangrögzítési szint zajmentes beállítását Full HD videofelvételek rögzítése alatt. A hatékonyságot növeli az új VG-C99AM Vertical Grip, amely három akkumulátort képes befogadni, és melyben lehetséges az elemek cseréje menet közben, a felvétel megállítása nélkül. Az SLT technológiának köszönhetően a gép nem melegszik, és a videofelvételek hosszának csak a memóriakártya kapacitása szab határokat.

A gépen található egy audioszintjelző, valamint egy fülhallgató-bemenet a hangerő és a hangminőség pontos monitorozásához. Az opcionális XLR adapter kit minőségi puskamikrofont és professzionális XLR csatlakozási lehetőséget ad a fényképezőgéphez a megbízható hangrögzítés érdekében.


További tulajdonságok

A fényképezőgép XGA OLED Tru-Finder keresőt kapott, amely kiváló kontraszttal, fényerővel és felbontással rendelkezik. Ezt kiegészíti a három irányba mozgatható, 1229 ezer képpontos, WhiteMagic technológiával ellátott XtraFine LCD hátoldali kijelző.

A professzionális jellemzők ellenére az alfa 99 mindössze 733 gramm súlyú. A gépborítás nagy szilárdságú magnéziumötvözetből áll, a por és a pára ellen vízálló tömítések védenek, a gombokat pedig göröngyös érzetűvé tették. A gép fogantyúját újratervezték, a kapcsolókat és gombokat különböző alakúvá tették az ujjbeggyel történő megkülönböztethetőség érdekében. A véletlen elforgatásokat megelőzendő a fényképezőgépet ellátták egy expozíciós mód tárcsazárral, az új fejlesztésű Quick Navi Pro interfész pedig lehetővé teszi a fotózási paraméterek gyors, egykezes beállítását. Az alfa 99 PC-ről is irányítható, lehetőség van többek közt váltani álló- és mozgókép között, és automatikusan átküldhetőek az állóképek számítógépünkre.

Kiegészítők széles választéka

A full-frame képalkotási képességekhez ideális kiegészítő az új 300mm F2.8 G SSM II (SAL300F28G2) objektív, amelyet főként sporteseményekhez és természetfotózáshoz terveztek. Az objektíven a Sony saját fejlesztésű Nano AR bevonata biztosítja a hibátlan állóképeket és HD videókat, a megnövelt kontrasztarányokat, a becsillanások és a szellemképek elkerülését. Az új LSI áramkör ezalatt gyorsabb és pontosabb autofókuszt tesz lehetővé, fejlesztett követő fókusszal. A por- és  nedvességálló dizájn alkalmassá teszi az objektívet a legkeményebb körülmények közötti fotózásra is.

Mindezek mellett egy új, széles rekeszű Carl Zeiss A bajonettes objektív is fejlesztés alatt áll, amelyet a kamera 35 mm-es full frame szenzorához optimalizálnak. A Planar T* 50mm F1.4 ZA SSM jövő év tavaszán lesz elérhető.

A fényképezőgéphez szánt HVL-F60M vaku erőteljes (ISO 100 értéknél GN60 méteres hatótávolsággal rendelkező) beépített LED villanóval rendelkezik. A „smart” funkciói közé tartozik a több vezeték nélküli vaku arányainak beállítása, a Quick Shift Bounce finombeállítási lehetőség, a működés pedig a vaku Quick Navi rendszerén keresztül irányítható. A HVL-F60M por- és nedvességálló, tartozékként jár hozzá egy bounce adapter, valamint egy színkonverziós szűrő. Az α99 mellett azokhoz a kamerákhoz ideális, amelyek rendelkeznek az új Multi Interface vakupapuccsal, de használható az Auto-lock Accessory vakupapucsos fényképezőgépekkel is a tartozékként adott ADP-AMA Shoe adapterrel.

A 49 mm-es és 55 mm-es objektívekkel kompatibilis HVL-RL1 körvaku LED-es megvilágítással segíti a makrofotózást. A fényerő fokozatmentesen adagolható a kreatív fotózás érdekében. A vaku a SAL30M28 és SAL50F18 objektívekkel az opcionális FA-MA1AM Macro Light adapterrel használható.

Az új XLR-K1M XLR adapter kit emellett két XLR terminált kínál ahhoz, hogy az α99-et  professzionális mikrofonokkal és keverőpultokkal lehessen összekötni. A készletben megtalálható az ECM-XM1 a körsugárzó (monoaural) puskamikrofon is, de egyéb profi mikrofonokkal is használható.

Az RMT-DSLR2 Remote Commander lehetővé teszi a vezeték nélküli zárkioldást állóképek esetén, és a felvételek elindítását, valamint megállítását videózás közben. Kompatibilis az A és E bajonettes fényképezőgépekkel.

Az LCS-BP3 hátitáska kapacitása elegendő helyet biztosít az α99-nek, a markolatnak és a csatlakoztatott telefotó zoom objektíveknek, valamint a 3-4 tartalék objektívnek és egy 15.5”-os laptopnak.

Az ADP-AMA egy új vakupapucs adapter, amellyel a Multi Interface vakupapucsos kamerák használhatók az Auto-lock Accessory vakupapucsos kiegészítőkkel, illetve az Auto-lock Accessory vakupapucsos kamerákra csatlakoztathatóak a Multi Interface vakupapucsos kiegészítők.

A PCK-LM14 Screen Protector Semi Hard Sheet megvédi a kamera LCD képernyőjét a portól és a karcolódástól.

Az új SDXC UHS-I memóriakártya, az SF-64-UX (64GB) a megnövelt olvasási (94MB/s) és írási (43MB/s) sebességénél fogva különösen alkalmas sorozatfelvételek készítésére, és a RAW képek vagy videók PC-re másolását is jelentősen gyorsabbá teszi. A kártya vízálló, és különböző hőmérsékleti körülmények között is működőképes marad.

Az α99 teljes képkockás, féligáteresztő tükrös fényképezőgép 2012 novemberétől lesz elérhető Európában.

Vissza