Huawei Y200 és G300 - Kategóriájuk legjobbjai?

Farkas Norman - 2012. június 28.

Részt vettünk a Huawei tegnapi sajtóeseményén, melyen közelebbről is megismerkedhettünk a  kínai gyártó két androidos készülékével, az Y200-zal és a G300-zal. Ezek a masinák kiváló felszereltséget tudhatnak magukénak, ráadásul nem is kerülnek sokba, így jó eséllyel pályázhatnak kategóriájukban a "legjobb ár/érték aránnyal bíró okostelefon" címre. A pénztárcabarát kütyükön kívül a szupervékony, felsőkategóriás Ascend P1 is a kezünkbe került egy pillanatra.

A Huawei idén jelentős növekedéssel számol az okostelefon eladások frontján, ezért nem meglepő, hogy egyre több készüléket kíván a felhasználók rendelkezésére bocsátani. A mobilinternet-modemek piacán vezető pozíciót betöltő gyártó egyre több árszegmensben jelenik meg ajánlataival, melyek a viszonylag kedvező áruk és megfelelő minőségük miatt sikert arathatnak a júzerek körében. A Huawei nem az elsők között ismerte fel az okostelefonokban rejlő lehetőségeket, de jól felszerelt, sokak számára érdekes modelljeivel könnyen behozhatja a lemaradást.

 

Huawei Y200

 

Az Y200 egy olyan androidos készülék, mely által olcsón, megfelelő felhasználó élmény mellett férhetünk hozzá minden okostelefonos szolgáltatáshoz.

A telefon megjelenését leginkább semlegesnek mondanám: nem kihívó, de nem is komor, engem egy kicsit a HTC One V-re emlékeztet. A fekete készülék hátlapja recés műanyag lap, ami sokkal praktikusabb a sima felületeknél (nem csúszik) és kellemes fogást biztosít.

A 3,5 hüvelykes, 480 x 320 pixel felbontású, kapacitív IPS megjelenítővel szerelt masina lelke egy 800MHz-es Qualcomm processzor, melyet Adreno 200 grafikus gyorsító és 256MB RAM egészít ki. A telefon belső tárhelye kicsit sovány, 160MB, de microSD kártyával több gigabájtosra is bővíthetjük. A 116, 9 x 61,4 x 11,7 milliméteres eszköz rendelkezik WLAN, GPS és Bluetooth modullal, valamint FM rádióval, fényérzékelővel, giroszenzorral és közelségérzékelővel is, a mobilnetezést GPRS, EDGE, UMTS és HSPA hálózatokon vehetjük igénybe - utóbbi maximum 7,2Mbps le- és 384Kbps feltöltési sebességgel kecsegtet.

 

 

A mobil képalkotási képességeiről egy 3 megapixeles, fixfókuszos hátlapi kamera gondoskodik, mely VGA felbontású videók rögzítésére is alkalmas. A zene szerelmesei örülhetnek, hiszen nem kell beérniük a gyári headsettel, mert a 3,5 milliméteres jack kimenetnek köszönhetően tetszőleges fülest csatlakoztathatnak a telefonhoz.

Az Y200 energiaellátásáért egy 1250mAh kapacitású akkumulátor felel, mely normál használat mellett akár két-három napig is bírja egy töltéssel.

Tekintve, hogy a készüléket 34 000 forintért (webshopban 24 990 forintért) kínálja a magenta színekben pompázó szolgáltató, azt kell mondanom, hogy az Y200 simán viszi a prímet a kategóriájában. A kamerája lehetne jobb és a memóriája lehetne több, de a tegnapi néhány perces nyomkodás alatt igencsak meggyőzött, ugyanis az Android 2.3.6 rendszer gördülékenyen szaladgált rajta, egyszerűen kellemes volt használni.

 

Huawei G300

 

Az Y200-nál egy szinttel a feljebb száll versenybe a G300. A 122,5 x 63 x 10,5 milliméteres mobil 4 hüvelykes, 800 x 480 pixeles IPS érintőképernyőt vonultat fel, ami meglehetősen élénk színekkel, jó betekintési szöggel és éles képekkel kápráztatja el a felhasználót. A Gorilla Glass jóvoltából a kijelző az átlagosnál jóval ellenállób a külső hatásokkal szemben.

Ami a kütyü külsejét illeti, sokban hasonlít az Y200-hoz, ám esetében nem érdes hátlapot alkalmaztak, hanem a sima, kissé kényesebb megoldás mellett döntöttek. Ezt és a méretbeli növekedést leszámítva igencsak hasonlóak a készülékek, bár a G300 megjelenését kicsit feldobja az előlapján látható szürke keret.

Az Android 2.3.6 rendeszer futtató - és júliusban 4.0 Ice Cream Sandwich frissítésben részesülő - készülékben egy 1Ghz-es Qualcomm processzor duruzsol, mely mellett egy Adreno 200 grafikus chip, 512MB RAM és 2,4GB - microSD kártyával bővíthető - belső tárhely található.

A készülék csatlakozás terén nem mutat előrelépést az Y200-hoz képest, tehát Bluetooth (2.1+EDR), GPS és WLAN (b/g/n) modul, valamint négysávos GSM és szintén négysávos UMTS vevő került bele, a HSPA adatátviteli képesség itt is maximum 7,2Mbps sebességű letöltést tesz lehetővé. Ahogy a kistestvérben, úgy a G300-ban is három szenzor (közelség, giro, fény) található, de a 3,5 mm-es audiokimenet sem maradt ki a felszereltségből.

A multimédia frontján azonban szintugrás történt, a G300 hátlapján egy 5 megapixeles autofókuszos kamera figyel, melyet LED villanó segít a gyenge fényviszonyok között. A képalkotó egység a fotózáson kívül 800 x 480 pixel felbontású videók rögzítésére is alkalmas.

 

 

Az 1500mAh kapacitású akkumulátor 5 órás beszélgetési időre és 350 órás készenléti időre teszi képessé a telefont egy töltéssel, ami kiemelkedő az okostelefonok körében. Szintén érdekes, hogy a G300 dupla mikrofonos zajszűrést kínál a jobb minőségű telefonbeszélgetések érdekében, hiszen ez a megoldás igen ritkán bukkan fel a pénztárcabarát modellekben.

A Huawei G300-at kártyás csomagban cirka 53 ezer forintért kínálja a Vodafone. Ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk a készülékhez, ha előfizetéses csomagban vásároljuk meg (emellett az okostelefonokban rejlő lehetőségek kiaknázásához elengedhetetlen mobilinternetet is kedvezőbb konstukciókban vehetjük igénybe, ha hűséget vállalunk).

A G300 hatalmas képernyőjével, megfelelő teljesítményű processzorával, friss operációs rendszerével a középkategória egyik legígéretesebb tagja, így bátran ajánlom minden felhasználónak, aki egy gyors, okos és sokoldalú készülékre vágyik elérhető áron.

 

A sajtóeseményen szó esett a gyártó Ascend P1 nevű, szupervékony okostelefonjáról is. Egyelőre annyit tudunk elmondani a masináról, hogy augusztus környékén érkezik a piacra a D1 és D1 Quad modellekkel együtt. Egy pillanatra ki is próbálhattuk a P1-et, amelyről a rövid idő alatt annyit sikerült megtudnunk, hogy villámgyors, az Android 4.0.4 ICS rendszert zökkenőmentesen futtatja, hatalmas, 4,3 colos Super AMOLED Plus érintőképernyője pedig gyönyörű képet nyújt.

Biztosak vagyunk benne, hogy kiemelkedő ár/érték arányú és figyelemfelkeltő készülékei által a Huawei hamarosan az egyik legnépszerűbb mobilgyártó lesz hazánkban. Te mit gondolsz?

Kulcsszavak: Huawei
Vissza