Sony RX100: Zsebre szabott profizmus

forrás Prim Online - 2012. június 7.

Már kapható a boltokban a Sony legújabb, haladó fotósoknak készült kamerája. Az RX100-as fényképező amellett, hogy kiváló képminőséggel dolgozik, karcsú és könnyed kialakítása miatt akár zsebben is elfér. Megnövelt üzemidejének és USB töltőjének köszönhetően ideális társ utazáshoz, kikapcsolódáshoz.

Az érzékeny Exmor™ APS HD CMOS érzékelő és a BIONZ képfeldolgozó processzor révén a fotósok részletgazdag, nagy felbontású (20.2 effektív megapixeles) képeket és HD videókat készíthetnek élénk színekkel és kivételesen alacsony zajszinttel, még akkor is, ha kézből és kevés fényben készítik a felvételt.

A Carl Zeiss Vario-Sonnar T objektív F1.8-4.9 fényerő mellett 30–108 mm-es gyújtótávolságot kínál. A 3,6-szoros optikai zoommal megegyező nagyítási képesség kiváló hordozhatósággal és rendkívül jó felbontással párosul, az aszferikus üveglencsének köszönhetően pedig kiegyenlített háttérlágyítási effektus érhető el.

 



A gép 20.2 megapixeles Exmor™ APS HD CMOS szenzora kiváló képminőséget biztosít a fotók és a teljes HD felbontású videók készítése során. A BIONZ képfeldolgozó processzor kiterjeszti a gép érzékenységét az ISO 125–6400 tartományra (25 600-as értékig), és lehetővé teszi, hogy kevés fényben is jó minőségű képet készítsünk, még vaku használata nélkül is. A vázba épített SteadyShot rázkódáscsökkentés technológia emellett képessé teszi a fotósokat arra, hogy hosszabban exponáljanak anélkül, hogy a képek elmosódnának.

A minőségi képalkotást a 3 colos, folyamatos élőképet közvetítő LCD panel segíti. A Tru-Finder™ elektronikus kereső az optikai társainál aktívabban segíti a képalkotást. A kiváló kontraszttal és 100%-os lefedettséggel rendelkező kereső még kevés fényben is megjeleníti a témát, a helyes expozíció beállítását pedig azonnali vizuális visszajelzéssel segíti. A White Magic technológiának köszönhetően rendkívül éles színekkel lett gazdagabb az LCD kijelző, a fejlesztés további előnye, hogy közvetlen fény esetén is jól olvasható.
A manuális élességállítást segítő funkciónak köszönhetően a felvétel egy nagyított részlete is megjeleníthető a kijelzőn a felhasználó által választott ideig. A kép korábban kiválasztott nagyított képrészletét megjegyzi a készülék, és a funkció ismételt kiválasztásakor már az előzőleg kinagyított képrészletet adja be, ami meggyorsítja a fókusz finomhangolását.

 



A funkcióknak és egyéni gomboknak köszönhetően a gyakorlott fotósok könnyedén egyénre szabhatják a fényképezőt. Az első tárcsa egyedi gyűrűje lehetővé teszi az egyszerű, manuálisan állítható expozíciót és zoomolást, vagy más szóval a kreatív vezérlést. A gyakran használt funkciók egy gombnyomással elérhetők, valamint akár több, előzetesen használt beállítás is előhívhatóvá válik. A beépített funkciók széles palettája – mint az akvarell, játékkamera vagy illusztráció – megkönnyíti a kreatív képalkotás folyamatát.

Az RX100-as a kevésbé tapasztalt fotográfusokat intelligens funkciókkal segíti abban, hogy jobb portrékat készítsenek. Az automata portrékeretezés felismeri a modell helyzetét, és a képet úgy vágja meg, hogy az igazodjon a harmadolásra vonatkozó kompozíciós szabályhoz. A fényképezőgép ezenkívül a megvágott portrékat a pixelek elvesztése nélkül alakítja vissza az eredeti méretre. 

Az akkumulátor karcsú és energiatakarékos kialakítása 330 kép vagy 80 percnyi videofelvétel elkészítését teszi lehetővé egyetlen feltöltéssel.

Vissza