T-Mobile 4G/LTE már Budapest agglomerációban és vidéken is

forrás Prim Online - 2012. május 24.

A Magyar Telekom a nyár során Budapest agglomerációjába és több vidéki városba is elviszi a 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatást, és folytatódik Budapest lefedése is. Jelenleg kültéren Budapest lakosságának 90%-a, beltéren 73%-a számára elérhető a 4G/LTE szolgáltatás.

A főváros mellett az agglomerációban és vidéki nagyvárosokban is építi 4G/LTE hálózatát a Telekom. A szolgáltatás június végére elérhető lesz többek között Göd, Fót, Szentendre, Nagykovácsi, Tököl, Diósd, Csömör, Taksony, Piliscsaba, Üllő, Gyömrő, Sződliget, Mogyoród és Budaörs területének nagy részén. A vidéki városok közül pedig Szombathely, Debrecen, Kecskemét, Győr, Siófok, Keszthely és Hévíz nagy részén lesz hozzáférhető a 4G/LTE szolgáltatás június végére.

 „A 4G/LTE a mobiltávközlés hosszútávon meghatározó technológiája lesz, amelyet hazai vezető szolgáltatóként a Telekom hozott el elsőként Magyarországra. A 4G/LTE-vel a Telekom az ország egyik legfejlettebb mobilinfrastruktúráját építi az évente közel százmilliárdos beruházásainak köszönhetően. Ma már Budapest lakosságának háromnegyede hozzáfér a 4G/LTE hálózathoz, idén pedig az agglomerációba és több városba is elvisszük a szolgáltatást” – mondta el Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató.
,,A jövőbeli fejlesztéseket azonban veszélyeztetheti, ha az iparágat túlzott mértékben és diszkriminatív jelleggel terhelő különadók miatt csökken a rendelkezésre álló források mértéke, és emiatt lelassulnak a beruházások a távközlésben, mint az ország versenyképessége szempontjából lényeges húzóágazatban. Meggyőződésünk, hogy meg kell őrizni a magyar mobilszolgáltatások nemzetközi összehasonlításban is kiváló minőségét” – hangsúlyozta Christopher Mattheisen.

Egy éve indította el mobilhálózatának nagyszabású modernizációját a Magyar Telekom.  A fejlesztés eredményeként a 4G/LTE hálózat kültéri használatra* Budapest lakosságának 90%-a, beltéri használatra pedig Budapest lakosságának 73%-a számára elérhető jelenleg. A tervek szerint az év végére megvalósul Budapest teljes 4G/LTE lefedettsége kültéren, beltéren pedig eléri majd a 80%-ot (lakosságra vetítve).

A 4G/LTE lefedettség kiterjesztése mellett a 3G hálózat fejlesztése is zajlik. A 3G/HSPA hálózat jelenleg 474 településen a lakosság 75%-a számára hozzáférhető. A 21Mbps névleges maximális sebességű** HSPA+ állomások száma 700-ra nőtt. A vállalat tervei között szerepel a budapesti metróhálózat 3G/HSPA+ lefedése is, ez várhatóan októberben készül el a másik két szolgáltatóval közös rendszeren.

A mobilhálózat modernizációjával párhuzamosan a mobilinternetezők száma is dinamikusan növekszik, jelenleg a T-Mobile 1,1 millió ügyfele használ mobilnetet. Egyre népszerűbbek a még gyorsabb adatforgalmat lehetővé tevő díjcsomagok, tavaly augusztusi bevezetése óta több mint 22.000 ügyfél választotta a Net&Roll díjcsomagok valamelyikét. Ezen belül a 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatásra előfizetett ügyfelek száma ezres nagyságrendű.
 

Vissza