Pebble: okosóra Android és iOS felhasználóknak

Farkas Norman - 2012. április 18.

Hatalmas érdeklődés övezi a jelenleg Kickstarter projektként létező Pebble karórát, mely nem csak Android, hanem az iOS rendszerű készülékekkel is kompatibilis.

A zöld robottal jelképezett mobil operációs rendszer júzerei számára már több okos karóra is megjelent a piacon, gondolok itt a kissé borsos árú, ugyanakkor roppant stílusos I’m Watch-ra, vagy a Sony SmartWatch-ra, mely viszonylag kedvező áron kínál praktikus funkciókat.

Cikkünk tárgya, a Pebble elsősorban azzal tűnik ki, hogy az Android mellett az iOS köré épülő masinákat is támogatja. A kütyü 144 x 168 pixel felbontású e-papír alapú megjelenítővel rendelkezik, mely kedvező energiafogyasztással kecsegtet, így az óra akár 7 napig képes ketyegni egy töltéssel. Hogy mit tud Pebble? A víz- és ütésálló kiegészítő Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a mobillal, s – a Sony SmartWatch-hoz hasonlóan – lehetőséget nyújt a Facebook és Twitter események követésére, továbbá rezgéssel és vizuálisan is figyelmeztet hívások, üzenetek, e-mailek érkezése, illetve emlékeztetők, időjárás riasztások esetén. Az androidos felhasználók egy leheletnyivel szerencsésebbek az iOS-osoknál, ugyanis ők SMS-eiket is elolvashatják az óra segítésével.

Természetesen az előbb említetteken kívül rengeteg dolog van még a Pebble tarsolyában: kedvünkre változtathatjuk a készülék óralapjának stílusát, ha csak szöveg formájában kívánjuk megjeleníttetni a pontos időt, nincs akadálya, de akár analóg formátumot is választhatunk. Nem meglepő, hogy alkalmazásokkal is szélesíthető a szerkezet funkcióskálája. Például a bringások a telefonjuk GPS-e alapján láthatják majd az általuk megtett távot és sebességüket órájukon, a futók pedig könnyedén irányíthatják csuklójukról a mobiljuk zenelejátszóját. A Pebble fejlesztői máris együtt dolgoznak a Freecaddie-vel, hogy mielőbb elérhető legyen egy távolságmérő app az órához, az elérhető SDK-nak köszönhetően pedig bármely hozzáértő hasznos programokat alkothat a masinában rejlő lehetőségek kiaknázására.

A Pebble hatalmas sikert aratott a Kickstarteren, csaknem 4,2 millió dollárt sikerült már rá összegyűjteni. A kütyü szeptember környékén jelenik meg, ára 150 dollár körül alakul, tehát nagyjából ugyanannyiba kerül majd, mint a Sony SmartWatch. Ha rákattantál a Pebble-re, látogass el a Kickstarter oldalára, ahol rögvest be is állhatsz a támogatók sorába!

Kulcsszavak: karóra, iOS, Android
Vissza