LG P920 Optimus 3D teszt

Farkas Norman - 2011. december 2.

Nálunk vendégeskedett a koreai gyártó duplamagos processzorral, kétcsatornás memóriával és 3D kijelzővel felvértezett csúcsmobilja. A készülék által nyújtott 3D élmény lenyűgöző, de vajon mennyire látjuk hasznát a mindennapokban? Tesztünkben többek között erre is keressük a választ.

Operációs rendszer, felhasználói élmény

A masinán az Android 2.2 Froyo operációs rendszer fut, melynek már a teszt megírásakor 2.3 Gingerbread-nek kellett volna lennie a gyártó korábbi állásfoglalása alapján. Sebaj, a legfrissebb hírek szerint már csak napok kérdése és megérkezik az OTA frissítés, jövőre pedig az Ice Cream Sandwich-et fogadhatják a türelmes készüléktulajdonosok. Bár most hosszú sorokon át taglalhatnám az LG terméktámogatásában felfedezett hiányosságokat, nem teszem, mert szinte az összes gyártóról elmondható, hogy sokat késik a rendszerfrissítések kiadásával (már ha egyáltalán eljutnak a kiadásig). Egyébként a Gingerbread update-tel egy időben várhatóan egy alkalmazás is landol a készülékre, mely képes lesz 3D-ssé varázsolni az OpenGL alkalmazásokat.

Az LG sok energiát fordít a csupasz Android rendszer felturbózására és átszabására, erről a rengeteg hozzáadott minialkalmazás és widget, valamint az - androidos LG mobilokból már ismert - egyedi felhasználói felület (UI) árulkodik. Az Optimus 3D kezelőfelülete erősen visszaidézi az Otimus 2X-ben megismert látványvilágot, gondolok itt többek között a böngésző, a névjegyzék és a widgetek felületére. Sajnos a változtatások inkább csak a megjelenésben mutatkoznak, a funkcionalitáshoz vajmi keveset tesznek hozzá. Kivételt képez az Optimus videó- és zenelejátszója, melyek egyaránt kínálnak új funkciókat. A zenelejátszó kapott egy hangszínszabályzót (előre beállított értékeket alkalmazhatunk) és a számok közti navigálásban is új alternatívákat rejt. A videólejátszó amellett, hogy minden fontosabb formátumot támogat (H.264, DivX, WMV, AVI, MPEG4, MKV, H.263, 3GP), lejátssza a 720p és 1080p felvételeket, sőt a 2D-s felvételeket képes 3D-sre konvertálni, bár az így született anyagok nem annyira adják vissza a 3D látványt, mint a gyárilag oly módon rögzített felvételek.

A kezdőlap maximum 7 oldalból állhat, az oldalakra pedig szerkesztő nézetben (ujjaink összehúzása a kezdőlapon, vagy kezdőlap gomb dupla megérintése) pakolhatunk különböző widgeteket, melyekről praktikus módon élő előnézetet kapunk válogatáskor. Az alkalmazásokat, azaz a menü tartalmát több módon is listázhatjuk: választhatunk vertikálisan görgethető és vízszintesen lapozható listát is, sőt kategóriákba rendezve is válogathatunk az alkalmazásaink között.

Minialkalmazásokból nincs hiány, ráadásul többségüket elérhetjük többféle nézetben, s ez által más és más tartalommal is kitehetjük őket a kezdőlapunkra. Olyan alkalmazások kerültek a kütyübe, mint az akkumulátorszint-jelző, az időjárás-jelentő, e-mail kliens, naptár, hírolvasó, zenelejátszó és még sorolhatnám. A Barátok+ névre keresztelt SNS widget a közösségi hálókon zajló fejlemények egyszerű követését látja el, segítségével a Facebook, Twitter és MySpace fiókjainkat figyelhetjük.

A készülékbe – a 3D-s alkalmazásokon kívül – többnyire ugyanazok az alkalmazások kerültek, mint amelyeket az Optimus 2X-ben találtunk: App Advisor (alkalmazásböngésző), LG World, Hírek, Car Home (autós nézet), Diktafon, Pénzügy (tőzsdefigyelő), Polaris Office (irodai alkalmazás), RemoteCall (távoli diagnosztizáló és hibakereső alkalmazás), Smartshare (DLNA-hoz).

A sebességgel kapcsolatban nem nyilatkozhatunk egyoldalúan, ugyanis a készülék „két arcával” is szembesültük a használat során. Mivel a Froyo nem támogatja a kétmagos processzort, ezért korántsem annyira gördülékeny és szélsebes a telefon kezelése, mint azt – a készülékházban elrejtett hardverelemek ismeretében - elvárnánk. Amellett, hogy a mindennapi használatban tapasztalunk néhány megmagyarázhatatlannak tűnő akadást, olykor lassan is reagál az eszköz a parancsainkra. Az Optimus 3D „napos oldalával” böngészéskor (főként flash-tartalmú weblapok esetén látványos), kép- és videó nézegetéskor, a fotók kicsinyítésekor és nagyításakor találkozhatunk. A telefon gond nélkül lejátssza a flash tartalmakat, az 1080p HD felvételeket gyönyörűen vetíti le a hatalmas kijelzőn, a képek nagyítása is akadásmentesen zajlik.

Multimédia

Kezdjük a térhatás izgalmaival! A készülék jobb oldalán található „3D” gombot egy másodpercig megnyomva a képernyő egy pillanat alatt autosztereoszkopikus módba vált, s indulhat is a 3D világba tett kirándulás. A megjelenő 3D-s menüben találjuk az alkalmazáslista „3D alkalmazások” kategóriájában szereplő elemek zömét: 3D galéria, YouTube 3D, 3D kamera, 3D alkalmazások, 3D útmutató.

A 3D gomb egyébként lehetőséget nyújt arra, hogy az egyes játékokban, fényképezéskor, vagy videózáskor váltsunk a 2D és 3D módok között, így különösebb macera és megszakítás nélkül maradhatunk az aktuális folyamatnál. Amiatt is praktikus a szóban forgó gomb megléte, mert ha huzamosabb ideig használjuk a készüléket 3D üzemmódban, akkor esélyes, hogy megfájdul a fejünk, vagy szédülni kezdünk. Persze az egyénenként változik, hogy kinél mennyi idő után jelentkezik ez a hatás (ha jelentkezik egyáltalán).

Az Optimus 3D kameráival készített tárhatású fényképek maximum 3 megapixelesek lehetnek, .jps fájlformátumot vesznek fel. Az elkészült fotók minősége kellemes, a 3D élmény nem veszik el belőlük. Videózás esetén maximum 720p, azaz 720 x 1280 pixel felbontású felvételek rögzíthetők, melyek mp4 formátumban kerülnek mentésre. Az elkészült anyagok remekül adják vissza a 3D-s látványt. Azt talán mondanom sem kell, – de azért megteszem – hogy az elkészült térhatású képeket és videókat csak az arra alkalmas eszközök segítségével tekinthetjük meg.

A mobil tulajdonosaként akkor sem ütközünk akadályba, ha szimpla 2 dimenziós képeket szeretnénk lőni. Ebben az esetben a masina felső kameraegysége dolgozik, felbontás tekintetében pedig 5 megapixel a felső határ. Szoftveresen buherálhatjuk a színhatást, a fényérzékenységet, a fókuszmódot, továbbá különféle látványmódokkal bolondíthatjuk meg a képeket. Az elkészült fotók hagynak némi kívánni valót maguk után: a világos részek néhol hajlamosak a beégésre, a részletgazdagságtól pedig a túlbuzgó zajszűrő algoritmus miatt kell búcsút vennünk.

Az okostelefonban fellelhető zenelejátszóról néhány bekezdéssel feljebb már esett néhány szó. Végső soron egy korrekt szoftvert alkotott az LG, amely rendelkezik - az oly sokszor hiányzó elemként emlegetett - hangszínszabályzóval, a felülete ugyan nem túl extravagáns, de szerethető és megszokható, az egyes funkciók elérése pedig könnyű és egyértelmű. A hangminőséget illetően sem kell panaszkodnunk, a telefonhoz mellékelt „agybadugós” kialakítású sztereo headset kiválóan visszaadja a magas és mély hangokat egyaránt. Annyira bejött nekem az Optimus-hoz kapott füles, hogy eszem ágában sem volt a saját Sennheiser CX270 fülhallgatómat használni a tesztidőszak alatt. Sajnos a telefon hangszórójáról nem tudok hasonlóan nyilatkozni: az általa kiadott hangok már jóval a maximális hangerő alatt hajlamosak recsegőssé válni annak ellenére, hogy teljes hangerőre állítva is elég harmatosan áramlik belőle a muzsika.

 

Vissza