Betiltották a Samsung Galaxy mobilokat - Frissítve

Farkas Norman - 2011. augusztus 25.

Egy illetékes holland bíróság – a Rechtbank 's-Gravenhage - előzetes ítéletében megtiltotta a Samsung Galaxy S, S II és Ace készülékek több európai országban való forgalmazását.

Az előzmények röviden: az Apple Düsseldorfban pert nyújtott be a Samsung ellen a Galaxy Tab 10.1 által elkövetett szabadalomsértés miatt. A táblagép betiltásra került az egész EU-ban, de kicsit később már csak Németországban élt a forgalmazás tilalma. Az Apple aztán Hollandiában próbálkozott, de ezúttal az egész Galaxy termékcsalád betiltatását tűzte ki céljául. Közben kiderült, hogy Steve Jobs vállalata hamis fotókkal érvelt Düsseldorfban és Hágában is. Most pedig jött a hír, hogy 3 Galaxy modellre keresztet vethetünk az illetékes holland bíróság előzetes döntése alapján.

A bíróság szerint az Apple 2 058 868-as és 2 098 948-as szabadalmát sértette meg a koreai gyártó 3 készüléke. Ezen szabadalmak a szoftverre vonatkoznak, azon belül is a felhasználói felület egyes részeire, mint például a képek közötti navigálás a galériában, vagy a képernyőkioldás módja.

Az előzetes bírósági döntés értelmében a Galaxy S, S II és Ace készülékek fogalmazása és raktározása több EU tagállamban – köztük Hollandiában is – be lesz tiltva, a Galaxy család többi tagját, például a Galaxy Pad 10.1-et nem érinti a korlátozás. Ez azzal magyarázható, hogy a koreai gyártó táblagépeit a szóban forgó okostelefonjaitól eltérő felhasználói felület jellemzi.

A koreai gyártó egy Hollandia területén lévő elosztóközpontból látja el Európát a termékeivel, ám ha érvénybe lép az ítélet, akkor a készülékek szállítása és tárolása is tilossá válik. Így akkor is ellehetetlenül a készletek továbbítása, ha később esetleg leszűkül az érintett országok köre. A Samsungnak még van bő másfél hónapja arra, hogy átszervezze logisztikai rendszerét, ugyanis a tiltás - ha szeptember közepére várható végleges ítélet máshogy nem rendelkezik – csak október 13-án lép életbe.

 

UPDATE: a Samsung reagált az előzetes ítéltre, s megnyugtatóan azt állította, hogy a szabadalomsértő szoftverelemeket módosítani fogja. Így elkerülheti a koreai gyártó a súlyos bírósági ítélet érvényre jutását, és készülékei értékesítése akadálytalanul folytatódhat október 13-a után is. 

 

Vissza