A fejlesztők elsőként férhetnek hozzá az Oracle Database 23c új alkalmazásfejlesztési funkcióihoz

Kütyü Magazin - 2023. április 4.

Az Oracle ma bejelentette az Oracle Database 23c ingyenes változatát (Oracle Database 23c Free Developer Release), válaszul a fejlesztők és szervezetek világszerte növekvő igényére, hogy hozzáférjenek az Oracle Database 23c „App Simple" legújabb funkcióihoz. A fejlesztők mostantól az Oracle adatbázis olyan újításaihoz férhetnek hozzá, amelyek egyszerűsítik a modern adatvezérelt alkalmazások fejlesztését, felkészítve őket a kiadni tervezett Oracle Database 23c-re, a következő hosszú távon támogatott verzióra.

„Az Oracle örömmel biztosítja a fejlesztőknek a világ legfejlettebb adatbázis-technológiáihoz való korai hozzáférést, hogy elősegítse modern alkalmazások fejlesztését és futtatását" – mondta Juan Loaiza, az Oracle kritikus fontosságú adatbázis-technológiákért felelős ügyvezető alelnöke. „Az Oracle Database 23c Free-Developer Release segítségével a fejlesztők fejleszthetik tudásukat, és az áttörést jelentő funkciók segítségével elkezdhetnek új alkalmazásokat építeni. Így például rendelkezésükre áll a JSON Relational Duality, amely egyesíti a relációs és a dokumentum adatmodelleket és mindkét világ legjobbjait nyújtja, továbbá az SQL-támogatás a gráfok lekérdezéséhez közvetlenül az OLTP-adatokon, valamint a tárolt eljárások a világ legnépszerűbb programozási nyelvén, a JavaScripten."

 

Fejlesztők előnyben:  Oracle Database 23c ingyenes fejlesztői kiadás

Az Oracle Database 23c Free-Developer Release letölthető Docker Image, VirtualBox VM vagy Linux RPM telepítőfájlként, felhasználói fiók vagy bejelentkezés nélkül. A tervek szerint hamarosan egy Windows verzió is megjelenik.

„A fejlesztők ma a technológiai döntéshozatal legfontosabb szereplői. Ezért minden eddiginél fontosabb, hogy az eszközök a lehető legkönnyedébben kerüljenek a kezükbe" – mondta James Governor, a RedMonk társalapítója. „Az Oracle Database 23c Free – Developer Release célja, hogy megkönnyítse a fejlesztői hozzáférést, lehetővé téve számukra, hogy engedélykérés nélkül kialakíthassák az ökoszisztémát. Ez radikális változtatás az Oracle-től.”

Az Oracle Database 23c Free-Developer Release főbb új funkciói:

• JSON Relational Duality:  A fejlesztők alkalmazásokat építhetnek ugyanarra az adatforrásra mind relációs, mind JSON paradigmában, és kihasználhatják mind a relációs, mind a dokumentum modellek erősségeit. Az adatokat így csak egyszer tárolják, amik mindkét megközelítéssel elérhetők, írhatók és módosíthatók. A fejlesztők a JSON és a relációs modellek legjobb tulajdonságait élvezhetik, beleértve az ACID-kompatibilis tranzakciókat és az egyidejűség-szabályozást, ami azt jelenti, hogy többé nem kell kompromisszumokat kötniük a bonyolult objektum-relációs leképezések vagy az adatinkonzisztencia-problémák között.

• JavaScript Stored Procedures (GraalVM által támogatott): JavaScript kódot mostantól minden eddiginél közelebb lehet végrehajtani az adatokhoz, JavaScript tárolt eljárások írásával vagy meglévő JavaScript könyvtárak Oracle adatbázisba való betöltésével. A JavaScript-kód támogatása javítja a fejlesztők termelékenységét azáltal, hogy lehetővé teszi a meglévő üzleti logika újrafelhasználását közvetlenül az adattéren belül, valamint a JavaScript-fejlesztői készségek újrafelhasználását. A JavaScript-kód meghívása vegyíthető az SQL és a PL/SQL kódokkal, így poliglott programozási nyelvi támogatást biztosít.

• JSON Schema: A fejlesztők mostantól az iparági szabványnak megfelelő JSON-sémákon keresztül biztosíthatják és érvényesíthetik a JSON dokumentumstruktúrákat, lehetővé téve a JSON adatformátum magabiztos és megbízható használatát.

• Operational Property Graphs: A fejlesztők mostantól tranzakciós és analitikus tulajdonsággráf-alkalmazásokat is készíthetnek az Oracle Database segítségével, az iparágvezető, új SQL-szabvány szerinti tulajdonsággráf-lekérdezések támogatásával, beleértve a gráfelemzés futtatását relációs és JSON-adatokon egyaránt.

• Oracle Kafka APIs: A Kafka-alkalmazások mostantól minimális kódmódosítással futtathatók az Oracle adatbázis Transactional Event Queues tranzakciós eseménysorain. Ez sokkal robusztusabb mikroszolgáltatásokat tesz lehetővé, amelyek tranzakciós események felhasználásával épülnek, és amelyek egyetlen atomi tranzakcióban hajtják végre az eseményműveleteket és az adatbázis módosításait.

• SQL Domains – SQL tartományok: Az új domain-konstrukció olyan könnyített típusmódosítóként működhet, amelyek központilag dokumentálják a tervezett adatfelhasználást, kiterjesztve és drasztikusan javítva az SQL szabványos domaineket. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy jobban megértsék, hogyan használják az adatokat, és javítja az általános adatminőséget, a használat-specifikus adattípusok vagy a felhasználó által definiált típusok bonyolultsága és inkompatibilitása nélkül.

• Annotations – jegyzetek: Az Oracle-adatbázis új jegyzet mechanizmusával az adatbázis metaadatai közvetlenül az adatok mellett tárolhatók. A fejlesztők megjegyzésekkel láthatják el a táblák, oszlopok, nézetek, indexek és egyebek közös adatmodell-attribútumait – ez egy központi, könnyű, deklaratív lehetőséget biztosít a felhasználási tulajdonságok regisztrálására és cseréjére az alkalmazások között. A metaadatoknak az adatokkal együtt történő tárolása konzisztenciát és univerzális elérhetőséget garantál az adatokat használó bármely felhasználó vagy alkalmazás számára.

 

 

„Az Oracle Database 23c Free-Developer Release segítségével a fejlesztők korai hozzáférést kapnak az új alkalmazásfejlesztési funkciókhoz, amelyek közül kiemelkedik a JSON Relational Duality" – mondta Carl Olofson, az IDC adatkezelési szoftverekért felelős kutatási alelnöke. „Ez a kiadás végre lehetőséget ad a fejlesztőknek, hogy kipróbálhassák a dokumentum és a relációs világot egyesítő és szinkronizáló funkciót. Lehetővé teszi a fejlesztők és az adatmérnökök számára, hogy minden egyes felhasználási esetben hozzáférjenek a formátumokhoz anélkül, hogy az adatszerkezet, az adatok leképezése, az adatok konzisztenciája vagy a teljesítményhangolás miatt aggódnának. Mostantól a relációs és a JSON-adatokon is futtathatnak gráfelemzéseket. Az Oracle JSON relációs kettőssége, egy valóban forradalmi megoldás, amely talán az egyik legfontosabb újítás az informatika területén az elmúlt 20 évben."

Vissza