Decemberben kezdheti meg működést az ország legerősebb szuperszámítógépe

Kütyü Magazin - 2022. november 24.

Már a szoftvereket telepítik az 5 petaflops teljesítményű, Komondor nevet viselő szuperszámítógépre a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán lévő Szuperszámítógép Központban. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) új gépe megtízszerezi az itthon elérhető jelenlegi HPC-kapacitást.

A szuperszámítógép összeszerelése szeptemberben kezdődött, a tesztelés pedig októberben indult. Jelenleg a fejlesztői szoftverek telepítése zajlik, a rendszer várhatóan decemberben kezdheti meg a működést. 

– A szuperszámítógépekre a nagy mennyiségű adatok feldolgozásában szinte minden tudományterületen szükség van. Az innovációhoz nélkülözhetetlen eszközök révén szimulálhatók olyan folyamatok, amelyekhez a valóságban szinte elő sem lehetne állítani az eszközparkot, így a termékek tervezése egy virtuális környezetben, matematikai és mérnöki modellek segítségével végezhető el. A gép használata lényeges változásokat eredményezhet a magyarországi innovációban – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Gál Zoltán, a Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központ vezetője.

 

 

Fotó: KIFÜ 

A pillanatnyilag tesztelés alatt álló szuperszámítógép 5 petaflops teljesítményű, ami olyan mértékű, mintha egyszerre több tízezer laptopot használnánk egyszerre. A Komondor nagy kapacitású processzoros és grafikus számítási egységeinek szervezése olyan, ami dedikáltan mesterséges intelligencia, valamint big data partíciót is tartalmaz a célirányos feladatok elvégzéséhez.

A fejlesztést indokolta, hogy a hazai HPC-kapacitás jelenleg alig éri el a 0,5 petaflops teljesítményt, ami csak nehezen képes kiszolgálni azokat a hazai tudományos kutatásokat, amelyek a napi gyakorlatban nagy számítási képességet igényelnek. A KIFÜ új szuperszámítógépe a Debreceni Egyetem tudományos tevékenységét is megkönnyíti, mivel az évente duplázódó mennyiségű big data adathalmaz újra feldolgozhatóvá válik.

– A Debreceni Egyetemen elsősorban az úgynevezett anyagmentes kutatásokban, az orvostudományi, a biológiai, a kémiai, a fizikai, a műszaki, valamint az agrárkutatások terén jelenthet segítséget többek között az orvosi képalkotásban, diagnosztikában, gazdasági, pénzügyi folyamatok során keletkező adatok, intelligens applikációk fejlesztéséhez szükséges szenzoradatok feldolgozásában, genetikai kódokban megjelenő szekvenciák felismerésében vagy éppen különféle molekuláris folyamatok modellezésében. A gép a mesterséges intelligencia alapú algoritmusok segítségével, a kapott adatok alapján olyan modelleket képes alkotni, amelyekből innovációs módszerek, illetve optimális fizikai termékek fejleszthetők. Az új HPC-rendszer másodpercenként akár tízezerszer nagyobb volumenét hajthatja végre az asztali gépek számolási, adatfeldolgozási képességének – tette hozzá Gál Zoltán.

A szakember kiemelte azt is: a szuperszámítógépek speciális programozási tudást igényelnek, minden kutatócsoportnál a nagy számolási kapacitás kihasználásához hozzáértő szoftveres szakemberre van szükség. Emiatt egyre inkább bekerül az informatikus hallgatók képzésébe a párhuzamos programozás és a szuperszámítógép használata.

Magyarország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és partnereik ingyen használhatják majd, valamint bizonyos esetekben kutatás-fejlesztést végző vállalatok számára is elérhető lesz.

 

unideb.hu

Vissza